Vulkan Popocatepetl je izbruhnil, ko smo šli dol


S slovenskim slikarjem, grafikom in profesorjem Miho Dalla Vallejem in njegovo Erico smo se na moč približali slavnemu mehiškemu vulkanu Popocatepetl. Tone Hočevar, nekdanji kolega z Dela, je komentiral, da je bil sam na vrhu vulkana enkrat mesečno, jaz pa dodal, da vulkan sedaj stražijo in vzpona nanj ne dovolijo.

Zakaj ga stražijo, se je pokazalo čez noč ali nenadoma; vulkan je namreč včeraj izbruhnil z vso srditostjo, tako da je vse ne le presenetil, ampak navdal s strahospoštovanjem.

Kakše bodo posledice približno tri kilometre visokega izbruha, se še ne ve. Sam lahko le dodam, da sva z Miho načrtovala vzpon, dokler bi zmogla ali bi nama dovolili, a sva na srečo še pravočasno šla dol ali stran na varno in se vrnila v bližnje največje mesto Puebla, kakih 25 km daleč od ognjenika.

Kot poročajo mediji, je vulkan izbruhnil včeraj zjutraj ob 6.31. Pepel se je dvignil tri kilometre visoko, kamenje pa je poletelo en kilometer okrog kraterja, Nadzorne kamere so vse to zabeležile, tako kot Svetovni center za vulkanski pepel v Washingtonu (VAAC). Center poroča, da je pepel dosegel  8200 m nadmorske višine.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja