Galapagos je skupno ime za otoke vulkanskega izvora, kakih tisoč kilometrov oddaljene od obale Ekvadorja. Kaj vse ponujajo, zlasti turistom, ki prihajajo sem iz ZDA in Kanade, Japonske, Kitajske, Rusije, pa Nemčije, Francije, Španije, Skandinavije…, je težko presoditi, saj si nekateri premožnejši privoščijo izlete na razne otoke, bodisi precej oddaljene ali pa bližje. Prevozi so urejeni, le plačati je treba. Predvsem pa je treba vedeti, kaj si želiš in kaj iščeš.
Neskončna bela peščena plaža v Želvinem zalivu, vse fotografije Marijan Zlobec
Velik izziv je kopanje v Želvinem zalivu (Tortuga Bay) ali tam, kjer so označena gnezdišča ali bolje odlagališča, kamor ponoči prihajajo iz morja ogromne želve odlagat svoja jajca. To ni nič novega, saj je tako povsod, kjer želve živijo.
Zemljevid za turiste
Želv še nisem videl, saj jih čez dan ni na spregled.
Malo naprej je bilo morje mirno
V območju mesteca Santa Cruz ali Puerto Ayora slovi ta plaža kot najlepša, čeprav je zelo na soncu in večkrat kot ne je razobešena rdečazastava spričo visokih valov, ki pa se ne zdijo zelo nevarni, a red je red.
Rdeča zastava prepoveduje kopanje
Otočje Galapagos z akcentom na drugem aju, je narodni park pod okriljem UNESCO. Tu je raziskoval slavni Charles Darwin, po katerem se imenuje en otok, menda najbolj oddaljen, a kot sem ujel pogovor med ljudmi, najlepši.
V objektivu
Ko je v Želvinem zalivu prepovedano kopanje, se turisti podajo v sosednji zaliv, ki pa ga ščiti nekakšen polotok, tako da valov ni, odpre pa se čudovit zaliv s peščeno plažo in v grmovju se najde kar nekaj sence.
Kdo bo ujel kuščarja ?
Zdaj je do tja treba iz mesta peš; sam sem hodil v eno smer uro in petnajst minut. Lahko bi šel z vodnim taksijem; po deset dolarjev v vsako smer. Drugič.
Pelikan je ukradel veliko ribo, da je rep visel iz ust
No, raje sem vsak dan na ribji tržnici kupil neko novo ali drugo ribo, kot so brujo, plumina, viejo, spada, tun, lora, imeli so rake langostine, kot jim rečejo, pa večje palamide…
Prevelik zalogaj
Ribe so za turiste najboljša osvežitev od siceršnje kuhinje in prehrane, ki temelji na piščancih, svinjini, redkejši govedini, obveznem rižu. Nimajo pa, vsaj sedaj, hobotnic ali školjk ter jastogov.
Langostinov je obilo
Japonski turisti najraje jedo surovo tunino z njihovo omako; so že navajeni. Ker je ribičev veliko in s tem ponudba bogata, kupcev pa za sproti, so cene okrog 3 dolarje in pol za libro. Libra je okrog 33 dkg.
Kot naš Vintgar
Med izleti je poleg Želvinega zaliva najbolj obiskana soteska, v katero prihaja morska voda in se malo meša še s sladko. Imenujejo jo Las Grietas.
Prijetna osvežitev v hladnejši vodi
Malo spominja na Vintgar, le da je tu voda mirna in ne teče nikamor. Je pa hladnejša od morja in ima kakih 22 stopinj. Če bi imela manj, bi to začutil kot mrzlo, tako pa zgolj kot osvežitev, kar se pod ekvatorialnim soncem kar prileže.
Preveč ljudi skupaj
Je pa veliko turistov in domačinov z maskami in celo rešilnimi jopiči.
Po kopanju
Pred spustom po lesenih stopnicah se je treba v varnostni hišici ali stražarnici vpisati in podati svoje podatke, tako kot ob vstopu na pot za Želvin zaliv.
Soline ali mlaka ?
Na poti proti soteski je slano jezerce oziroma stoječa morska voda, kjer naravno pridobivajo sol čeprav tam nisem opazil nikogar in soline niti od daleč ne spominjajo na naše Sečovlje. Ksaj pobirajo sol in kako, ne vem.
Narava bo poskrbela za sol
Videti ni, da gre za kultivirane soline. Bolj spominjajo na kakšno zapuščeno morsko mlakužo.
Oseka ni simpatična
Zaliv Nemške plaže je podoben termam, a je plimovanje precejšnje, tako da moraš ob naraščajoči vodi brisačo in druge stvari nenehno premikati na višja mesta, saj ne veš, do kje bo morje prišlo.
Kaktusi rastejo desetletja
Najbolje se je vesti kot na počitnicah, brez kakšnih načrtov in še bolj brez skrbi.
Sonce je močno in te opeče, a to že veste,
zato je treba pogosto v vodo.
(se nadaljuje)
Marijan Zlobec