Za vstop na Galapagos plačaš 120 dolarjev


Lani poleti sem v Izoli slučajno pri kosilu srečal nekaj Ekvadorcev. Vprašal sem jih, kako je na Galapagosu. Odgovorili so mi, da lepo, a drago. Naj računam na tisoč dolarjev za en teden.

G DSCN8382.JPG

V zalivčku je voda topla kot pri nas v toplicah, vse fotografije Marijan Zlobec

No, zdaj sem tu. 350 dolarjev stane povratna letalska karta s celine na otoke, 20 dolarjev vstopni pregled na letališču v Quitu, vstop na letališču na otoku Baltra pa za tujce 100 dolarjev. Potem je prvi prevoz z avtobusom do morja, trajekt, spet avtobus ali taksi.

G DSCN8290.JPG

Na manjšem trajektu

Otočje Galapagos leži kar tisoč kilometrov zahodno od obale Ekvadorja v Tihem oceanu. Je naravni park in spomenik pod okriljem UNESCO.

G DSCN8284.JPG

S prtljago upravljajo poklicani

Najbolj naseljen je kraj Puerto Ayora, od koder lahko z ladijskim prevozom potuješ ali na razna kopališča ali na druge otoke. Na nekatere plaže se lahko odpraviš peš ali s taksijem.

G DSCN8285.JPG

Kamenje je vulkanskega izvora in na njem veliko rakovic

Vreme se sicer hitro speminja, a je morje v zalivčkih toplo, celo trideset stopinj, zunaj pa kakih triintrideset.

G DSCN8379.JPG

Poletna omama na Galapagosu

V le nekaj trgovinah v mestecu  je vse dražje, na primer poldrugi liter vode  dva dolarja in pol.

G DSCN8361.JPG

Ribji file

Odkritje pa je ribja tržnica, kjer lahko za deset dolarjev kupiš kako skoraj dvokilsko ribo. Najbolj svežo.

G DSCN8308.JPG

Takojšnje čiščenje za sprotne kupce

Če imaš na voljo kuhinjo, kot jaz na odprti terasi, si potem lahko pripraviš bogato ribjo juho, osrednji del, kakih 80 dkg, pa spečeš in poješ.

G DSCN8313.JPG

Pelikani bi najraje pojedli vse ribe

Ker pa mora vsaka riba trikrat plavati, poiščeš v trgovini steklenico belega vina. Najcenejše je osem dolarjev.

G DSCN8324.JPG

Mrož bo dobil svoje del ribjih ostankov

Na najboljših plažah še nisem bil, kot še ne na kakem drugem otoku, a to še pride.

G DSCN8395.JPG

Ni lepšega kot je v naši zimi toplo morje nekje drugje

Kot sem opazil, je najbolj mikavna riba pez brujo, najbolj podobna naši škarpeni. Kot rečeno, sem za veliko ribo plačal na tržici ob morju, kjer vse ribe takoj očistijo, deset dolarjev, v Ljubljani bi kakih 60 EUR.

G DSCN8389.JPG

Raznih kuščarjev je veliko in se za ljudi ne zmenijo

G DSCN8397.JPG

Galebi čakajo na morsko hrano,

G DSCN8363.JPG

ki je  je v izobilju.

G DSCN8323.JPG

(se nadaljuje)

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja