Mehiški Acapulco za sto Portorožev


Mehiški Acapulco je eno najbolj slavnih letoviščarskih mest na svetu, na prvi pogled ali na oko je stokrat večji (z več zalivi) kot je naš Portorož. Po božičnih in novoletnih počitnicah je njegov obisk še najbolj priporočljiv.

A DSCN8047.JPG

Diamantni zaliv, vse fotografije Marijan Zlobec

Plaže med tednom samevajo, bolj se, a ne preveč, napolnijo ob sobotah in nedeljah. Tujih turistov je precej, a se zdi, kot da prevladujejo Mehičani. Obisk je priporočljiv, če ne pomisliš na morebitne nevarnosti, ki prežijo na ljudi, seveda nedolžne. Zgodovina Acapulca je dinamična, vse do današnjih dni.

A DSCN7953.JPG

Popraznično zatišje

Mesto je eno izmed najstarejših mestnih letovišč v Mehiki, ki se je uveljavilo v štiridesetih do šestdesetih letih prejšnjega stoletja kot izlet za hollywoodske zvezde in milijonarje. Acapulco je bil nekoč priljubljeno turistično letovišče, vendar zaradi množičnega porasta nasilja in umorov tolp od leta 2014 ne privablja več veliko tujih turistov, večina pa jih prihaja le iz same Mehike.

Je najsmrtonosnejše mesto v Mehiki in drugo najsmrtonosnejše mesto na svetu, zato je ameriška vlada svoje državljane opozorila, naj tja ne potujejo. Leta 2016 je bilo 918 umorov, stopnja umorov pa je bila ena najvišjih na svetu: 103 na vsakih 100.000 prebivalcev.  Septembra 2018 je vojska celotno policijsko silo razorožila zaradi sumov, da so sodelovali v tolpah.

A DSCN8048.JPG

Pogled s ceste

Območje letovišča je razdeljeno na tri dele: Severni konec zaliva in onstran je “tradicionalno” območje, ki obsega območje od Parque Papagayo prek Zocalo in plaži Caleta in Caletilla, glavni del zaliva, znan kot “Zona Dorada” (“zlata cona” v španščini), na južnem koncu pa je “Diamante” (“diamant” v španščini), v katerem prevladujejo novejši luksuzni hoteli in stanovanjski kompleksi.

A DSCN8040.JPG

Spomenik Benitu Juarezu

V 21. stoletju je mehiška vojna proti drogam negativno vplivala na turizem v Acapulcu, saj se rivalski preprodajalci mamil bojujejo med seboj na poti ob obali Guerrero, ki prinaša droge iz Južne Amerike, pa tudi vojaki, ki se od leta 2006 borijo proti kartelom.

A DSCN7934.JPG

Senčniki s sedeži so tam, kjer ni zadaj hotelov

Poleti leta 2009 se je na obmorskem območju Starega Acapulca zgodil večji spopad s pištolo med mamilarskimi orožniki in vojaki, v njem pa je  umrlo 16 orožnikov in dva vojaka. To se je zgodilo po izbruhu prašičje gripe v začetku leta, ki je skoraj ohromil mehiško gospodarstvo in prisilil hotele v popust, da bi turiste pripeljal nazaj. Vendar se je zasedenost hotelov v letu 2009 zmanjšala za pet odstotkov v primerjavi z letom prej.  Smrt Artura Beltrana Leyve decembra 2009 je povzročila spopad med različnimi skupinami v kartelu Beltran Leyva.

A DSCN7936.JPG

Radi bi videli več turistov, a jih ni

Ime “Acapulco” izvira iz ahuatl jezika Aca-pōl-co in pomeni, “kjer so bili trsti uničeni ali oprani”. Uradni naziv je bil leta 1885 še dodan z „de Juárez“ v čast Benitu Juarezu, nekdanjemu predsedniku Mehike (1806–1872). Na mestnem pečatu je zlomljeni trst ali trs. Otok in občina Capul na Filipinih je svoje ime dobilo po Acapulcu; Capul. Acapulco je bil vzhodni del čezpacifiške trgovske poti od Acapulca do Manile, v takratni španski koloniji.

A DSCN7937.JPG

Komu služi 30 nadstropni prazni hotel ?

Do 8. stoletja je okoli območja zaliva Acapulco obstajala majhna kultura Olmeke, ki je najprej prevladovala, nato še številne druge v obdobju pred Hispanjo in preden se je končalo v 1520-ih. V samem zalivu Acapulco sta bili dve olmeški mesti, eno pri Playa Larga in drugo na hribu, imenovanem El Guitarrón. Olmeški vpliv je povzročil, da so se majhne razširjene vasi združile v večje enote in zgradile ceremonialne centre.

A DSCN7938.JPG

Vizija, ki se zdi neuresničena s praktičnim obiskom

Kasneje se je Teotihuacanov vpliv tu povzpel preko mest Cuernavaca in Chilpancingo. Potem je prišel majevski vpliv iz Tehuatepeškega prekata in skozi to, kar je zdaj Oaxaca. Ta zgodovina je znana po arheoloških artefaktih, ki so jih našli tukaj, zlasti v Playa Hornos, Pie de la Cuesta in Tambuco.

A DSCN7945.JPG

Morje je mirno in čisto

V 11. stoletju so tu prišli novi valovi selitve Nahuas in Coixas . Ti ljudje so bili predhodniki Aztekov. V poznem 15. stoletju je Acapulco, po štirih letih vojaškega boja, v času vladanja Ahuizotla (1486–1502) postal del azteškega cesarstva. Priložili so ga v pritok provinci z imenom Tepecuacuilco . Vendar je bilo to le prehodno, saj so Azteki lahko ustanovili le neorganizirano vojaško postojanko na obrobju mesta. Mesto je bilo na ozemlju pod nadzorom Jopesov , ki so ga še naprej branili in živeli do prihoda Špancev v 1520-ih.

A DSCN7985.JPG

Sprehodi po zelo dolgi plaži so priljubljeni

Obstajata dve zgodbi o tem, kako so Evropejci odkrili zaliv Acapulco. Prvi navaja, da je Hernan Cortes dve leti po španski osvojitvi Azteškega cesarstva poslal raziskovalce na zahod, da bi našli zlato. Raziskovalci so to območje pokorili po letu 1523, Cortés pa je pooblastil stotnika Saavedra Ceróna, da je tu ustanovil naselje. Drugi navaja, da je zaliv odkrila 13. decembra 1526 majhna ladja z imenom El Tepache Santiago, ki ji je poveljeval Santiago Guevara. Prvi encomendero je bil ustanovljen leta 1525 v Cacahuatepecu, ki je sedaj del sodobne občine Acapulco. Leta 1531 so številni Španci, predvsem Juan Rodriguez de Villafuerte, zapustili obalo Oaxace in ustanovili vas Villafuerte, kjer danes stoji mesto Acapulco. Villafuerte ni mogel pokoriti lokalnih domorodcev, kar je na koncu povzročilo upor ljudstva Yope v regiji Cuautepec. Hernán Cortés je bil dolžan poslati Vasca Porcayo, da bi se pogajal s staroselci. Pokrajina Acapulco je postala encomendero Rodrigueza de Villafuerteja, ki je prejemal davke v obliki kakava, bombaža in koruze. 

Cortés je ustanovil Acapulco kot glavno pristanišče v začetku 1530-ih, prvo glavno cesto med Ciudad de Mexico in pristaniščem pa zgradil do leta 1531. Pristanišče, imenovano Marqués, je bilo zgrajeno leta 1533 med Bruja Point in Diamond Point. Kmalu za tem je območje postalo “alkadija” (večja provinca ali mesto).

A DSCN7947.JPG

Ali domačini in tujci o Acapulcu vedo preveč, česar Evropejci ne ?

Španska trgovina na Daljnem vzhodu je Acapulcu dala vidno mesto v gospodarstvu Nove Španije. Galleoni so začeli pluti sem iz Azije do leta 1550, in istega leta so trideset španskih družin poslali živeti sem iz Ciudad de Mexico, da so tam imeli stalno bazo evropskih prebivalcev. Acapulco je zaradi neposredne trgovine s Filipini postal drugo najpomembnejše pristanišče za Veracruzom. Ta trgovina se je osredotočila na vsakoletno trgovino Manila – Acapulco, ki je bila vez vseh vrst komunikacij med Novo Španijo, Evropo in Azijo. Leta 1573 je pristanišče dobilo monopol trgovine z Manilo.

A DSCN7951.JPG

Nizka popraznična sezona se po obisku pozna

Trgovina s konvoji galeonov (srednjeveških trojambornikov) je vsako leto potekala od sredine 16. stoletja do začetka 19. stoletja (med 1565 in 1815). Luksuzni predmeti, ki jih je prinesla v Novo Španijo, so pritegnili pozornost angleških in nizozemskih gusarjev, kot so Francis Drake, Henry Morgan in Thomas Cavendish, ki so jo poimenovali “Črna ladja”. Leta 1615 je Acapulco napadla nizozemska flota, ki je uničila večji del mesta, preden so ga obvarovali. Naslednje leto je bila zgrajena trdnjava San Diego za zaščito pristanišča in tovora prihajajočih ladij. Trdnjavo je leta 1776 porušil potres in je bila obnovljena med letoma 1778 in 1783. V začetku 19. stoletja je kralj Karel IV. Acapulco razglasil za glavno mesto in je postal bistveni del španske krone. Vendar se je kmalu zatem začela mehiška vojna za neodvisnost. Leta 1810 je Jose Maria Morelos y Pavon napadel in požgal mesto, potem ko je v bitki pri Tresu Palos premagal kraljevskega poveljnika Francisca Parésa. Neodvisnost Mehike leta 1821 je končala dvestoletne trgovske poti Manile Galleon. Pomembnost Acapulca kot pristanišča si je pridobila med kalifornijsko zlato mrzlico sredi 19. stoletja. Tu so se ustavljale ladje, ki so prihajale iz Paname. To mesto je 19. aprila 1854 oblegal general Antonio Lopez de Santa Anna, potem ko se je Guerrerovo vodstvo uprlo z izdajo Plan de Ayutla. Po neuspešnem tednu spopadov se je Santa Anna umaknil.

A DSCN8003.JPG

Kje vse se skrivajo skrivnosti Acapulca, turistom ni znano

Leta 1911 so revolucionarne sile zavzele glavno planoto Acapulca. Leta 1920 je območje obiskal waleški princ (bodoči kralj Edvard VIII. ). Navdušen nad tem, kar je videl, je kraj priporočil svojim rojakom v Evropi obisk Acapulca, s čimer je postal priljubljen med tamkajšnjo elito. Večino prvotne hotelske in trgovske infrastrukture je zgradil vzhodni teksaški poslovnež Albert B. Pullen iz Corrigana v Teksasu na območju, ki je danes znano kot Old Acapulco. Carlos Barnard je leta 1933 začel prvi oddelek hotela El Mirador z 12 sobami na pečinah La Quebrade. Wolf Schoenborn je kupil velike količine nerazvite zemlje in Albert Pullen je zgradil hotel Las Americas.

A DSCN8002.JPG

Novi hoteli so nadomestili stare

Sredi 40. let prejšnjega stoletja so zgradili prvo komercialno pristanišče in skladišča. V začetku petdesetih je predsednik Miguel Aleman Valdes nadgradil infrastrukturo pristanišča, postavil električne napeljave, odtočne sisteme, ceste in prvo avtocesto, ki je pristanišče povezala s Ciudad de Mexico.

A DSCN8008.JPG

Veliko ljudi, a gneče vseeno ni

Gospodarstvo je raslo in z njim so se povečale tuje naložbe. V petdesetih letih je Acapulco postal modno mesto za milijonarske hollywoodske zvezde, kot so Elizabeth Taylor, Frank Sinatra, Eddie Fischer in francoska filmska zvezdnica Brigitte Bardot. Hollywoodski film iz leta 1963 Zabava v Acapulcu z Elvisom Presleyem je postavljen v Acapulco, čeprav je snemanje potekalo v ZDA. Nekdanji swing glasbenik Teddy Stauffer, tako imenovani “Mister Acapulco”, je bil hotelski vodja (“Villa Vera”, “Casablanca”), ki je v Acapulco privabil številne zvezdnike.

A DSCN8024.JPG

Supermarket Walmart je desetkrat večji od našega Maximarketa

Prebivalstvo, ki je v 40. letih prejšnjega stoletja štelo komaj 4.000 ali 5.000 ljudi, je po drugi svetovni vojni naraslo, tako da je imel Acapulco sredi petdesetih let približno 50.000 prebivalcev. Leta 1958 je papež Pij XII v Acapulcu ustanovil škofijo. Nadškofija je postala leta 1983. 

A DSCN8010.JPG

Vseh blagajn je 27

V 60. in 70. letih prejšnjega stoletja so bila zgrajena nova hotelska naselja. Namestitev in prevoz sta postala cenejša. Za preživljanje počitnic v Acapulcu ni bilo več treba biti milijonar; tuji in mehiški srednji razred sta si letovanje zdaj lahko privoščila. Ker pa je bilo v južnem delu zaliva zgrajenih več hotelov, so stari hoteli iz petdesetih let izgubili svojo veličino. Za poletne olimpijske igre leta 1968 v sosednjem Ciudad de Mexico je Acapulco gostil jadralne športe oziroma tekmovanja.

A DSCN8015.JPG

Sokov je kakih trideset vrst

V mestu se je odvijalo tekmovanje Miss Universe 1978. Leta 1983 je kantavtor Juan Gabriel napisal pesem Amor eterno in se z njo poklonil Acapulcu. Pesem je prvi in ​​najslavnejši posnel Rocio Durcal. Poleg tega je Acapulco domače mesto igralke, pevke in komičarke Aide Pierce, ki je slavo našla v osemdesetih, devetdesetih in prvem desetletju 21. stoletja.

A DSCN8018.JPG

Kdo bo kupil vsa ta jajca ?

Avtocesta, znana kot Ruta del Sol, je bila zgrajena v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, prečkala je gore med Ciudad de Mexico in Acapulcom. Potovanje traja le približno tri ure in pol, zaradi česar je Acapulco priljubljena destinacija za konec tedna za prebivalce glavneg mesta. V tem časovnem obdobju se je gospodarski vpliv Acapulca kot turistične destinacije pozitivno povečal, zato so se pojavile nove vrste storitev, kot je Colegio Nautilus. Ta izobraževalni projekt, ki ga je podprla državna vlada, je bil ustvarjen za družine lokalnih in tujih vlagateljev in poslovnežev v Acapulcu, ki so potrebovali dvojezično in mednarodno izobraževanje za svoje otroke.

A DSCN8028.JPG

Ponoči je na prvi pogled varno

Pristanišče je še naprej raslo in leta 1996 je bilo ustanovljeno novo zasebno podjetje API Acapulco za upravljanje dejavnosti. To konsolidirano poslovanje je vzpostavilo Acapulco kot glavno pristanišče za izvoz avtomobilov v v države ob Tihem oceanu.

A DSCN8029.JPG

Domača cerkev na trgu Zocalo

Mesto je leta 1997 opustošil orkan Pauline. Neurje je presenetilo turiste in v mestu povzročilo več kot 100 smrtnih žrtev. Večina žrtev je bila iz gorovja, iz hiš, zgrajenih na strmih pobočjih, ki obdajajo mesto. Druge žrtve so odnesli devet metrov visoki valovi in ​​vetrovi, ki so pihali s hitrostjo 150 km na uro. Glavna cesta, Avenida Costera, je postala hitra reka blata, visokega tri metre.

A DSCN8030.JPG

Modrina kot simbol modrega morja ?

V 21. stoletju je mehiška vojna proti drogam negativno vplivala na turizem v Acapulcu, saj se rivalski preprodajalci mamil bojujejo med seboj na poti ob obali Guerrero, ki prinaša droge iz Južne Amerike, pa tudi vojaki, ki se od leta 2006 borijo proti kartelom.

A DSCN8031.JPG

Kombinacija starega in modernega

Poleti leta 2009 se je na obmorskem območju starega Acapulca zgodila večja bitka s pištolami med 18 mamilarskimi orožniki in vojaki. V njej je po večurnih streljanjih umrlo 16 orožnikov in dva vojaka. To se je zgodilo po izbruhu prašičje gripe v začetku leta, ki je skoraj ohromila mehiško gospodarstvo in prisilila hotele v velik popust, da bi turiste pripeljali nazaj. Vendar se je zasedenost hotelov v letu 2009 zmanjšala za pet odstotkov v primerjavi z letom prej.  Smrt Artura Beltrana Leyve decembra 2009 je povzročila spopad med različnimi skupinami v kartelu Beltran Leyva.

A DSCN8036.JPG

Jahte so pri vezane drugje, ne ob plažah

Nasilje v tolpah je še naprej ogrožalo Acapulco, predvsem z najmanj 15 umrlimi zaradi nasilja, povezanega z drogami, 13. marca 2010, in še 15 smrtnih žrtev 8. januarja 2011. Med prvimi dogodki je bilo šest članov mestna policija in brat bivšega župana. V drugem incidentu so našli trupla brez glave 15 mladeničev odvrženih v bližini nakupovalnega središča Plaza Senderos. Mehiške oblasti so 20. avgusta 2011 poročale, da so v Acapulcu našli pet brezglavih teles, od katerih so xtorilci zloćinov tri postavili v glavno turistično območje mesta, dve pa razrezali na več kosov.

A DSCN8037.JPG

Vtis sodobnega bogastva je vendarle varljiv ?

4. februarja 2013 so šest španskih moških zvezali in oropali, šest njihovih žensk z njimi pa so s petimi zamaskiranimi orožniki, ki so vdrli v hišo na plaži na obrobju Acapulca, rešili. V predelu El Mirador v mestu je bil 28. septembra 2014 ustreljen mehiški politik Braulio Zaragoza. Bil je vodja konservativne opozicijske stranke Nacionalna akcija (PAN) v južni državi Guerrero. Več politikov je bilo tarča mamilaških kartelov, ki delujejo na tem območju. 

A DSCN8022.JPG

Preveč neizkoriščenega razkošja ?

Preiskave so v teku, vendar aretacij še ni bilo. Negotovost zaradi posameznikov, ki sodelujejo pri kartelih z mamili, je mesto Acapulco stala njegove priljubljenosti med domačimi in mednarodnimi turisti. Generalni direktorat Aeronáutica Civil je izjavil, da se je število gostov, ki prihajajo v Acapulco, zmanjšalo s 355.760, registriranih leta 2006, na 52.684 leta 2015, število mednarodnih turistov, ki priletijo v Acapulco, pa se je v tem času zmanjšalo za 85%.  (Po Wikipediji).

A DSCN7992.JPG

Če o Acapulcu nič ne veš, si varen

Marijan Zlobec

 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja