Slovenski razkol, knjiga Jožeta Možine


Že pred mesecem ali še več smo na neki tiskovni konferenci Celjske Mohorjeve družbe slišali, da pripravlja dr. Jože Možina knjigo, ki bo močno razburila slovensko javnost.

d59a2a173255800fe62d8f8364271cb0_L.jpg

No, zdaj je prišlo vabilo, ki govori o tem, da bo predstavitev znanstvene monografije Jožeta Možine z naslovom Slovenski razkol Okupacija, revolucija in začetki protirevolucionarnega upora, kot je knjigi naslov in podnaslov, v sredo, 11. decembra, ob 18. uri v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma, kar pomeni, da bo predstavitev knjige širših dimenzij kot so običajne tiskovne konference.

Knjigo naj bi predstavili ob prisotnosti avtorja, strokovnih recenzentov, predstavnikov založb in visokih gostov.
Iz vabila je moč razbrati, da so knjigo skupaj izdale kar tri založbe: Celjska Mohorjeva družba, Mohorjeva Celovec in Goriška Mohorjeva družba ter Medijske in raziskovalne stotitve, Jožef Možina, s.p. Knjiga obsega 624 strani velikega formata v barvnem tisku. Objavljenih je 217 faksimilov dokumentov in fotografij vseh vpletenih strani, številni prvič. V monografiji je petnajst zemljevidov in 35 posebej za to monografijo izdelanih grafov, ki natančno kot še nikoli doslej prikažejo potek vojne. Opremljena je tudi z daljšimi povzetki v nemškem in italijanskem jeziku ter imenskim in krajevnim kazalom.

Knjiga Slovenski razkol je razširjena doktorska disertacija, ki jo je Jože Možina zagovarjal na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, in je sad njegovega dvajsetletnega raziskovanja, zbiranja arhivskega gradiva in pričevanj.

Če pogledamo, kaj je napisal o knjigi dr. Stane Granda, bi držalo, da bo o “stvari ” prevladovala zgolj ena politična ali ideološka opcija, “kontrarevolucionarna” oziroma domobranska.

“Kdor bo hotel res razumeti slovensko medvojno zgodovino bo moral vzeti v roke to knjigo, ki pomeni najbolj celovito zgodovinsko delo o začetkih slovenske narodne nesreče med vojno. Poleg številnih novih virov in strokovnega aparata jo krasi odličen, bralcu prijazen jezik. Dejansko se bere kot kriminalka, četudi gre za prvovrstno strokovno delo. Fascinatno je, kako je avtor Jože Možina prepričljivo z dokumenti in izjemno nazornimi grafičnimi prikazi razgalil zgodovinske razloge, zakaj smo Slovenci vse od vojne v temelju ideološko sprti, obenem pa ponuja tudi pot iz tega brezna, ki je v vrednotenju vseh vpletenih po enakih kriterijih. V tem smislu je to zelo pomembna knjiga za našo prihodnost. Avtorjeva pogumna raziskava si zasluži kar največ bralcev in vsestranske podpore.”

Najbolj zanimiva bo Možinova  ponujena “pot iz brezna”, v katerem smo; vse ostalo se je namreč že zgodilo in glede tega ne bo nikoli miru, ker to niti ne bi bilo normalno. Vsakdo ima svojo zgodovino.

Marijan Zlobec


En odgovor na “Slovenski razkol, knjiga Jožeta Možine”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja