V Ekvadorju iz karantene v distanciranje po 4. maju


Vladna ministrica María Paula Romo je napovedala začetek nove faze reševanja krize sredi pandemije koronavirusa v Ekvadorju od 4. maja. Medtem pa je ameriški predsednik Donald Trump govoril z ekvadorskim predsednikom Leninom Moreno in Ekvadorju obljubil ameriško pomoč.

5ea3102cced3d.png

Ministrica María Paula Romo govori po televiziji

Ameriški predsednik Donald Trump je zagotovil, da bo njegova država poslala pošiljko respiratorjev v Ekvador. To je bilo po telefonskem pogovoru z ekvadorskim šefom države Leninom Moreno v petek, 24. aprila. “Odličen pogovor s predsednikom Republike Ekvador Lenínom Moreno,” je dejal ameriški predsednik. “Pošiljali jim bomo ventilatorje, ki jih obupno potrebujejo, mi pa smo jih izdelali veliko.” Trump je o tem spregovoril na svojem Twitterju, ki ga je objavil ekvadorski tisk, od koder povzemam informacije. 

“Great conversation with President Lenin Moreno of the Republic of Ecuador. We will be sending them desperately needed Ventilators, of which we have recently manufactured many, and helping them in other ways. They are fighting hard against CoronaVirus!

Lenin Moreno pa je v svoji zahvali omenil ameriško pomoč na zdravstvenem, ekonomskem in socialnem področju. Očitno pa nista govorila o vrnitvi ekvadorskih državljanov, ki so ostali v času pandemije ujeti v ZDA. Teh naj bi bilo okrog pet tisoč.

“Prešli bomo iz izolacije v distanciranje,” je dejala ministrica María Paula Romo danes zjutraj in sporočila, da je Ekvador blizu konca karantene in da bo 4. maja država vstopila v “novo” fazo normaliziranja razmer v državi sredi koronavirusne krize. Ukrep pomeni ponovno aktiviranje določenih sektorjev. “Ne moremo ostati zaprti doma,” je dejala Romo; vendar je poudarila, da ta nova faza ne bo pomenila vrnitve v življenje, kot je bilo pred izbruhom pandemije covid-19 v Ekvadorju.

“Ne pomeni, da se bomo vrnili v stanje, kot je bilo januarja ali februarja. To je nova normalnost, ki jo bomo imeli po koronavirusu. Stvari bodo potekale zelo postopoma, ” je dejala ministrica, ki je poudarila, da bo predsednik Lenín Moreno objavil podrobnosti, urnike in ukrepe, ki jih je treba izvesti v tej novi fazi za boj proti koronavirusu.

Ekvador spoštuje omejevalne ukrepe od 16. marca, ko je Moreno razglasil izredno stanje, kot traja še danes, med njimi od 14. ure do petih zjutraj državna policijska ura. Romo je govorila o novih protokolih, ki bodo vključevali različne urnike za dejavnosti in za uporabo javnih prevoznih sredstev. Očitno bodo največji problem prometne konice.

V tednu od 27. aprila do 1. maja bodo pripravili načrt za socialno distanco, modele za oživljanje poslovne dejavnosti in izdelavo urnika in drugih pravil v skladu s sanitarnimi protokoli. To pomeni, da bo semafor rdeč še en teden in s tem enaki ukrepi za vso državo še naprej.

Od 4. maja bodo potekale dejavnosti, ki bodo sproščale restriktivne razmere.”Velik izziv sta disciplina in organizacija, ” je dejala Romo. Do tedaj za Ekvadorce velja navodilo, da naj ostanejo doma. Ukrepi po 4. maju bodo “precej bolj zapleteni ,” je poudarila ministrica, ker bodo državljani morali “upoštevati semaforje, biti bolj previdni pri spreminjanju svojih navad… še vedno bodo morali nosite maske.”

Ali se bo 4. maja normaliziral tudi šolski pouk ? V vseh razredih vseh šol in na fakultetah bo vse potekalo od doma. Prihodnji teden bo določeno, kateri sektorji bodo nadaljevali delavnik “iz oči v oči”, in kateri bodo še naprej delovali na daljavo. Tisti, ki se bodo po 4. maju odpravljali na delo, bodo morali med ljudmi držati razdaljo najmanj 1,5 metra v vseh prostorih: v javnem prevozu, pisarnah, industrijskih obratih.

Ekvador je po besedah ministrice Romo pripravljen storiti ta korak. “Videli smo najtežjo fazo, doživeli najtežji obraz te pandemije, vendar lahko rečemo, da je vrh pandemije dosežen v večini provinc v državi. Virus bo tu več mesecev ” je opozorila in dodala, da lahko občutek lažne varnosti privede do novih izbruhov pandemije covid-19 v Ekvadorju. “Spreminjamo stopnje, navodila, vendar to ne pomeni, da je nevarnosti že konec. ”

Če ne bo discipline in bi se razmere poslabšale, bodo upoštevani novi (stari) izolacijski ukrepi. Kot vedno bo vse odvisno od ljudi.

Marijan Zlobec

 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja