Kaj nam bo novega zaigral nadarjeni pianist Urban Stanič ?


Na tokratni, že deveti koncert iz cikla Mladi virtuozi Festivala Ljubljana prihajata izrazito nadarjena mlada slovenska glasbenika; najprej že tako rekoč razvipiti pianist Urban Stanič, ob njem pa še sopranistka Beti Bratina, ki pa bo v Viteški dvorani Križank v četrtek, 13. februarja, ob 19.30 nastopila kot prva.

_5d8eb3fc16d87.jpg

Beti Bratina

Sopranistka Beti Bratina se je začela petje učiti septembra 2015 na Glasbeni šoli Ljubljana Vič-Rudnik v razredu prof. B. Nagode. Glasbeno pot je sicer začela kot violinistka in iz violine leta 2013 na Akademiji za glasbo v Ljubljani diplomirala s pohvalo. Je članica kvarteta Accadémia ter Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Odpela je že več recitalov ter nastopila v krstni izvedbi prve slovenske opere Belin J. F. Zupana. Obiskuje mojstrske tečaje doma in v tujini pri pevskih pedagogih, kot so T. Vasle, M. Fink in C. Visca. Redno se udeležuje tudi pevskih tekmovanj: SGSM Novo mesto 2017 (drugo mesto, druga nagrada), Coetus Cantorum Prebold (prvo mesto), Lav Mirski Osijek 2018 (druga nagrada), IMMCC Maribor 2018 (druga nagrada) in Temsig 2019, kjer je v najvišji kategoriji osvojila prvo mesto in zlato plaket.  Na koncertu v sklopu Mladih virtuozov bo predstavila dela W. A. Mozarta, C. Gounoda, G. Verdija, G. Donizettija, V. Bellinija in G. Puccinija.  

B. Bratina.jpg

Na klavirju jo bo spremljala Irina Milivojević, ki se prepoznavno uveljavlja v slovenskem glasbenem prostoru in je med najbolj iskanimi komornimi glasbenicami srednje generacije. Intenzivno se posveča nastopanju z odličnimi domačimi pevci (Marcos Fink, Vlatka Oršanić, Theresa Plut, Pia Brodnik), še posebej pa so odmevali njeni nastopi z mednarodno uveljavljenim hrvaškim tenoristom Tomislavom Mužekom (Dubrovniške poletne igre in HGZ Zagreb), s katerim od leta 2009 koncertira tako doma kot v tujini. Študij klavirja je končala v Beogradu in prišla v Slovenijo, da bi se lahko izpopolnjevala pri Aciju Bertonclju. Leta 1999 se je pri njem vpisala na podiplomski študij na ljubljanski Akademiji za glasbo in bila njegova študentka vse do njegove prezgodnje smrti. Podiplomski študij klavirja je končala pri prof. T. Ognjanović. Zaposlena je kot korepetitorka na Glasbeni šoli Ljubljana Vič-Rudnik in v SNG Opera in balet Ljubljana.

Natančen spored:

W. A. Mozart: “Ach, ich fühl’s, es ist verschwunden” (arija Pamine iz opere Čarobna piščal)

C. Gounod: “Ah! Je veux vivre dans ce rêve” (arija Juliette iz opere Romeo in Julija)

G. Verdi: “Caro nome” (arija Gilde iz opere Rigoletto)

G. Donizetti: “Chacun le sait” (arija Marie iz opere Hči polka)

V. Bellini: “Eccomi in lieta vesta…Oh! Quante volte” (arija Giuliette iz opere I Capuleti e i Montecchi)

G. Puccini: “Quando m’en vo’” (arija Musette iz opere La Bohème)

G. Donizetti: “Quel guardo il cavaliere…So anch’io la virtù magica” (arija Norine iz opere Don Pasquale)

Urban Stanič.jpg

Urban Stanič, foto Festival Ljubljana

Pianist Urban Stanič je zmagovalec slovenskega izbora za tekmovanje Evrovizijski mladi glasbeniki 2014 in prejemnik druge nagrade na finalnem tekmovanju v Kölnu. Trenutno se šola v razredu zaslužne profesorice D. Tomšič Srebotnjak na Akademiji za glasbo v Ljubljani. V zadnjem času je imel več odmevnih koncertov: nastopil je v sklopu Oranžnega abonmaja Slovenske filharmonije v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, ko je s filharmoničnim orkestrom izvedel Concertino za klavir in godala Lucijana Marije Škerjanca ter Divertissement Matije Bravničarja. S  Simfoničnim orkestrom Akademije za glasbo v Ljubljani je nastopil v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, v berlinskem Konzerthausu je igral Schumannov Klavirski koncert v a-molu, na Managerskem koncertu pa je nastopil s prvim stavkom prvega klavirskega koncerta Čajkovskega, z Orkestrom RTV Slovenija in dirigentom Georgeom Pehlivanianom (na spodnji fotografiji).

Stanič-1-IMG_3793.jpg

Samostojno je nastopil na festivalih in koncertnih ciklih, kot so Imago Sloveniae, Festival Ljubljana (Mladi virtuozi), Piano FVG in The International Holland Music Sessions; junija je ponovno nastopil za Imago Sloveniae na odprtju festivala Poletje v Stari Ljubljani. Že vrsto let dosega najvišja mesta na mednarodnih tekmovanjih; na Tekmovanju mladih slovenskih glasbenikov je v letih 2013, 2016 in 2019 prejel tri zlate plakete, tri prva mesta in posebne nagrade za najboljšo izvedbo Scarlattijeve sonate, obvezne skladbe in skladbe slovenskega skladatelja.

V drugem delu koncerta bosta zazveneli deli:

J. S. Bach: Toccata v D-duru, BWV 912

F. Liszt: Sonata za klavir v h-molu, S. 178

https://marijanzlobec.wordpress.com/2018/08/01/simfonicni-orkester-ag-na-young-euro-classic-v-berlin/

Marijan Zlobec

 

 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

%d bloggers like this: