Na Galapagosu imaš vsak dan na voljo nov izziv


Galapagos je skupno ime za otoke vulkanskega izvora, kakih tisoč kilometrov oddaljene od obale Ekvadorja. Kaj vse ponujajo, zlasti turistom, ki prihajajo sem iz ZDA in Kanade, Japonske, Kitajske, Rusije, pa Nemčije, Francije, Španije, Skandinavije…, je težko presoditi, saj si nekateri premožnejši privoščijo izlete na razne otoke, bodisi precej oddaljene ali pa bližje. Prevozi so urejeni, le plačati je treba. Predvsem pa je treba vedeti, kaj si želiš in kaj iščeš.

Ga DSCN8560.JPG

Neskončna bela peščena plaža v Želvinem zalivu, vse fotografije Marijan Zlobec

Velik izziv je kopanje v Želvinem zalivu (Tortuga Bay) ali tam, kjer so označena gnezdišča ali bolje odlagališča, kamor ponoči prihajajo iz morja ogromne želve odlagat svoja jajca. To ni nič novega, saj je tako povsod, kjer želve živijo.

Ga DSCN8438.JPG

Zemljevid za turiste

Želv še nisem videl, saj jih čez dan  ni na spregled.

Ga DSCN8592.JPG

Malo naprej je bilo morje mirno

V območju mesteca Santa Cruz ali Puerto Ayora slovi ta plaža kot najlepša, čeprav je zelo na soncu in večkrat kot ne je razobešena rdečazastava spričo visokih valov, ki pa se ne zdijo zelo nevarni, a red je red.

Ga DSCN8559.JPG

Rdeča zastava prepoveduje kopanje

Otočje Galapagos z akcentom na drugem aju, je narodni park pod okriljem UNESCO. Tu je raziskoval slavni Charles Darwin, po katerem se imenuje en otok, menda najbolj oddaljen, a kot sem ujel pogovor med ljudmi, najlepši.

Ga DSCN8622.JPG

V objektivu

Ko je v Želvinem zalivu prepovedano kopanje, se turisti podajo v sosednji zaliv, ki pa ga ščiti nekakšen polotok, tako da valov ni, odpre pa se čudovit zaliv s peščeno plažo in v grmovju se najde kar nekaj sence.

Ga DSCN8626.JPG

Kdo bo ujel kuščarja ?

Zdaj je do tja treba iz mesta  peš; sam sem hodil v eno smer uro in petnajst minut. Lahko bi šel z vodnim taksijem; po deset dolarjev v vsako smer. Drugič.

Ga DSCN8775.JPG

Pelikan je ukradel veliko ribo, da je rep visel iz ust

No, raje sem vsak dan na ribji tržnici kupil neko novo ali drugo ribo, kot so brujo, plumina, viejo, spada, tun, lora, imeli so rake langostine, kot jim rečejo, pa večje palamide…

Ga DSCN8732.JPG

Prevelik zalogaj

Ribe so za turiste najboljša osvežitev od siceršnje kuhinje in prehrane, ki temelji na piščancih, svinjini, redkejši govedini, obveznem rižu. Nimajo pa, vsaj sedaj, hobotnic ali školjk ter jastogov.

Ga DSCN8738.JPG

Langostinov je obilo

Japonski turisti najraje jedo surovo tunino z njihovo omako; so že navajeni. Ker je ribičev veliko in s tem ponudba bogata, kupcev pa za sproti, so cene okrog 3 dolarje in pol za libro. Libra je okrog 33 dkg.

Ga DSCN8672.JPG

Kot naš Vintgar

Med izleti je poleg Želvinega zaliva najbolj obiskana soteska, v katero prihaja morska voda in se malo meša še s sladko. Imenujejo jo Las Grietas.

Ga DSCN8684

Prijetna osvežitev v hladnejši vodi

Malo spominja na Vintgar, le da je tu voda mirna in ne teče nikamor. Je pa hladnejša od morja in ima kakih 22 stopinj. Če bi imela manj, bi to začutil kot mrzlo, tako pa zgolj kot osvežitev, kar se pod ekvatorialnim soncem kar prileže.

Ga DSCN8678

Preveč ljudi skupaj

Je pa veliko turistov in domačinov z maskami in celo rešilnimi jopiči.

Ga DSCN8689

Po kopanju

Pred spustom po lesenih stopnicah se je treba v varnostni hišici ali stražarnici vpisati in podati svoje podatke, tako kot ob vstopu na pot za Želvin zaliv.

Ga DSCN8653.JPG

Soline ali mlaka ?

Na poti proti soteski je slano jezerce oziroma stoječa morska voda, kjer naravno pridobivajo sol  čeprav tam nisem opazil nikogar in soline niti od daleč ne spominjajo na naše Sečovlje. Ksaj pobirajo sol in kako, ne vem.

Ga DSCN8652

Narava bo poskrbela za sol

Videti ni, da gre za kultivirane soline. Bolj spominjajo na kakšno zapuščeno morsko mlakužo.

Ga DSCN8633

Oseka ni simpatična

Zaliv Nemške plaže je podoben termam, a je plimovanje precejšnje, tako da moraš ob naraščajoči vodi brisačo in druge stvari nenehno premikati na višja mesta, saj ne veš, do  kje bo morje prišlo.

Ga DSCN8642

Kaktusi rastejo desetletja

Najbolje se je vesti kot na počitnicah, brez kakšnih načrtov in še bolj brez skrbi.

Ga IMG_20200309_120343_resized_20200309_125353849

Sonce je močno in te opeče, a to že veste,

Ga IMG_20200309_155348_resized_20200310_085902748

zato je treba pogosto v vodo.

(se nadaljuje)

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja