Popolna omama: Droge v tretjem rajhu


Med najodmevnejšimi zgodovinskimi knjigami v letošnjem letu je prav gotovo redko obravnavana tema uporabe drog tako v nekem obdobju kot množično. Na ta vprašanja želi verodostojno odgovoriti knjiga Popolna omama: droge v tretjem rajhu Normana Ohlerja. Da je bil nacizem zblojen sistem, lahko vemo tudi brez “drog”, ker se je vse dogajalo v zblojenih glavah že poprej, droge so bile zgolj nujno sredstvo za “ublažitev” delovanja z neizbežnim tragičnim koncem.

1 (4).jpg

Naslovnica slovenske izdaje pri Mladinski knjigi

Popolna omama pogleda voditeljem tretjega rajha in njihovemu poslušnemu narodu dobesedno pod kožo in v žile. V njih ni bilo ničesar arijsko čistega, zato pa precej strupene kemije, medtem ko so uradno vodili strogo politiko »boja proti drogam«. Ko je Nemčija leta 1940 napadla Francijo, so bili vermahtovi vojaki pod vplivom 35 milijonov odmerkov pervitina. Tudi domnevni abstinent Hitler je bil odvisen od eukodala, opiata, močnejšega od heroina. Vsakodnevno je od svojega osebnega zdravnika Thea Morella dobival injekcije z najrazličnejšimi dopinškimi sredstvi, dvomljivimi hormonskimi preparati, pa tudi s trdo drogo. Samo tako je lahko kot diktator vzdrževal svojo norost do konca. Ob knjigi so se pojavile nekatere kritike, češ da bi se iz nje lahko dalo Hitlerja celo opravičiti, češ da se spričo uporabe drog svojega početja ni zavedal, kar pa je popoln nesmisel.

Njegova največja droga je bila biti drugi največji človek v nemški zgodovini, takoj za Richardom Wagnerjem, če ne celo pred njim, se pravi prvi Nemec vseh časov. Če pogledamo njegove reakcije na družbena dogajanja že na začetku dvajsetih let, potem vidimo, da je bil “enak” tudi brez uporabe drog. Njegova največja droga je bila želja po oblasti, kar je kot prvi spoznal slovenski arhitekt Maks Fabiani, ko ga je na Dunaju zabrisal s študija arhitekture na univerzi. Ko pa je sam postal arhitekt v službi fašizma, in osebno spoznal Mussolinija, se je verjetno marsičesa spomnil (in ubogal).

Knjiga ne pove resnice, da si lahko drogiran na sto načinov, pri čemer je uporaba raznih “drog” zgolj en način ali vidik.

Novinar in pisatelj Norman Ohler (1970) je obiskoval hamburško šolo za novinarje ter študiral kulturologijo in filozofijo. Njegov prvenec Količinski stroj (Quotenmaschine) iz leta 1995 velja za prvi roman, objavljen na spletu. Napisal je še dva romana, Sredina (Mitte) in Mesto zlata (Stadt des Goldes), ter nekaj filmskih scenarijev. Za Popolno omamo je pet let raziskoval v arhivih v Nemčiji in ZDA, preučil množico izvirnih dokumentov, govoril s pričami, vojaškimi zgodovinarji in zdravniki. Knjiga Der totale Rausch: Drogen im Dritten Reich je izšla v nemščini leta 2016 in je že bila prevedena v petindvajset jezikov.

Ko prebiram knjigo, se vendarle ne morem znebiti vtisa, da avtor pretirava, ne nazadnje je bila Nemčija zelo velika in večdesetmilijonska država in bi se o tako množični uporabi drog razvedelo takoj, ne pa šele z omenjeno knjigo.

9780141983165.jpg

Medtem se je že pojavila teza, da so nekaj kot droge (?) uporabljali tudi nekateri slovenski politiki, zlasti po vojni Boris Kidrič. No, kot veste, je Kidrič umrl za levkemijo in je po vsej verjetnosti dobival vsa možna zdravila, ki bi mu koristila ali olajšala trpljenje.

Zakaj so potemtakem nacisti jemali droge ? Da so lažje izvajali zločine ? Kot veste, so vojakom na fronti v prvi svetovni vojni dajali stekleničke z vinom, da so odšli napol pijani na juriš in v smrt.

Najtežje je vprašanje, ali se da in kako se da “zdrogirati” ves narod ali vso državo. Očitno se da.

»Droge niso bile povezane z ideologijo nacizma ali z odločitvami za vojno proti določenim deželam. Nacisti niso zakrivili zločinov zaradi drog. V vsakem primeru bi jih,« je v nekem intervjuju dejal sam avtor. To je kajpada res; druga svetovna vojna ne bi bila bistveno drugačna.

In kako je s politiki danes ? Ali ne govorijo o zasvojenosti celo nekaterih slovenskih politikov ? Ali niso propadli poizkusi in predlogi, da bi politike glede uporabe drog testirali ? Nasprotno pa ameriški predsednik Donald Trump ne pije alkohola, ne črne kave in ne kadi. Je normalen ?

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja