V ZDA obtičalo okrog pet tisoč Ekvadorcev


Reševanje svojih državljanov v  glavnem poznamo preko javnih podatkov, kot jih sporoča Andrej Šter z Ministrstva za zunanje zadeve. Manj pa je znano, koliko ljudi si prizadevajo pripeljati domov druge države. Danes so objavili v bistvu precej šokanten podatek, da je v ZDA obtičalo blizu 5000 Ekvadorcev, ki se spričo pandemije koronavirusa ne morejo vrniti domov.

5e8be90578cc2.jpeg

Promet s  krstami poteka nenehno

Ta številka je na prvi pogled zelo velika, a je treba pojasniti, da je poleg turistov med ekvadorskimi državljani precej delavcev, ki imajo delovne vize in so v ZDA na delu.

Največ jih deluje v Miamiju. Tam ima Ekvador svoj konzulat, ki dnevno prejema nove informacije o ekvadorskih državljanih, ki se želijo vrniti domov. Doslej se je s tremi  humanitarnimi leti vrnilo 350 državljanov. Bivanje v ZDA je kajpada bistveno dražje od stroškov doma, delo sedaj pa je skoraj onemogočeno, saj je vse zaprto.

Ekvador je danes sporočil, da so v času karantene zabeležili kar 7.330 klicev za odvoz mrličev. Ti klici so potekali med 17. marcem in 4. aprilom. Največ klicev je bilo v pokrajinu Guayas, in sier 6.527

Kapacitete v bolnišnicah so polne, tako da ne morejo na pregled niti drugi bolniki, saj so jim vrata enostavno zaprli in morajo nazaj domov.

5e8b6205d2434.jpeg

Znanstveniki še vedno razpravljajo o tem, ali so virusi, kot je koronavirus, živa bitja ali ne

“Če moraš nekaj plačati, karkoli že je, plačaš. Carla Cobos se zaveda, da je dajanje denarja v zameno za informacije o truplu njene matere Cleotilde Montero nezaslišano. Mučenje, ponavlja, toda do včeraj je bilo 10 dni frustracij in domnevnih nepravilnosti, ki jih trpi v zdravstvenem sistemu, odkar jo je mati okužila in umrla za koronavirusom, ” lahko preberem in citiram iz dnevnih poročil, kakšne so razmere med svojci in umrlimi za koronavirusom. Če hočeš dobiti podatke in identiteto človeka, moraš nekaj dati ekstra, sicer imajo dela preveč. Lahko kličeš in kličeš, a odgovora ni.

“Koronavirus kaže svojo grozljivo razsežnost nečloveškosti,” lahko preberem v komentarju, ki napada oblast in ji očita cinem, kleptomanijo, avtoritarno virulenco, dvojne standarde…

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja