Ponovoletni začetek Mladih virtuozov


Prvi letošnji koncert mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi v organizaciji Festivala Ljubljana gosti umetnici iz Slovenije. Koncertni večer bo pričela oboistka Tjaša Škvorc, ki je dijakinja Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana ter prejemnica več zlatih priznanj in prvih nagrad na tekmovanju Temsig. V drugem delu koncerta bo nastopila Eva Fritz na fagotu, ki se je kot solistka in kot komorna glasbenica udeležila mnogih tekmovanj doma in v tujini ter osvojila prve nagrade in zlata priznanja. Tako Tjaša Škvorc kot tudi Eva Fritz sta članici Pihalnega orkestra Krško, s katerim redno nastopata kot solistki, obe umetnici pa sta tudi članici drugih zasedb. Koncert bo v četrtek, 9. januarja, ob 19.30 v Viteški dvorani Križank.

_5d8eb3edd63fe.jpg

Tjaša Škvorc, foto Festival Ljubljana

Tjaša Škvorc se je začela glasbeno izobraževati pri devetih letih na Glasbeni šoli Krško, kjer jo je prvo leto poučevala M. Žarn Čepin, nato pa osem let E. Drolc. Trenutno se šola na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana pri priznanem profesorju oboe in solo oboistu Slovenske filharmonije M. Šarcu. Je članica Pihalnega orkestra Krško in Simfoničnega orkestra Krško, s katerim je maja 2016 nastopila kot solistka z Albinonijevim duetom za dve oboi. Ima zlato priznanje in prvo nagrado na Temsigu leta 2012 ter zlato priznanje in prvo nagrado na Temsigu 2019. Svoje znanje je izpopolnjevala na številnih glasbenih izobraževanjih pri oboistih, kot so German Diaz Blanco, Clara Dent-Bogányi, Guy Porat, Irmgard Krajter Anderl, Branko Mihanović in Marta Rožanska.

HorvatTadej.png

Pianist Tadej Horvat, foto Wikipedija

Tadej Horvat je leta 2005 z odliko diplomiral na ljubljanski Akademiji za glasbo v razredu redne prof. D. Tomšič Srebotnjak. Junija 2007 je uspešno končal specialistični študij klavirja v razredu prof. A. Madžarja v Bernu. Med šolanjem je obiskoval tudi pouk harmonike, orgel in solopetja. Za dosežene študijske uspehe je prejel Škerjančevo nagrado na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana in Prešernovi nagradi na Akademiji za glasbo (2005) ter ljubljanski Univerzi (2006). Kot solist je nastopal doma in v tujini in uspešno sodeloval na državnih tekmovanjih. V zadnjih letih sodeluje z uveljavljenimi slovenskimi glasbeniki na najpomembnejših dogodkih in prireditvah po Sloveniji in tujini. Prejema številne posebne nagrade za zgledno umetniško sodelovanje kot korepetitor na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Tadej Horvat je zaposlen na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani kot korepetitor in profesor klavirja, že vrsto let pa sodeluje z Akademijo za glasbo kot strokovni sodelavec.

Glasbenika bosta izvedla naslednja dela:

F. Couperin: Koncert št. 6 iz Nouveaux concerts
H. Dutilleux: Sonata za oboo
G. Ph. Telemann: Fantazija št. 7 v D-duru, TWV 40:8

Eva Fritz je celotno šolanje obiskovala Glasbeno šolo Krško in tam končala osnovno glasbeno izobraževanje pri profesorju fagota D. Učakarju. Je članica Simfoničnega orkestra Glasbene šole Krško in Pihalnega orkestra Krško, s katerima je nastopila tudi kot solistka. Sodelovala je v različnih komornih sestavih (pihalnem kvintetu, pihalnih triih) pod mentorstvom profesorja D. Učakarja in profesorja R. Pirca, s katerimi je nastopala in tekmovala doma in v tujini. Kot solistka in komorna glasbenica se je udeleževala regijskih, državnih (Temsig) in mednarodnih (Davorin Jenko Beograd, Woodwind and Brass Varaždin, Svirel) tekmovanj ter osvajala prve nagrade in zlata priznanja, trikrat pa je dosegla tudi največ točk. Svoje znanje je izpopolnjevala pri fagotistih, kot so Peter Whelan, Fabio Cury, Agnes Herpay, Michael Tavernaro, Zoran Mitev, Ole Kristian Dahl. Leta 2017 je opravila sprejemne izpite na Akademiji za glasbo v Zagrebu, kjer se zdaj izobražuje pri profesorju Ž. Perišiću.

E. Fritz (1).jpg

Eva Fritz, foto Festival Ljubljana

Marina Matolić je leta 1995 končala študij klavirja v razredu prof. J. Muraia na Glasbeni akademiji v Zagrebu. Poleg klavirja je dve leti študirala čembalo v razredu prof. V. Mažuran ter se začela posvečati komorni glasbi in korepeticiji. Sledili so številni solistični recitali na Hrvaškem in nastopi v komornih zasedbah. V sodelovanju z uglednimi hrvaškimi pihalci in pevci nastopa po vsej Hrvaški. Kot umetniška sodelavka je prejela vrsto nagrad na vseh vidnih tekmovanjih na Hrvaškem. Vse od konca študija leta 1997 je redno zaposlena na zagrebški Akademiji za glasbo, trenutno kot umetniška svetovalka, in tam že 15 let poučuje klavirsko korepeticijo. Aktivno koncertira tako na Hrvaškem kot v tujini

Glasbenici bosta izvedli naslednja dela:

L. Firšt: Iz polsna za fagot in klavir
A. Tansman: Sonatina
S. Rahmaninov: Vokaliza
F. Poulenc: Trio za oboo, fagot in klavir, FP 43

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja