Na Galapagosu ujetih več tisoč turistov


Razmere po izbruhu pandemije koronavirusa se v Srednji in Južni Ameriki slabšajo. Vsega pa je po njihovem prepričanju kriva Evropa, še posebej Italija in Španija. Tako so na letališču v Guayaquilu z letališkimi avtomobili na pisti blokirali prihod posebnega letala družbe IBERIA iz Madrida. Najraje bi se znebili vseh, očitno pa je tujcev tu še zelo veliko.

G 1 DSCN9289.JPG

Raznašanje in prodaja časopisov v predmestju Guayaquila, vse fotografije Marijan Zlobec

Na Galapagosu ali Galapaških otokih, kjer sem bil nedavno, so se razmere čez noč povsem spremenile, čeprav tam nimajo virusa, morajo pa spoštovati vsedržavni zakon o 21 dnevni karanteni in policijski uri.

G 2 DSCN9291.JPG

Ulični prodajalec sadja vpije in ponuja

Marca je na to ekvadorsko otoško ozemlje prispelo skupno 26.000 tujcev, v naslednjih treh tednih pa noben tujec ne bo mogel vstopiti na arhipelag s kakršnim koli prevoznim sredstvom.

G 3 DSCN9141.JPG

Ljudje so obsedeni s toaletnim papirjem

Galapagos je magnet za svetovni turizem zaradi statusa naravne dediščine človeštva, zaradi njihovih živalskih in rastlinskih vrst, kopenskih in morskih, edinstvenih na svetu in ki so angleškemu znanstveniku Charlesu Darwinu služili kot vir, da je razvil svojo teorijo evolucije vrst pred skoraj 200 leti.

G 4 DSCN9140.JPG

Ulični prodajalec vode sameva

Župan otoka Santa Cruz Ángel Yánez je poudaril, da je zelo težaven, a nujen ukrep za preprečevanje “vstopa tega virusa na Galapagos. Lahko izgubimo prst, ne smemo pa izgubiti vse roke. Turizem je naš edini vir dohodka, zato moramo paziti, da ta virus ne pride na Galapagos. ”

G 5 DSCN9132.JPG

Težka bo

Lastnik hotela Cormorán Beach House na otoku Isabela, José Coque, je dejal, da “so poprej utrip otoka predstavljali  ljudje, ki so prihajali in odhajali s plaže, in so bile restavracije glasne in polne tropske glasbe, zdaj smo kot v samostanu, vlada absolutna tišina in smo skoraj brez turistov ”.

G 6 DSCN9135.JPG

Telefoni še delujejo

“V našem primeru so vse rezervacije za marec in april odpovedane, razmere so zelo zapletene, saj je veliko družin odvisnih od našega delovanja,” je dejal.

G 7 DSCN9113.JPG

Ulični prodajalec mask po en dolarito, kot dolar poimenujejo tu

Po podatkih turistične zbornice Isabela, največjega otoka na arhipelagu, 95% turističnih dejavnosti predstavlja delo s tujci, zlasti Američani, Evropejci in Kanadčani.

G 8 DSCN9121.JPG

Počistili bodo mesto do konca

Guverner Galapagosa Norman Wray je povedal, da je ostalo približno 2000 tujcev in da imajo ta teden možnost zapustiti arhipelag na pogodbenih ali predhodno odobrenih poletih. Oblasti so se v torek odločile, da brez predhodne karantene onemogočijo dostop do otokov vsem, tudi prebivalcem in drugim obiskovalcem.

G 9 DSCN9126.JPG

Policijski pregled

Z Galapagosa sem odletel dva dni pred zaprtjem letališč v Ekvadorju. Če bi ostal tam, bi ravno tako moral spoštovati policijsko uro.

G 9 DSCN9130.JPG

Pred lekarno

Kot navaja naslov članka, od koder povzemam zgornje podatke, je pandemija koronavirusa Galapagos spremenila v arhipelag duhov.

G 10 IMG_20200309_120323_resized_20200309_125354044.jpg

Addio fiorito azil ( Puccini Madama Butterfly)

Marijan Zlobec

 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja