Tekile nikoli ne pijem, vem pa zanjo, in to je vse. Do včeraj, ko sem jo v Mehiki spoznal nekoliko bolj podrobno. Iz Guadalajare sem se podal z avtobusom na dvourno vožnjo do mesteca Tequila, v rojstni kraj slavne žgane pijače.
Vhod v destilarno La Rojena, vse fotografije Marijan Zlobec
Tequila ali tekila je močna alkoholna ali kot pravimo mi žgana pijača, ki jo pridobivajo iz fermentiranega soka modre agave (Agave tequilana), ki ga destilirajo v posebnih kotlih.
KIparska upodobitev rodbine Cuervo
Pijača je dobila ime po mestecu Tequila, ki se nahaja kakšnih 65 km izven Guadalajare in višavja Los Altos na severozahodu mehiške zvezne države Jalisco.
Pečat rodbine in imena
Povprečna vsebnost alkohola v tekili se giblje med 38 in 40 % in je prva destilirana alkoholna pijača, ki so jo proizvajali v Ameriki. Zaradi tega je dobila status avtohtone pijače na ameriški celini.
Družinski starodobniki
Tekila pa ima v resnici, kot smo se prepričali med obiskom tovarne v Tequili, lahko še precej višjo stopnji alkohola, tudi do 53 ali 55 %, a mehiški zakon prodaje tako močnih pijač ne dovoljuje; omejitev je 45 % stopnja alkohola, zato, kot so povedali med vodstvom, tekilo redčijo z vodo, jo pa zase uporabljajo izvorno močno, kar smo poizkusiji (53 %).
Varnost in zračenje
Že Azteki so pred prihodom Špancev iz agave pridobivali alkoholno pijačo, ki so jo imenovali octli. To je bil v bistvu fermentiran sok te rastline, ki so ga Španci v 16. stoletju začeli destilirati na enak način kot so v domovini pridobivali konjak iz vina.
Jekleni sodi so na začetku procesa
Prvo večjo destilarno je okoli leta 1600 zgradil markiz Altamire, Don Pedro Sanchez de Tagle, ki je obrate postavil na področju današnjega teritorija Jalisce. Pijača iz njegove destilarne je kmalu postala tako priljubljena, da so v okolici začeli nastajati vedno novi obrati za pridelavo tega žganja, leta 1608 pa je kolonialni guverner začel pobirati davek od prodane tekile.
Fermentacija
Sprva so, podobno kot prvi viski, tekilo pili, ne da bi jo prej starali v sodih. Prvič pa so starano tekilo ponudili na tržišču leta 1800. Tako danes velja, da je tekila v sodobnem pomenu besede nastala tega leta v Guadalajari.
Kaj vse se uporablja v tekili
Kot smo videli med poldrugournim obhodom po destilarni oziroma že kar tovarni, predstavljajo pet različnih vrst tekil: blanco (tudi silver) – nestarana tequila, brezbarvna, zelo mlada ali takojšnja; joven ali oro (tudi gold) – nestarana tekila, ki ji je dodana katamela, fluktoza, glicerin in lesna aroma, da bi se dosegel izgled in okus starane tekile.
Razlaga pet vrst tekil vodičke Rosu Canejo
Tretja je reposado – tekila starana med dvema mesecema in enim letom v hrastovih sodih ali barikih.
Na stotine barikov
Četrta je añejo (tudi exta-aged ali vintage) – tekila starana med enim in tremi leti v hrastovih sodih.
Delo poteka nenehno, tudi ko pridejo turisti
Peta je Extra-añejo (tudi ultra-aged ali vintage) – vrsta tekile, starana najmanj tri leta v hrastovih sodih.
Pred barikiranjem
Proces staranja v hrastovih sodih daje žganim pijačam rjavkasto-rumeno barvo, katere odtenek je odvisen od dolžine staranja. Pri tekili pa lahko z dodajanjem omenjenih dodatkov tudi umetno dosežemo zunanji izgled starane tekile. Tako obstaja veliko različnih barvnih različic te pijače, tudi precej različnih okusov. Priljubljen pa je seveda še liker, ki ga dobivajo z različnimi mešanicami.
Simbolno zračenje prostorov v smislu zunanjega parka
Med vodenjem so nas opozoili na oznako na steklenici, ki mora izrecno povedati, da je tekila 100 % narejena iz agave, sicer ni prava ali čista.
Najstarejši bariki imajo desetletja dolgo dobo staranja
Pozanimal sem se, kako je s sodčki ali bariki, ali imajo v njih poprej vino, tako kot na Škotskem za viski. Odgovor je bil, da ne, vsak barik pa lahko uporabljajo petkrat ali za pet letin-
Bariki s podpisi posebnih gostov družine
Barike izdelujejo tako doma kot jih uvažajo iz Evrope, kot so mi povedali najraje iz Francije.
Arhiv
Ker je v Tequili več destilarn odprtih za javnost, to je za turistične oglede, degustacijo in nakupe, sem si izbral tisto, za katero trdijo, da je najbolj mednarodno znana.
Vse je še zaklenjeno
To je destilarna La Rojena družine ali rodbine Jose Cuervo, ki jo uvrščajo med najbolj znane na svetu.
Patina stoletja
Njene dimenzije so zelo velike, da ne rečrm ogromne. Svojo tekilo izvažajo v 150 držav, tudi v nam sosednjo Avstrijo in Italijo, za Slovenijo pa na pamet ne vedo, ali jo imamo tudi mi.
To je bolj za samohvalo
Marijan Zlobec