Akademik Lojze Lebič častni član Slovenske filharmonije


S koncertom Kako kratek je ta čas se bo Zbor Slovenske filharmonije z instrumentalisti pod vodstvom Jerice Bukovec poklonil Lojzetu Lebiču, enemu najvidnejših slovenskih glasbenih ustvarjalcev, skladatelju, dirigentu, profesorju in akademiku.

lebic48d-img_3397.jpg

Lojze Lebič na enem izmed premnogih obiskov koncertov v Cankarjevem domu, foto Marijan Zlobec

V prerezu njegovega bogatega zborovskega opusa in zborovskih del z instrumentalnim ansamblom od skladateljskih začetkov do današnjih dni bodo razgrnili pestrost izraza, globoko sporočilnost in izjemno kompozicijsko vrednost Lebičevih del.

lebic48d-img_4874.jpg

Lojze Lebič na enem izmed festivalov Slowind, foto Marijan Zlobec

Koncert bo v četrtek, 16. januarja, ob 19.30 v Dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji. Ob tej priložnosti bodo skladatelju Lojzetu Lebiču podelili naziv častni član Slovenske filharmonije.

lebic48d-mg_6328.jpg

Pesem za Lojzeta Lebiča z dirigentom Jožetom Fürstom, foto Marijan Zlobec

Nastopili bodo:

Zbor Slovenske filharmonije pod vodstvom dirigentke Jerica Bukovec, Andreja Kosmač in Jelena Boljubaš, klavir, Tomaž Sevšek orgle in sintetizator, Franci Krevh, Matevž Bajde tolkala, Natko Štiglič, Mario Kurtjak kitara.

img_3720.jpg

Lojze Lebič s svojo ženo na sklepnem koncertu Svetovnih glasbenih dnevov, foto Marijan Zlobec

Skladatelj, dirigent, publicist, profesor in akademik Lojze Lebič je diplomiral iz arheologije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani (1957), vzporedno pa je na Akademiji za glasbo študiral kompozicijo pri Marjanu Kozini (dipl. 1972) in dirigiranje pri Danilu Švari. Kot skladatelj je začel v skupini Pro musica viva, v 70. letih se je izpopolnjeval na poletnem tečaju za sodobno glasbo v Darmstadtu in v elektronskem studiu Radia Beograd.

lebic48d-1-img_0486.jpg

Lojze Lebič je med vsemi slovenskimi skladatelji najbolj zvedav, foto Marijan Zlobec

Po intenzivnem in kritičnem soočanju s sodobnimi kompozicijskimi težnjami si je izoblikoval osebno govorico, razpeto med zvočno silovitostjo ter meditativno zadržanostjo, svetovljansko modernostjo in zaverovanostjo v dediščino preteklih kultur. Je zvest umetniškemu, teži h glasbeni univerzalnosti, a ustvarja iz dejavne družbene občutljivosti za svoj čas.

dss-12-img_2497.jpg

Lojze Lebič na jubilejnem koncertu DSS, foto Marijan Zlobec

Njegove skladbe so bile izvajane na številnih uglednih festivalih, posnete so v arhivih mnogih radijskih postaj, dosegljive pa tudi na številnih nosilcih zvoka in v notnih izdajah slovenskih ter tujih založb. Za svoj raznovrsten in tehten kompozicijski opus ter vsestransko glasbeno delovanje tudi kot dirigent, univerzitetni profesor, glasbeni pisec, član mednarodnih glasbenih organizacij, seminarjev in tekmovalnih žirij je prejel mnoge ugledne nagrade in priznanja. Med temi so tudi tri nagrade Prešernovega sklada, Prešernova nagrada in Kozinova nagrada za zaokrožen skladateljski opus. (Iz programskega lista).

pr-30-img_1544.jpg

Lojze Lebič s hčerko na Prešernovi proslavi, foto Marijan Zlobec

https://www.delo.si/kultura/glasba/lojze-lebic-osemdesetletnik.html

https://www.delo.si/kultura/glasba/lojze-lebic-v-druzbi-huga-wolfa.html

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja