Visoko avstrijsko odlikovanje za dr. Andreja Rahtena


Nekdanji slovenski veleposlanik na Dunaju dr. Andrej Rahten je prejel Veliki zlati častni znak na traku za zasluge za Republiko Avstrijo. Visoko odlikovanje mu je na sprejemu v ljubljanski rezidenci izročila avstrijska veleposlanica mag. Sigrid Berka, ki je v svojem nagovoru poudarila dosežke odlikovanca pri krepitvi dvostranskih odnosov med sosednjima državama.

Rahten IMG_8423.jpg

Avstrijska veleposlanica v Sloveniji mag. Sigrid Berka in dr. Andrej Rahten

Dr. Rahten se je v nagovoru zahvalil za veliko čast in izpostavil svojo dolgoletno povezanost z Avstrijo, še zlasti s Celovcem, kjer je nekaj časa tudi študiral in raziskoval. Rahten, ki je zdaj znanstveni svetnik na Znanstvenoraziskovalnem centru SAZU in redni profesor na Univerzi v Mariboru, je poudaril zlasti pomen medsosedskega dialoga in zavedanja o potrebi sodelovanja v srednjeevropskem prostoru.

Med-Kakanijo-in-Wilsonio.jpg

Rahten je tudi avtor ter glavni urednik priznane zbirke Studi diplomatica Slovenica, v kateri je izšla biografska knjiga Med Kakanijo in Wilsonio o diplomatu Ivanu Šveglu, nazadnje je izdal kot sourednik skupaj z Gregorjem Antoličičem in Petro Svoljšak knjigo Na predvečer velike vojne (Mohorjeva Celovec).

9789616352949_170.jpg

Prof. dr. Andrej Rahten se je rodil 4. marca 1973 v Celju. Po končani gimnaziji, kjer se je šolal na jezikovno-družboslovni smeri, se je leta 1991 vpisal na študij zgodovine na Filozofski fakulteti v Ljubljani. V študijskem letu 1994/1995 je kot štipendist ustanove Österreichischer Akademischer Austauschdienst študiral na Univerzi v Celovcu.

izidor-cankar_500 (1).jpg

Diplomiral je leta 1996 z nalogo o slovenskih poslancih v dunajskem parlamentu, nato pa vpisal magistrski študij zgodovine. V okviru podiplomskega študija je več mesecev raziskoval v dunajskih arhivih, kot štipendist Deutscher Akademischer Austauschdienst pa tudi na Jugovzhodnem inštitutu v Münchnu. Novembra 2000 je na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani obranil doktorsko disertacijo z naslovom Dr. Janko Brejc (1869-1934). Politična biografija.

9789612782450_500.jpg

Za disertacijo je bil nagrajen z Zlatim znakom ZRC SAZU. Leta 2001 je bil izvoljen v naziv docenta in postal sodelavec Znanstveno-raziskovalnega središča Republike Slovenije v Kopru. Aprila 2001 se je zaposlil na Ministrstvu za zunanje zadeve, kjer je kmalu po vstopu v službo prevzel operativne naloge pri koordinaciji slovensko-avstrijske ekspertne skupine zgodovinarjev in pravnikov. Novembra 2001 je bil imenovan v Kabinet ministra, od aprila 2003 pa je vodil Center za raziskave. Leta 2004 se je ponovno zaposlil na ZRC SAZU, kjer je kot znanstveni sodelavec deloval na Inštitutu za kulturno zgodovino, nato pa je bil imenovan za svetovalca za zunanjo politiko v Kabinetu predsednika vlade.

9783708610610.jpeg

Kot veleposlanik na Dunaju je bil med drugim zaslužen za veliko in odmevno razstavo o slovenskem arhitektu Maksu Fabianiju, ki sta jo na odprtju predstavila arhitekta Boris Podrecca in njen kurator Andrej Hrausky ob prisotnosti kulturnih ministrov obeh držav in številnih gostov iz Slovenije, Slovencev, ki živijo v Avstriji ter avstrijske strokovne javnosti.

9789612820114_500.jpg

Fabianijeva razstava je zatem potovala še na druge lokacije, sedaj pa je v Štanjelu, kjer bo na Fabianijevi domačiji, ki jo obnavlja družina Malgaj, verjetno ostala za stalno.

https://marijanzlobec.wordpress.com/2015/10/21/dunaj-pocastil-slovenskega-arhitekta-maksa-fabianija/

https://marijanzlobec.wordpress.com/2015/11/22/fabianijeva-razstava-na-dunaju-le-do-konca-novembra/

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja