Kako je koronavirus prizadel Srednjo in Južno Ameriko ?


Koronavirus se je pojavil v ZDA 21. januarja, ko so v Washingtonu potrdili prvi pozitivni primer. Več kot mesec dni je minilo, dokler ni bila v Braziliji registrirana prva okužba v Latinski Ameriki. Od tega trenutka so se skoraj vse države Srednje  in Južne Amerike začele pripravljati na širjenje epidemije, ki je žal in neizogibno  prerasla v pandemijo. Kot kažejo analize, so Latinsko Ameriko okužili potniki, ki so prišli tja iz ZDA, Španije in Italije. Te so tudi največji krivec za zelo slabe, da ne rečem katastrofalne razmere doma. A kot kažejo napovedi, se bodo razmere še slabšale in se bo število primerov koronavirusa še povečalo. Prebral sem stavek, da so v Latinski Ameriki razmere sedaj take, kot so bile v Evropi pred šestimi tedni, a to ne drži, saj se pandeija v Evropi še širi. Kaj pa bo v ZDA, si ne upa reči nihče, razen predsednika Donalda Trumpa, ki napoveduje do konca leta sto milijonov odmerkov cepiv. Projekt bo združil farmacevtske družbe, vladne agencije in ameriško vojsko, da bi v osmih mesecih poskušali razviti cepivo in njegovo množično distribucijo. Projekt bo stal več milijard dolarjev.

YXAPDAKSWRHU7PDGTIUMOCLX44.jpg

Mesec in pol po prvih meritvah pandemije je to zemljevid odziva na koronavirus v treh Amerikah, fotografije po različnih latinskoameriških virih

Od sredine marca do začetka aprila so bili po vsej Srednji in Južni Ameriki sprejeti različni ukrepi, da bi omejili napredovanje Covid-19. Nekatere vlade so izbrale bolj drakonske pristope in uporabile strožje omejitve. Druge so se odločile za bolj dopusten ali svoboden pristop in so pričakovale prostovoljno sodelovanje državljanov ali računale na njihovo zrelost, pa tudi na strah pred okužbo. Obstaja pa vsaj ena država, ki neposredno ni storila ničesar oziroma ni sprejela omejevalnih ukrepov na državni ravni.

5ea9b3eb02a20.jpeg

Gradbeništvo v Ekvadorju bo le počasi napredovalo

Kot kažejo barve na fotografiji, ima največje restrikcije med državami Salvador, sledijo v drugi kategoriji omejitev Ekvador, Bolivija, Panama, Honduras in Peru. Nekoliko manj stroge omejitve imajo Venezuela, Argentina in Paragvaj, v četrto skupino glede na strogost državnih ukrepov spadajo Kolumbija, Čile, Haiti, Gvatemala in Dominikanska republika, V peti skupini so ZDA, Kanada, Mehika, Brazilija, Kostarika, Urugvaj, Kuba, Jamajka, Surinam in Francoska Gvajana, država z najmanj omejtvami ali z največ svobode pa je Nikaragva.

1586182062_621979_1586182240_noticia_normal.jpg

Pandemija koronavirusa v ZDA je v nenehni rasti

O ZDA je morda največ znanega. Z več kot milijonom okuženih in 58.300 smrtnih žrtev je država z najslabšo statistiko na svetu. Delna karantena se je začela 19. marca v Kaliforniji. Tako kot Kanada je tudi zvezna država in države uživajo samostojnost pri sprejemanju različnih odločitev ob pandemiji. Ukrepi, ki omejujejo gibanje ljudi, se razlikujejo od pristojnosti do pristojnosti, vendar obstajajo velike omejitve v vseh zveznih državah.

1586138526_907798_1586138823_noticia_normal.jpg

V ZDA raje objavljajo lepe fotografije kot one tragične

Oklahoma je ena redkih zveznih držav, v kateri guverner ljudem ni naročil, da naj ostanejo doma. Na drugi skrajnosti je guverner New Yorka Andrew M. Cuomo, ki strogih varnostnih ukrepov ne misli odpravljati ali blažiti. New York je država in mesto, ki jo je koronavirus najbolj prizadel.

5ea8a271bfe56.jpeg

Semaforji o pandemiji v Ekvadorju so še vedno v rdečem

Vsekakor so z omejevanjem začeli prepozno in bodo doživeli katastrofalne posledice. Podobno Kanada in Mehika, medtem ko je še skrivnost možne pandemije koronavirusa v veliki Braziliji, tako kot v ogromni Argentini.

1585320407_568288_1585320614_noticia_normal.jpg

Združene države Amerike bodo na koncu imele največ žrtev

Kanada ima več kot 51.000 pozitivnih primerov in 2981 potrjenih smrti. Delna karantena se je začela 22. marca na Novi Škotski. Ker gre za zvezno državo, imajo dežele visoko stopnjo samostojnosti, različne izolacijske ukrepe in ne obstaja nacionalni red, ki bi prisilil ljudi, da ostanejo doma, čeprav jim vlada to priporoča.

Množične prireditve so prepovedane po vsej državi. Šole na vseh ravneh in univerze so zaprte, prav tako tudi bari in restavracije, čeprav so se v nekaterih provincah, kot so New Brunswick, parki in plaže začeli znova odpirati. Meje ostajajo zaprte, z zelo specifičnimi izjemami.

thumbs_b_c_f17448590f8cff3bc946100433fc4155.jpg

Kanada na vnos koronavirusa preko svojih državljanov s Kitajske ni bila pripravljena

V Wuhanu na Kitajskem, kjer je izbruhnila epidemija koronavirusa, je bilo tedaj precej kanadskih državljanov.

Kanada je takoj sporočila, da bo poslala tja letalo, s katerim bo svoje rojake odpeljala domov.

To je napovedal zunanji minister Francois-Philippe Champagne, vendar je ministrica za zdravje Patty Hajdu dejala, da vlada ni pripravila načrta, s katerim bi potnike držali stran od drugih in preprečila širjenje virusa, ko se bodo vrnili v Kanado.

Vlada je sicer takoj sodelovala s Kitajsko in njenimi zavezniki pri usklajevanju vrnitve 160 Kanadčanov, ki so zaprosili za pomoč, da se vrnejo domov.

5e591996ce67c.jpeg

Okužba s koronavirusom je v Mehiko prišla 28. februarja iz Italije

Mehika je doslej skupaj zabeležila več kot 15.000 okuženih in 1.434 smrti. Kljub nasprotovanju predsednika Andrésa Manuela Lópeza Obradorja in da gre za zvezno državo, je delna karantena začela veljati 23. marca z izvajanjem nekaterih omejitev. Ljudem ni prepovedano zapuščati domov, razen v majhnih okrožjih, ki so uvedla policijsko uro. Posebno priporočilo je, da tisti, ki so starejši od 60 let in ljudje z že obstoječimi boleznimi, ne gredo ven.

foto-coronavirus-mexico-unam-secuencia-genetica-vacuna.jpg

Z maskami po Ciudad de Mexico

20. marca sta se vladi Mehike in ZDA dogovorili, da bosta zaprli mejo, 20. aprila pa odločili, da ta ukrep podaljšata za dodatnih 30 dni. Množične prireditve so prepovedane, vendar pa so omogočena srečanja do 50 ljudi. Zvezna vlada je od 23. marca napovedala prekinitev šolskih dejavnosti, zaprtje muzejev, knjižnic, kinematografov, gledališč in koncertov. Od 1. aprila pa so zaprte vse plaže.16. aprila je bilo objavljeno, da bo karantena trajala do 30. maja. Vlada Mehike je sprejela dodatne ukrepe, kot so zapiranje nekaterih postaj podzemne železnice, Metrobús in Light Rail, da bi zmanjšala mobilnost, poleg omejitve avtomobilskega prometa.

2020-04-23t162853z_1_lynxnpeg3m22a_rtroptp_4_salud-coronavirus-costarica.jpg

Nadzor prometa v Kostariki

Kostarika ima 705 potrjenih bolnikov in šest smrtnih primerov. Delna karantena se je začela 15. marca, čeprav brez odredbe, ki bi državljane prisilila, da ostanejo doma. Množične prireditve so prepovedane, šole na vseh ravneh in univerze pa zaprte.

Bari so tudi zaprti, a restavracije ostajajo odprte, čeprav se je njihova največja zmogljivost zmanjšala za 50 odstotkov. Ta teden se začne odpravljanje drugih omejitev. Kinodvorane in gledališča lahko delujejo tako, da bo razdalji med gledalci dva metra, telovadnice pa se lahko ponovno odprejo pri 25% svojih zmogljivosti. Po drugi strani pa bodo lepotni saloni in brivnice lahko sprejemali stranke po dogovoru.

Prvi okuženi in zatem prvi pacient je prišel v državo iz ZDA.

imagen (2).jpg

Dve ženski hodita pred grafitom kubanske zastave v Havani

O tragediji Kube sem že govoril. Po spornih uradnih podatkih ima 1.467 pozitivnih primerov in 58 smrti. Delna karantena se je začela 31. marca, vendar brez nacionalnega pravila, ki bi prepovedalo gibanje zunaj. Na nekaterih območjih Havane in v drugih mestih pa vendarle obstajajo pomembne omejitve gibanja. Za tiste, ki tega ne upoštevajo, so predvidene stroge kazni.

Množične prireditve so prepovedane, šole pa zaprte, prav tako restavracije in bari. Javni prevoz deluje omejeno, morske meje pa so zaprte, tako kot zračni promet.

BB110EYC.jpg

Predsednik Salvadorja Nayib Bukele

Salvador ima 345 okuženih in osem smrtnih žrtev, vendar je vlada Nayiba Bukele na vsem kontinentu uvedla najbolj omejevalne ukrepe. Polna in obvezna karantena se je začela 19. marca. Samo en član družine sme dvakrat na teden iz hiše, da kupi hrano ali zdravila.

Kdor odide brez dovoljenja, je aretiran in dejansko poročajo o množičnih aretacijah, vključno z mladoletniki, ki pristanejo v zaporih.

Množične prireditve so strogo prepovedane, šole so zaprte, ne delujejo pa niti restavracije niti bari. Tudi meje ostanejo blokirane. Uporaba mask na javnih prostorih je obvezna.

Med takojšnjimi ukrepi je bila tudi prepoved vstopa v državo za vse tujce.

Domneva se, da je prvi pacient, ki je bil testiran pozitivno, v državo vstopil ilegalno, saj ima vlada dokument o njegovem potovanju v Italijo, ne pa o njegovi vrnitvi iz nje oziroma vstopu v Salvador. Prvi primer okužbe so ugotovili v občini Metapán, departma Santa Ana, v zahodnem Salvadorju. Okuženi je verjetno vedel, kako je z njim, in se je želel skriti.

cs_nayib.jpg

Bukele je izzval spor z Ustavnim sodiščem

Gvatemala je zabeležila 530 pozitivnih primerov in 15 smrti. Vlada je 22. marca odredila obvezno karanteno, ki vključuje policijsko uro od 18. do štirih zjutraj po celotni državi, med njo pa lahko na ulico hodijo samo ljudje, ki delajo na nujnih področjih. Zunaj policijske ure lahko ljudje zapustijo svoje domove, razen v nekaterih predelih.

Množične prireditve so prepovedane, šole, restavracije in vsa nebistvena podjetja pa ostajajo zaprta. Poleg tega je prepovedano uživanje alkoholnih pijač na ulici, uporaba mask pa je obvezna. Javni prevoz je bil ustavljen, meje pa ostajajo zaprte.

guate-678x381.jpg

Gvatemalo je okužil potnik, ki je prišel iz severne Italije

V najrevnejši državi, na Haitiju, je 76 primerov okužb in šest smrti, vendar svetovni zdravstveni organi o teh številkah dvomijo. Karantena se je začela 19. marca s policijsko uro na celotnem nacionalnem ozemlju od 20. ure do 5.ure zjutraj. Zunaj teh ur lahko greste ven, vendar vlada od ljudi zahteva, da gredo samo po osnovne nakupe.

imagen (8).jpg

Ženska z masko se sprehaja po ulični tržnici v Port-au-Princeu na Haitiju

Množične prireditve so prepovedane, vendar lahko potekajo sestanki do 10 ljudi. Šole vseh ravni in univerze so zaprte, prav tako restavracije in bari. Meje so zaprte, javni prevoz je omejen, prehajanje iz ene regije v drugo pa je prepovedano.

imagen (9).jpg

Dve osebi čakata na avtobus v prestolnici Hondurasa Tegucigalpa

V Hondurasu so zabeležili 702 primerov okužb in 64 smrti. Karantena se je začela 20. marca, skupaj s policijsko uro po vsej državi, od 17. ure do 9. zjutraj. Ljudje gredo lahko ven samo za osnovne nakupe, ne pa vsak dan; izhod je odvisen od številke osebne izkaznice.

Množične prireditve so prepovedane, šole, univerze in vsa nebistvena podjetja pa so zaprta. Meje so zaprte.

 

jamaica-covid-19-laboratorios.jpg_1718483347.jpg

Jamajko je okužila ženska, ki je prišla iz Združenega kraljestva

Jamajka ima 364 pozitivnih primerov in sedem smrti. Vlada je uvedla karanteno pozno, 1. aprila, policijska ura pa je med 18.00 in 6.00. Iz stanovanja lahko greste samo za bistvene nakupe. V nekaterih župnijah – kot so znane teritorialne enote na Jamajki – so omejitve strožje. Na primer v Sveti Katarini lahko iz izjemnih razlogov greste le ob ponedeljkih, sredah, petkih in sobotah .

Množične prireditve so prepovedane, šole ostajajo brez učencev, večina trgovin pa je zaprtih, razen tistih, ki prodajajo osnovno blago. Meje so zaprte.

nicaragua-coronavirus.jpeg_1718483347.jpeg

Vzgojni ukrepi v Nikaragvi

Po zelo dvomljivih uradnih informacijah je v Nikaragvi okuženih le 13 ljudi, trije pa so umrli. To je edina država v Srednji Ameriki, ki deluje, kot da se nič hudega ne dogaja.

imagen (7).jpg

Pohod v podporo predsednika Daniela Ortege v Nikaragvi je bil hkrati izziv širjenja koronavirusa

Množična srečanja, številna pod vodstvom vlade z javnimi uslužbenci, potekajo še naprej. Njihova profesionalna nogometna liga je edina, ki še naprej poteka in klubi igrajo. Šole so še vedno odprte, prav tako restavracije in bari. To je tudi edini primer države, ko so meje ostale odprte.

5e4b16dfd7642.jpeg

Testiranje s temperaturo oziroma termometrom v Panami

Veliko bolj okužena je Panama. Skupaj je več kot 6.000 primerov bolnih in 167 smrti. Vlada je 25. marca odredila obvezno karanteno, ki od državljanov zahteva, da ostanejo v svojih domovih. Če želite kupiti hrano in zdravila ali iti v banko, obstajajo omejitve glede na spol in številko dokumenta: ženske lahko gredo ven samo ob ponedeljkih, sredah in petkih, moški pa ob torkih, četrtkih in sobotah. V nedeljo ne sme iti ven nihče.

Množične prireditve so prepovedane. Šole in univerze so zaprte, prav tako restavracije in bari. Prodaja in uživanje alkoholnih pijač sta prepovedani. Meje so zaprte, uporaba mask na javnih prostorih pa je obvezna.

Primer_caso_de_coronavirus_en_Republica_Dominicana.jpg

V Dominikansko republiko je koronavirus prinesel italijanski turist

Dominikanska republika ima 6.416 pozitivnih primerov in 286 smrti. Vlada je odredila karanteno 20. marca, skupaj s policijsko uro po vsej državi od 17.00 do 06.00. Zunaj teh ur so izhodi dovoljeni, čeprav zdravstvene oblasti državljane pozivajo, naj ostanejo doma.

Množične prireditve so prepovedane, šole in vsa nebistvena podjetja pa so zaprta. Uporaba mask za obraz je na ulici obvezna.

Trinidad in Tobago je doslej registriral 116 okužb in osem smrti. Vlada je 26. marca uvedla obvezno karanteno in na ulico lahko gredo samo ljudje, ki delajo na določenih področjih .

Množične prireditve so prepovedane, razen določenih verskih obredov, ki jih lahko spremlja največ pet udeležencev. Šole, restavracije in meje so zaprte.

1584020421_976659_1584048257_noticia_normal.jpg

Koronavirus v Argentini

V Južni Ameriki Argentina poroča o 4127 pozitivnih primerih in 207 smrti. Gre za zvezno državo, vendar je vlada 20. marca na celotnem nacionalnem ozemlju izdala obvezno karanteno. Samo ljudje, ki delajo na najpomembnejših področjih, in tisti, ki morajo opraviti osnovne nakupe, lahko odidejo iz hiše brez omejitev na dneve ali ure. V nekaterih provincah z nižjo gostoto prebivalstva smejo ljudje hoditi ven ali telovaditi eno uro na dan, a le do 500 metrov od doma

Množične prireditve po vsej državi so prepovedane, šole vseh ravni in univerze pa zaprte. Nepomembne prodajalne so zaprte za javnost, čeprav je dostava na dom omogočena. V nekaterih okrožjih, na primer v mestu Buenos Aires, je uporaba mask za obraz na javnih mestih obvezna. Meje so zaprte.

5e3c2d10724b9.jpeg

Bolivijski zdravstveni organi so se sestali že 5. februarja

Bolivija je doslej naštela1.014 primerov okužb in 53 smrti. Vlada je 22. marca po vsej državi razglasila obvezno karanteno s policijsko uro od 15.00 do 07.00. Lahko greste iz hiše samo za osnovne nakupe, vendar le en dan v tednu.

Množične prireditve so prepovedane, šole in univerze pa ostajajo zaprte, kot tudi restavracije in bari. Meje ostajajo zaprte.

imagen (5).jpg

V Sao Paulu pripravljajo pokopališče s 13 tisoč grobovi

Brazilija je najbolj prizadeta država v Latinski Ameriki, z 71.886 primeri okužb in 5063 smrti. Je zvezna država in posamezne države uživajo samostojnost pri sprejemanju različnih odločitev ob pandemiji, kar je privedlo do spopadov med vlado Jaira Bolsonara, ki ni razglasil nacionalne karantene, ampak so guvernerji v svojih državah sprejemali omejitve. Najbolj prizadet Sao Paulo je 24. marca uvedel karanteno.

coronavirus_chile_2.jpg_1718483347.jpg

Potniki v Čilu vsi z maskami

Ljudje lahko zapustijo svoje domove v večjem delu države, čeprav vlade od njih zahtevajo, da poskušajo zmanjšati izhode na najpomembnejše. Množične prireditve so prepovedane, šole zaprte, prav tako velika večina restavracij in barov. Tudi meje ostajajo zaprte, kar je eden redkih ukrepov, ki jih je sprejela zvezna vlada.

1584190630_369758_1584236235_noticia_normal.jpg

Koronavirus v Čilu

Čile je zelo okužena država. Zabeležili so 14.365 primerov okužb in 207 smrti. 20. marca je vlada od 10.00 do 05.00 ukazala policijsko uro. Zunaj teh ur je dovoljeno iti ven, razen v nekaterih okrožjih, kjer je največ okuženih, na primer v nekaterih občinah v Santiagu.

Množične prireditve so prepovedane, šole in univerze so zaprte, prav tako restavracije in bari. Vsekakor ša različne gospodarske panoge še naprej delujejo. Meje so zaprte.

Primer caso_ colombia(2).jpg

Testiranje potnikov na letališču El Dorado v Bogoti v Kolumbiji

V Kolumbiji so doslej zabeležili 5.597 primerov okuženih in 269 smrti. Vlada je vzpostavila nacionalno karanteno, ki omogoča izhod v pooblaščene prodajalne. Posebnost je enourna telovadba na prostedm za ljudi, stare od 18 do 60 let, pri tem pa vzdržujejo medsebojno razdaljo deset metrov, a se ne smejo od doma oddaljiti več kot en kilometer.

Množične prireditve so prepovedane, šole pa zaprte, prav tako restavracije in bari. Gradbeništvo in večje industrije imajo dovoljenje za delo, pa tudi banke in stavnice oziroma borza. Meje so zaprte in uporaba mask obvezna.

colombiacovid.jpg_1718483347.jpg

Mestni promet v Kolumbiji

Ekvador, o katerem največ pišem, uradno beleži že 24.258 pozitivnih primerov in 871 smrti, vendar so resnične številke zlasti smrti še višje. Vlada je odredila karanteno 17. marca s policijsko uro po vsej državi od 14.00 do 05.00. Zunaj teh ur je dovoljeno le osnovno nakupovanje.

Množične prireditve so prepovedane, šole, univerze in vsa nebistvena podjetja pa so zaprta. Meje so prav tako zaprte.

imagen (3).jpg

Perujski predsednik Martin Vizcarra in ministrica za zdravje Elizabeth Hinostroza

Francoska Gvajana je registrirala 74 primerov okužb in 8 smrti. Vlada je razglasila karanteno 4. aprila, na celotnem nacionalnem ozemlju pa je bila uvedena še policijska ura med 18. in 6. uro zjutraj. Zunaj teh ur lahko ljudje gredo ven izključno po nakupih osnovnih potrebščin.

Množične prireditve so prepovedane, šole, restavracije in bari pa zaprti. Meje so zaprte.

imagen (6).jpg

Pokop žrtev koronavirusa na novem pokopališču v Manausu v Braziliji

Paragvaj beleži 230 okuženih in devet smrti. Karantena je začela veljati 11. marca, tako kot policijska ura med 20.00 in 04.00. Ven lahko gredo samo ljudje, ki delajo na osnovnih področjih, ali tisti, ki morajo opraviti osnovne nakupe.

Množične prireditve so prepovedane, šole na vseh ravneh in univerze pa zaprte, prav tako restavracije in nepomembne trgovine. Meje so zaprte.

000655627w.jpg

Mobilna bolnišnica na letališču v Peruju

Peru je država z velikim številom okužb. Teh je 31.190, smrti pa 854. Vlada je 15. marca odredila obvezno karanteno, od 18. ure pa do 5. ure zjutraj pa je policijska ura na celotnem ozemlju. Med dovoljenimi urami lahko nakupujete samo ob določenih dnevih glede na spol: moški v ponedeljek, sredo in petek, ženske ob torkih, četrtkih in sobotah. V nedeljo ne sme ven nihče.

Množične prireditve so prepovedane. Šole in univerze so zaprte, tako kot nepomembne restavracije, bari in trgovine. Meje ostajajo zaprte.

imagen (4).jpg

Koronavirus se širi tudi na obmorski Surinam in otoke, kot so St. Lucia, Antigua in Barbuda, Trinidad in Tobago

Surinam je doslej zabeležil deset potrjenih primerov okužb in eno smrt. Vlada je karanteno odredila 28. marca, skupaj s policijsko uro med 20. in 6. uro . Zunaj teh ur se lahko ljudje odpravijo samo po osnovno blago.

Množične prireditve so prepovedane, čeprav se lahko zbere do 10 ljudi. Šole, restavracije in bari so zaprti, javni prevoz pa ne deluje. Meje so zaprte.

20-mar-uruguay.jpeg

Koronavirus v Urugvaju

Urugvaj beleži 620 pozitivnih primerov in 15 smrti. Vlada ni izdala obvezne karantene, vendar je od 24. marca sprejela različne ukrepe in ljudi prosila, naj poskušajo prostovoljno ostati doma .

Množične prireditve so prepovedane, so pa dovoljeni pogrebi z udeležbo do dvajset ljudi. Večina šol je zaprtih, vendar je bilo ponovno odprtje podeželskih šol omogočeno prejšnji teden. Restavracije in bari so še vedno zaprti, obvezna je uporaba mask. Tudi meje ostajajo zaprte.

5e7cef1b17246.jpeg

V vrsti pred lekarno v Caracasu v Venezueli

Podatki za Venezuelo so zelo nezanesljivi. Uradne številke so 329 primerov okužb in 10 smrti. Režim Nicolása Madure je 17. marca odredil državno karanteno.

Množične prireditve so prepovedane, šole pa ostajajo zaprte, prav tako restavracije in bari. Meje so tudi zaprte, uporaba mask in rokavic pa je na ulici obvezna. (Po južnoameriških virih, še posebej Infobae)

Marijan Zlobec

 

 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja