Mehičani praznujejo vsak večer z množično pesmijo


Večer za večerom se na velikem trgu La Plaza de la Constitución (El Zocalo) pred katedralo glavnega mehiškega mesta Ciudad de Mexico vrstijo koncerti zborovskih pevcev, nocoj iz oseminštiridesetih šol. Praznično razpoloženje dopolnjujejo tisoči obiskovalcev. Dimenzije trga so 195 x 240 metrov.

Coro DSCN5187.JPG

Celebrando en la Ciudad, vse fotografije Marijan Zlobec

Mnogi pomagajo peti, se pripogibajo in valovijo z rokami, drugi spet krilijo s prižganimi telefoni, iznašli so celo sneg, ki ga s topovi streljajo na občinstvo.

Coro DSCN5094.JPG

Osvetljene in okrašene palače na nasprotni strani katedrale

Začeli so z mehiško himno, ki so jo seveda zapeli tisoči, čeprav to ni bilo kot na kakšni nogometni tekmi, kot je komentirala voditeljica programa, sicer nekoč sama pevka v otroškem pevskem zboru.

Coro DSCN5075.JPG

Pogled le na desni del zbora

Končali so z Beethovnom in napovedali njegov 250. jubilej prihodnje leto. Priznati pa moram, da nisem takoj dojel, katero njegovo pesem bodo zapeli, ko je napovedala konec večera s “Cantos desde el Centro de la Tierra”, ne pa kot Oda a la Alegria, a sem hitro pusumil, kaj me čaka.

Coro DSCN5057.JPG

Oda radosti je v španščini lepša, blagodejna, spevnejša, mehkejša in vokalno prepričljivejša kot v nemščini. Takoj začutiš njeno svetovnost, medtem ko je v nemščini “zgolj evropska”; trda, napadalna, zapovedujoča.

Coro DSCN5129.JPG

Zbor se je uradno imenoval Magno coro, poslušali pa smo med drugim pesmi Juana Gabriela in Los Ángeles Azules, popularni ¡Viva México! in Cielito Lindo, Imagine Johna Lennona, seveda Feliz Navidad, pa do končnega Beethovna, s čimer so počastili pravzaprav Evropo. Zborovski pogled iz Mehike na nas doma je kar ganljiv, to pa že moram priznati.

Coro DSCN5112.JPG

Skupni program in naslov serije koncertov je “Celebrando en la Ciudad”.

Coro DSCN5133.JPG

Cielito Lindo

Z odra smo slišali, da se Mehičani uvrščajo med deset narodov na svetu, ki imajo največ pesmi o ljubezni.

Dirigirala sta maestro José Manuel Parra in vodja orkestra Mario Santos. Nastopili so še raperji in mladi pevci, ki so odgovarjali, kaj jim pomeni glasba. Odgovori so bili kar enotni: glasba je največ na svetu.

Coro DSCN5157.JPG

Del občinstva na tribuni nad drsališčem, ki so ga med koncertom zaprli

https://www.milenio.com/cultura/zocalo-magno-coro-interpreta-canciones-juan-gabriel-beethoven

Coro DSCN5152.JPG

Reflektorji so med drugim svetili v barvah mehiške zastave

Ljubljana bo leta 2021 gostila Europa cantat, največji zborovski festival z najmanj štiri tisoč pevci iz okrog stotih pevskih zborov.

Coro DSCN5042.JPG

Praznovanje v mestu

Vprašanje je, kje bodo njihovi konceti ? Lahko bi bili od Stožic in Hale Tivoli pa do Cankarjevega doma, v cerkvah in v Slovenski filharmoniji, Unionski dvorani, Križankah, pa na Kongresnem trgu in Trg republike.

Coro DSCN5029.JPG

Do levega dela zbora je bilo skoraj sto metrov

Vsaj en koncert bi moral biti na Trgu republike, kjer bi se dalo pod stolpnicama narediti polkrožno montažno tribuno za pevce, tako da bi se iz “avditorija” pred parlamentom in na trgu lepo videlo, spredaj pred pevce bi dali orkester, iz Cankarjevega doma bi lahko napeljal zvok orgel, po mestu pa razprostrli še svetlobne stene ali displeje za vse, ki ne bi mogli na koncertno prizorišče.

Coro DSCN5170.JPG

Osvetljeni telefoni mahajo pevcem

Datum Europa cantat je poletni (od 16. do 25. julija) in prav primeren za kakšen koncert na prostem.

Coro DSCN5182.JPG

Pevci so se nenehno gibali

Verzija v španščini

Kako bo v Ljubljani julija 2021 ?

https://www.youtube.com/watch?v=YQJTuRJS8OI

Ljubljana čaka na zborovsko prebujenje

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja