Tekila je doma v mehiškem mestecu Tequila


Tekile nikoli ne pijem, vem pa zanjo, in to je vse. Do včeraj, ko sem jo v Mehiki spoznal nekoliko bolj podrobno. Iz Guadalajare sem se podal z avtobusom na dvourno vožnjo do mesteca Tequila, v rojstni kraj slavne žgane pijače.

R DSCN7347.JPG

Vhod v destilarno La Rojena, vse fotografije Marijan Zlobec

Tequila ali tekila je močna alkoholna ali kot pravimo mi žgana pijača, ki jo pridobivajo iz fermentiranega soka modre agave (Agave tequilana), ki ga destilirajo v posebnih kotlih.

R DSCN7343.JPG

KIparska upodobitev rodbine Cuervo

Pijača je dobila ime po mestecu Tequila, ki se nahaja kakšnih 65 km izven Guadalajare in višavja Los Altos na severozahodu mehiške zvezne države Jalisco.

R DSCN7357.JPG

Pečat rodbine in imena

Povprečna vsebnost alkohola v tekili se giblje med 38 in 40 % in je prva destilirana alkoholna pijača, ki so jo proizvajali v Ameriki. Zaradi tega je dobila status avtohtone pijače na ameriški celini.

R DSCN7363.JPG

Družinski starodobniki

Tekila pa ima v resnici, kot smo se prepričali med obiskom tovarne v Tequili, lahko še precej višjo stopnji alkohola, tudi do 53 ali 55 %, a mehiški zakon prodaje tako močnih pijač ne dovoljuje; omejitev je 45 % stopnja alkohola, zato, kot so povedali med vodstvom, tekilo redčijo z vodo, jo pa zase uporabljajo  izvorno močno, kar smo poizkusiji (53 %).

R DSCN7377.JPG

Varnost in zračenje

Že Azteki so pred prihodom Špancev iz agave pridobivali alkoholno pijačo, ki so jo imenovali octli. To je bil v bistvu fermentiran sok te rastline, ki so ga Španci v 16. stoletju začeli destilirati na enak način kot so v domovini pridobivali konjak iz vina.

R DSCN7383.JPG

Jekleni sodi so na začetku procesa

Prvo večjo destilarno je okoli leta 1600 zgradil markiz Altamire, Don Pedro Sanchez de Tagle, ki je obrate postavil na področju današnjega teritorija Jalisce. Pijača iz njegove destilarne je kmalu postala tako priljubljena, da so v okolici začeli nastajati vedno novi obrati za pridelavo tega žganja, leta 1608 pa je kolonialni guverner začel pobirati davek od prodane tekile.

R DSCN7392.JPG

Fermentacija

Sprva so, podobno kot prvi viski, tekilo pili, ne da bi jo prej starali v sodih. Prvič pa so starano tekilo ponudili na tržišču leta 1800. Tako danes velja, da je tekila v sodobnem pomenu besede nastala tega leta v Guadalajari.

R DSCN7404.JPG

Kaj vse se uporablja v tekili

Kot smo videli med poldrugournim obhodom po destilarni oziroma že kar tovarni, predstavljajo pet različnih vrst tekil: blanco (tudi silver) – nestarana tequila, brezbarvna, zelo mlada ali takojšnja; joven ali oro (tudi gold) – nestarana tekila, ki ji je dodana katamela, fluktoza, glicerin in lesna aroma, da bi se dosegel izgled in okus starane tekile.

R DSCN7406.JPG

Razlaga pet vrst tekil vodičke Rosu Canejo

Tretja je reposado – tekila starana med dvema mesecema in enim letom v hrastovih sodih ali barikih.

R DSCN7424.JPG

Na stotine barikov

Četrta je añejo (tudi exta-aged ali vintage) – tekila starana med enim in tremi leti v hrastovih sodih.

R 1 DSCN7397.JPG

Delo poteka nenehno, tudi ko pridejo turisti

Peta je Extra-añejo (tudi ultra-aged ali vintage) – vrsta tekile, starana najmanj tri leta v hrastovih sodih.

R 1 DSCN7423.JPG

Pred barikiranjem

Proces staranja v hrastovih sodih daje žganim pijačam rjavkasto-rumeno barvo, katere odtenek je odvisen od dolžine staranja. Pri tekili pa lahko z dodajanjem omenjenih dodatkov tudi umetno dosežemo zunanji izgled starane tekile. Tako obstaja veliko različnih barvnih različic te pijače, tudi precej različnih okusov. Priljubljen pa je seveda še liker, ki ga dobivajo z različnimi mešanicami.

R 1 DSCN7360.JPG

Simbolno zračenje prostorov v smislu zunanjega parka

Med vodenjem so nas opozoili na oznako na steklenici, ki mora izrecno povedati, da je tekila 100 % narejena iz agave, sicer ni prava ali čista.

R DSCN7449.JPG

Najstarejši bariki imajo desetletja dolgo dobo  staranja

Pozanimal sem se, kako je s sodčki ali bariki, ali imajo v njih poprej vino, tako kot na Škotskem za viski. Odgovor je bil, da ne, vsak barik pa lahko uporabljajo petkrat ali za pet letin-

R DSCN7440.JPG

Bariki s podpisi posebnih gostov družine

Barike izdelujejo tako doma kot jih uvažajo iz Evrope, kot so mi povedali najraje iz Francije.

R DSCN7441.JPG

Arhiv

Ker je v Tequili več destilarn odprtih za javnost, to je za turistične oglede, degustacijo in nakupe, sem si izbral tisto, za katero trdijo, da je najbolj mednarodno znana.

R DSCN7444.JPG

Vse je še zaklenjeno

To je destilarna La Rojena družine ali rodbine Jose Cuervo, ki jo uvrščajo med najbolj znane na svetu.

R DSCN7442.JPG

Patina stoletja

Njene dimenzije so zelo velike, da ne rečrm ogromne. Svojo tekilo izvažajo v 150 držav, tudi v nam sosednjo Avstrijo in Italijo, za Slovenijo pa na pamet ne vedo, ali jo imamo tudi mi.

R 1 DSCN7451.JPG

To je bolj za samohvalo

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja