Pred vrati je že četrti Zimski festival Festivala Ljubljana


Festival Ljubljana februarja prireja Zimski festival. Na četrtem, zdaj že tradicionalnem, bodo ob spremljavi simfoničnega orkestra Slovenske filharmonije, rezidenčnega orkestra Festivala Ljubljana, nastopili izbrani mednarodno uveljavljeni pianisti in predstavili najlepša klavirska in simfonična dela iz obsežne Beethovnove glasbene zakladnice.

Beethoven.jpg

Ludwig van Beethoven

Letos namreč slavimo 250. obletnico rojstva velikega skladatelja, ki je v svojem bogatem opusu namenil posebno pozornost prav klavirju. Med drugim je Ludwig van Beethoven leta 1819 postal eden od častnih članov Filharmonične družbe, natanko eno leto po prvi izvedbi njegove Pastoralne simfonije v Ljubljani. Beethoven je Filharmonični družbi celo poslal prepis partiture z lastnoročnimi popravki; shranjena je v Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani.

beethoven.jpg.imgw_.1280.1280.jpeg

Beethovna so veliko portretirali

Med 2. in 6. februarjem bodo na treh koncertih nastopili pianisti Imogen Cooper in Aleksej Volodin pod vodstvom Bojana Suđića, Leonel Morales in Tatjana Ognjanović pod taktirko Andreasa Kellerja, festival pa bo sklenil uveljavljeni domači pianist Aleksander Gadžijev pod taktirko Jana Lathama-Koeniga.

imago-11-img_7684.jpg

Bojan Suđić  na Kongresnem trgu v Ljubljani, foto Marijan Zlobec

Prvi večer bo slavnostno začela Beethovnova tretja različica uverture, ki jo je skladatelj napisal za svojo edino opero Leonora, kasneje preimenovano v Fidelio. Izmed vseh štirih je ravno ta postala repertoarna stalnica koncertnih dvoran po vsem svetu, za kar sta zaslužna predvsem dirigenta Gustav Mahler in Arturo Toscanini. S Koncertom za klavir in orkester št. 1 v C-duru, op. 15, se nam bo v prvem delu predstavila ena največjih interpretk klasičnega ter romantičnega repertoarja Imogen Cooper.

maxresdefault.jpg

Imogen Cooper

Britanska pianistka in hči znanega glasbenega kritika Martina Cooperja je poleg obširnega glasbenega opusa prejemnica številnih mednarodnih nagrad ter častna članica Kraljeve akademije za glasbo. Aleksej Volodin, redni glasbeni gost najbolj znanih svetovnih orkestrov, kot so Newyorški filharmoniki, orkester Gewandhaus iz Leipziga, orkester Tonhalle iz Züricha in Kraljevi filharmonični orkester iz Londona, pa bo v drugem delu izvedel Beethovnov Klavirski koncert št. 3 v c-molu, op. 37.

maxresdefault (1).jpg

Aleksej Volodin

Izbrana dela bodo ob spremljavi orkestra Slovenske filharmonije zazvenela pod dirigentsko taktirko Bojana Suđiča, enega najvidnejših srbskih dirigentov mlajše generacije, glasbenega direktorja Srbske televizije ter nekdanjega rezidenčnega dirigenta v Švedski kraljevi operi, kjer je dirigiral več kot 150 opernih in baletnih predstav. Otvoritveni koncert četrtega Zimskega festivala bo v Kozinovi dvorani Slovenske filharmonije 2. februarja ob 19. uri.

fotonoticia_20110407120918_1200.jpg

Leonel Morales, foto Europa Press

Na drugem koncertnem večeru bo orkester Slovenske filharmonije nastopil pod taktirko madžarskega dirigenta Andrása Kellerja, ki je med drugim ustanovitelj slovitega godalnega kvarteta Keller. Z orkestrom se bosta v solističnih vlogah predstavila v Španiji živeči kubanski pianist Leonel Morales in slovenska pianistka Tatjana Ognjanovič.

ANDRAS-KELLER-WEBBB75.jpg

András Keller

Leonel Morales se je sicer rodil na Kubi, a se je pri 25 letih preselil v Španijo in si na številnih mednarodnih tekmovanjih, na katerih je dosegel najvišja priznanja, ustvaril mednarodno prepoznavnost. Slovi po izjemni virtuoznosti, briljantni tehniki, prefinjeni izraznosti ter raznovrstnem repertoarju. Sodeloval je s številnimi najboljšimi evropskimi orkestri in dirigenti, med drugim z nekdanjim šefom dirigentom Slovenske filharmonije Georgeom Pehlivanianom. Redno poučuje na Poletni glasbeni akademiji v Salzburgu in na Fakulteti za glasbo in uprizoritvene umetnosti Univerze Alfonso X el Sabio v Madridu, kjer se izobražuje tudi njegov sin Leonel Morales Herrero, ki je bil med drugim gost na 24. Mladih virtuozih v Viteški dvorani Križank.

81329887_10156938279181274_5172900036261969920_n.jpg

Tatjana Ognjanovič

Slovenska pianistka Tatjana Ognjanovič je klavir študirala pri Dubravki Tomšič-Srebotnjak na Akademiji za glasbo, kjer je leta 1986 tudi diplomirala. Je nagrajenka veliko klavirskih tekmovanj, med drugim je trikrat dobila posebno nagrado za najboljšo izvedbo Beethovnove sonate. Nastopila je na številnih mednarodnih festivalih in koncertirala v petnajstih evropskih državah od Portugalske do Rusije, gostovala pa je tudi v Maleziji in Singapurju. Njen repertoar obsega vse od baročne do najsodobnejše glasbe ter prve izvedbe slovenskih skladateljev. Na Akademiji za glasbo v Ljubljani redno poučuje od leta 1993, bila je članica tudi več strokovnih žirij na mednarodnih klavirskih tekmovanjih v Avstriji, med drugim na Beethovnovem tekmovanju leta 2005 na Dunaju. Prisluhnili boste lahko Koncertu za klavir in orkester št. 2 v B-duru, op. 19 (Morales) in Koncertu za klavir in orkester št. 4 v G-duru, op. 58 (Ognjanovič) ter Simfoniji št. 1 v C-duru, op. 21. Kot zanimivost lahko dodamo, da je Beethoven četrti klavirski koncert premierno izvajal sam, in sicer na koncertnem večeru 22. decembra 1808 na Dunaju, kjer je predstavil tudi 5. in 6. simfonijo – dve izmed najbolj znanih del klasične glasbene zakladnice. Drug koncert bo 4. februarja v dvorani Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani

gadc5beijev-4-img_3570.jpg

Aleksander Gadžijev, foto Marijan Zlobec

Na sklepnem večeru bosta zazvenela slovita Koncert za klavir in orkester št. 5 v Es-duru, op. 73, in Simfonija št. 5 v c-molu, op. 67. Klavirski koncert je nastal v burnih časih Napoleonovih vojaških pohodov in si zaradi svoje ognjevitosti in bojevitosti prislužil vzdevek »Imperator«. Peta simfonija pa je morda najslavnejše simfonično delo vseh časov. V njej se izražata občutje tragične skladateljeve osebne usode in njegova vera v človekovo zgodovinsko poslanstvo. Klavirski koncert bo izvedel goriški pianist Aleksander Gadžijev, ki velja za enega najboljših domačih pianistov mlajše generacije. Pri enajstih letih je začel samostojno koncertirati, redno se izpolnjuje pri priznanih profesorjih in pianistih, je prejemnik številnih nagrad, o njegovi tehniki in virtuoznosti igranja pišejo kritiki samo v presežkih. Gadžijev je kljub mladosti redni gostujoči koncertant na Japonskem in festivalih po svetu, sodeloval je z Orkestrom Padove in Benečije, Simfoničnim orkestrom gledališča La Fenice, Tokijskim orkestrom, Jeruzalemskim orkestrom in drugimi ter se predstavil pod vodstvi dirigentov Jurija Temirkanova, Mareka Pijarowskega, Tacuja Šimona in številnimi drugimi.

Izjemen odmev je imela njegova nagrada in zmaga na tekmovanju Hamamatsu na Japonskem.

Prav tako odmevna je bila njegova zmaga na pianističnem tekmovanju Piano Masters v Monte Carlu.

Gadžijev je nazadnje postal BBC-jev umetnik nove generacije za obdobje 2019-2021. Kot prvi slovenski pianist se je namreč na povabilo BBC-jevega Radia 3 udeležil avdicije in prepričal tako s svojo vrhunsko igro kot z govornim nastopom. Žirija je izbrala sedem mladih glasbenih talentov, med njim tudi Gadžijeva, ki mu visoko priznanje ponuja vrstno novih priložnosti: od sodelovanja z vsemi BBC orkestri do studijskega snemanja ter koncertov na različnih eminentnih mednarodnih glasbenih festivalih.

1565016030_5b166f4be6cc2.jpg

Jan Latham-Koening

Na koncertu v sklopu Zimskega festivala bo ob spremljavi orkestra Slovenske filharmonije zaigral pod taktirko angleškega dirigenta Jana Lathama-Koeninga, ki je od leta 2011 umetniški direktor moskovskega gledališča Kolobov Nova. Koening je umetniški vodja Filharmoničnega orkestra UNAM iz Mehike in Flandrijskega simfoničnega orkestra, redno sodeluje tudi z drugimi opernimi hišami, kot so Teatro Massimo iz Palerma, Teatro dell’Opera iz Rima in številne druge. Tretji koncert bo 6. februarja ob 19. uri v dvorani Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani.

Marijan Zlobec

 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja