Dr. Vasko Simoniti bo novi minister za kulturo


Janez Janša, novi premier, si je očitno dal še malo časa za premislek in hitro uvidel, da bi bil Damjan Damjanovič kot novi možni kandidat za kulturnega ministra preskromen ali prešibak. Zato je pravzaprav najbolj logično prepričal dr. Vaska Simonitija, da bo v njegovi vladi še enkrat minister za kulturo.

ENlpl4gWwAEoc6b.jpg

Dr. Vasko Simoniti, foto Twitter

Kot je znano, je dr. Vasko Simoniti doktor zgodovinskih ved ali znanosti; bil je univerzitetni profesor in predavatelj. Leta 2004 je bil med ustanovitelji Zbora za republiko, kulturni minister pa med letoma 2004 n 2008. Sedaj je v pokoju, kar pomeni, da ima čas in da bo še več delal kot je bil poprej.

Lani sem objavil nekaj mnenj študentov o njem kot profesorju zgodovine. Če ponovim, je bila prevladujoča ugotovitev, da študentov in ljudi nasploh ne gleda v oči.

“Predavanja so sicer zanimiva, a njegov odnos do študentov, tako na predavanjih kot na izpitih je porazen. Niti enkrat te ne pogleda v oči in njegov cinizem pač ni vedno aktualen. Antipod kulture.”

“Se strinjam s predhodnikom, škoda, da je bil tak človek minister za kulturo. Je pa krasen predavatelj in profesionalec v svojem fohu, tako da mu dam petko za profesionalnost, enko pa za formalen odnos. Žurer pa je.”

No, seveda se bo Simoniti lahko še popravil, ne nazadje je postal zrelejši in svobodnejši, vsaj kar se tiče profesure, ker je kot rečeno že v pokoju. Kakšna je njegova siceršnja forma ali kondicija, pa ne vem.

Simoniti je sin legendarnega partizanskega skladatelja Rada Simonitija in ne spomnim se, da bi Vasko kdaj napadal NOB, revolucijo ali se zavzemal za domobransko stran med drugo svetovno vojno.

Pred dnevi sem zapisal, da jo je med desnimi kulturnimi ministri še najbolje zvozil. Seveda pa je danes past zanj večja kot je bila nekoč. Kultura je zelo napredovala, se medijsko in izrazno razširila, posodobila, digitalizirala, naredila skratka velik premik naprej.

Vprašanje je, ali bo dr, Vasko Simoniti pod streho spravil Nacionalni kulturni program ?

Kako bo s slovenskim jezikom v javnosti, kako bo s slovensko knjigo, kako z revijalnim življenjem, ki je s koncem Nove revije brez prave intelektualne podobe slovenske in mednarodne ustvarjalne misli ?

Ali bo dr. Simoniti temu znal slediti ali celo sam dal nove pobude, je vprašanje, na katerega bo moč  odgovoriti s časom. Vsekakor pa bo moral biti smel in odkrit ter odprt za dialog, še posebej z mlajšo in srednjo generacjo, pa tudi najmlajšo, ki v slovensko kulturo aktivno šele vstopa.

Kultura potrebuje velike investicije, ne nazadnje pa Slovenijo čakata dve svetovni promocijski zadevi; častna gostja knjižnega sejma v Bologni in država v fokusu v Frankfurtu, to pa hkrati pomeni podporo že dosedanjim akcijam in ljudem, ne pa poizkus rušenja, kot smo slišali v zadnjh dneh.

Če bo Ljubljana izbrana za Evropsko prestolnico kulture, pa bo nujno priskočila na pomoč še država. No, tudi če bo katero drugo mesto, ki prav tako kandidira.

Seveda je tu še Jože Plečnik z njegovo kulturno dediščino, ki jo je treba spraviti v okvir kulturne dediščine ali patronat UNESCO. Odprta je gradnja in posodobitev Drame SNG, ki je tudi državni projekt.

Pa večni NUK 2.

Dr. Vasko Simonti jo bo kot minister najbolje zvozil, če bo znal voditi ustvarjalni dialog in prisluhniti ustvarjalcem, ki se s slovensko kulturo identificirajo in prinašajo v naš in mednarodni prostor veliko novega. Zbor za republiko je nekako svoje že dal, a bolj na politični kot na umetniško ustvajalni ravni.

Malo se bojim konservativnosti, ki pa se jo da odpaviti tako, da minister ustvarjalcev ne moti, ampak jim dopušča ustvarjalno svobodo in jih kajpada finančno podpira.

Upajmo, da bo novemu ministru uspelo pridobiti več denarja za kulturo oziroma vrniti stopnjo financiranja iz BDP na raven, kot jo je kultura že imela. To je vsaj 2 % BDP. Kultura je ne nazadnje glavni promotor in vsebina turistične ponudbe države in kulturni turizem njen velik, če ne iz leta v leto večji adut.

V pripravi je v zakon o medijih, ki se mi zdi, kolikor sem prebiral osnutek, že zastarel. Kako bo minister tu zvozil in se zavzel za sodobni pogled na vlogo medijev v družbi, sem v škripcih ali dvomih. Bistvo medijev mora biti resnica in svoboda. Danes so mediji bolj ali manj sramota.

Dr. Simoniti je pred težko nalogo, še posebej, če se kot minister ne želi ponavljati in gledati nazaj, ampak samo naprej. Tu bo potreboval novih impulzov od drugod, od generacije, ki je 40 in več let mlajša od njega.

Marijan Zlobec


2 odziva na “Dr. Vasko Simoniti bo novi minister za kulturo”

  1. MZ: “Kultura je ne nazadnje glavni promotor in vsebina turistične ponudbe države.”
    To sem že večkrat slišal, ampak nikoli podprto z viri, ki bi potrdili, da je to res v primeru Slovenije. Citation needed.
    Tudi sicer je v prispevku precej pavšalnih navedb, ki jih vsaj nepoučeni bralec težko kar sprejme. Da je nujnih npr. 2% GDP za kulturo. Zakaj? Na podlagi česa to trdimo? Zakaj ne bi bilo dovolj npr. 0.2% Katere točno sploh so primerljive javne koristi državnega financiranja kulture? In za koliko so višje od npr. javnih koristi vlaganj v ceste, šole, zdravstvo… Govorimo o ekonomiki kulture, ne o kulturi kot taki. Govorimo o smiselnosti in potrebnosti državne kulture. Zakaj npr. sploh potrebujemo državo za financiranje kulturnikov, zakaj ne smemo državljanom dovoliti, da sami po svoji svobodni volji kupijo, ali pa ne, kulturno produkcijo?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja