Zaradi pandemije se je v Guayaquilu zrušil bolnišnični in pogrebni sistem


Ekvador je v nedeljo sporočil, da je odstranil skoraj 800 trupel ljudi, ki so v zadnjih tednih umrli na svojih domovih v Guayaquilu, epicentru koronavirusa v državi, potem ko so se zaradi pandemije zrušili bolnišnični in pogrebni sistemi. O tem piše ekvadorski tisk, iz katerega povzemam novice. Kot kaže zadnja vest, bodo danes v mestu angažirali posebne ekipe zdravstvenega osebja, ki bo opravljala hitre teste po principu od vrat do vrat. V Ekvadorju je število okuženih doseglo 7.466, med njimi v pokrajini Guayas 5.381.

imagen.jpg

 

Kako najti in priti do svojca ?, fotografije iz ekvadorskih virov

Predsednik Ekvadorja Lenin Moreno se je odločil, da zniža plače visokih vladnih in državnih uradnikov za 50%, da bi se solidarnostno spopadli z zdravstveno krizo, ki jo je povzročil covid-19. “To smo pripravljeni sprejeti kot podporni ukrep, zlasti za najrevnejše ljudi.”

“Število mrtvih, ki smo jih zbrali po domovih, je presegel 700 ljudi,” je izjavil Jorge Wated, ki vodi vladno skupino policije in vojske in deluje že tri tedne. Prek svojega Twitter sporočila je navedel, da je ta skupina izvedla pravni pregled 771 mrtvih  v njihovih domovih in 631 v bolnišnicah, katerih mrtvašnice so polne.

 

20514526.jpg

Pomoč policije in vojske je nujna

Oblasti se zdaj soočajo s pritožbami ljudi, ki trdijo, da so trupla njihovih svojcev, umrlih sredi pandemije, pokopali brez njihove vednosti in prisotnosti. Omenjajo približno 600 mrtvih.

 

Wated ni podrobno navedel vzrokov za 1.400 smrti, ki so se zgodile med pandemičnim izrednim stanjem. Uradno ali dokazano število umrlih za koronavirusom je namreč 384. Zaradi velikega števila mrtvih nimajo možnosti opravljanja obdukcij. Nekateri mediji omenjajo celo številko 1878 vseh umrlih.

 

img_20200406_120752_0.jpg

Prenos krste brez svojcev

V obalni provinci Guayas je skoncentriranih 72% okuženih. V njeni prestolnici, Guayaquilu, živi približno 4.000 bolnikov, poroča nacionalna vlada .

Vojaške in policijske sile so marca začele odstranjevati trupla iz hiš po napakah v “mrliškem sistemu” pristanišča Guayaquil, kar je povzročilo zamude pri forenzični službi in pogrebnih domovih sredi 15-urne policijske ure v državi.

Prebivalci Guayaquila predvajajo video posnetke opuščenih trupel na ulicah, na družbenih omrežjih pa sporočila sorodnikov, ki prosijo za pomoč, da pokopljejo umrle sorodnike.

evxgmuwxgaandbx.jpg

 

Županja Guayaquila Cynthia Viteri bo svojo plačo podarila okuženim nosečnicam

Ekvadorska vlada je prevzela tudi nalogo pokopov trupel zaradi nezmožnosti njihovih svojcev iz različnih razlogov, vključno denarnih.

Iz Guayaquila je na virtualni tiskovni konferenci Wated opozoril, da so na dveh mestnih pokopališčih pokopali posmrtne ostanke 600 popolnoma identificiranih ljudi.

Pokopi se izvajajo brez spremstva sorodnikov žrtev, njihova imena pa se pojavijo na elektronskem portalu, ki ga je ustvaril izvršni direktor, tako da svojci vedo, kje so njihovi sorodniki pokopani.

 

5e5af1c3ec0b6.jpeg

V vrstah je veliko nevarnosti okužb

 

Prebivalci okrog pokopališča Pascuales so objavili posnetke tovornih vozil s hladilniki, ki vozijo pokojnike do vstopa v cerkev  v spremstvu policije.

Glede na pomanjkanje zmogljivosti v mrtvašnicah je urad županje Guayaquila uredil več kontejnerjev, da bi jih spremenili v mrtvašnico zunaj bolnišnic in uradov forenzične policije.

 

Sredi te tragične situacije več ljudi trdi. da še vedno pogrešajo trupla svojih ljubljenih. Wated je dejal: ” Nimamo primerov pogrešanih trupel .”

guayaquileños-farmacias-web-1024x574.jpg

Nakupovanje zdravil in mask v lekarnah

Nasprotno pa trdi 45-letna trgovka Blanca Reyes, ki je je za AFP povedala, da je bila pred dvema tednoma obveščena o smrti očeta, hospitaliziranega v sanatoriju Los Ceibos, najpomembnejšem v Guayaquilu in namenjenem okuženim s covid-19.

” Prosim pristojne organe, naj mi pomagajo najti mojega očeta, ki je bil v življenju odlična oseba, predan nogometni sodnik ” je dejala ženska.

 

Več sorodnikov umrlih, ki so čakali pred bolnišnico Guasmo na jugu Guayaquila, je navedlo, da so bili prisiljeni plačati do 100 dolarjev za informacije o truplih svojcev.
5e5d6f9a5ae98.r_d.364-222.jpeg
Vsega je zmanjkalo
V  Guayaquilu je največ okuženih v starosti med 20 in 49 let, z 2.380 (59,74%) primeri, sledijo med 50 in 64 leti s 1024 (25,70%); starih nad 65 let, 479 (12,02%); od 15 do 19 let, 55 (1,38%); od 10 do 14 let, 21 (0,53%); od 5 do 9 let, 11 (0,28%); od 1 do 4 let, 10 (0,25%); od 0 do 11 mesecev pa 4 (0,10%).
Okuženih v starosti nad 65 let je v bistvu zelo malo, 12 odstotkov, največ pa jih je v starosti, ki bi morala biti najbolj odporna, a očitno ni. Nekaj je narobe oziroma oblasti skrivajo, ker položaja ne morejo ne spreminjati ne obvladati. Eden izmed problemov so številni begunci, in to številčne družine iz Venezuele, Kolumbije in od drugod, ki brez sredstev dobesedno živijo na cesti, pa domači brezdomci in reveži brez vsega, pa nedisciplinirani zlasti mladi, ki so množično, čeprav okuženi, kršili karanteno in iz nje ušli, pa vsaj na začetku preslabo zaščiteno zdravstveno osebje in celo policija ter vojska. Med omenjenimi tujci jih zelo veliko ali morda celo večina nima urejenih dokumentov za bivanje v državi, so ilegalci.
Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja