Eva Petrič v veletrgovini Bergdorf Goodman v New Yorku


Prodreti s svojim izdelkom v Bergdorf Goodman, ikonsko newyorško veleblagovnico na 5. aveniji, je po mnenju večine oblikovalcev z raznih koncev sveta enako prodoru v globoko vesolje. Z umetniškim objektom DBE – Data Bank of Emotions z linijo vonjav, ki naj bi v nas “ohranjale stik s človeškostjo kjerkoli, tudi globoko v vesolju”, se je slovenska umetnica Eva Petrič zdaj znašla tu: v luksuzni trgovini Bergdorf Goodman na newyorški 5. aveniji ob 58 cesti.

unnamed (71).jpg

Eva Petrič razstavlja v sloviti veleblagovnici Bergdorf Goodman, foto osebni arhiv

DBE – Data Bank of Emotions – zbirka vonjav, ki nas celo v globokem vesolju ohranjajo na frekvenci človeškosti – vabijo obiskovalce zdaj tudi v Bergdorf Goodman v New Yorku. “Umetniški objekti so rezultat sodelovanja z oblikovalko Matejo Šušteršič Dimic, in jih lahko gledate, otipate in tudi vonjate… vse to na frekvenci 528, frekvenci ljubezni, ki odpravlja motnje celo na ravni DNK,” sporoča Eva Petrič iz New Yorka.

unnamed (69).jpg

Eva Petrič in Nicholas Bograd z oddelka vonjav

“Da sem prispela do sem, sem najprej morala izkusiti, kako je biti globoko v vesolju. To sem doživela na simulaciji Lunarne misije pred štirimi leti v ESA ESTEC, laboratorijih Evropske vesoljske agencije v Nordwijku na Nizozemskem. Občutke skrajne izoliranosti, ki so me obdali med to misijo, sem predelala v dva umetniška predloga, ki naj bi astronavtom med vesoljskimi misijami pomagala ostati v sozvočju z Zemljo in človeškostjo. Enega od njih, DBE v obliki linije vonjav, ki so zdaj pristale v Bergdorf Goodman v New Yorku v stekleničkah Steklarne Hrastnik, z ročno graviranimi podobami senc, prevedenih v idrijsko čipko in z unikatnimi keramičnimi pokrovi v obliki “asteroidov, koščkov Zemlje in Marsa”, sem uresničila letos v sodelovanju z industrijsko oblikovalko in umetnico v keramiki Matejo Šušteršič Dimic.”

r_main.jpg

Bergdorf Goodman, foto internetni profil trgovine

bergdorf-goofman-featured-image.jpeg

Notranjost trgovine s torbicami

BergdorfGoodman-ThaddeusRombauer-0466.jpg

Z vsakogar, ki ima dovolj denarja

bergdorf-goodman-jewelry-floor-3.jpg

Tretje nadstropje je draguljarna

BG-anncouncement-cover-1200x667.jpg

Vhod

unnamed (70).jpg

Madelaine Marlowe in Eva Petrič v newyorški trgovini

Zgodbo, kako ostati v sozvočju z našim zemeljskim izvorom kjerkoli, tudi globoko v vesolju, zdaj v trgovini Bergdorf Goodman podaja Eva Petrič v obliki treh vonjav DBE: A Message from Earth, Curiosity in Empathy – tri značilnosti, po katerih se odlikujemo ljudje, ne glede na to, kje se lahko znajdemo.

DBEalbum9-----nova.jpg

Vonjave DBE, kot jih predstavlja Bergdorf Goodman

naslovne_fotke_3 (1).jpg

na svoji spletni strani

naslovne_fotke_1.jpg

z lastnoročnim podpisom Eve Petrič

Eva Petrič je svoj projekt predstavila v New Yorku skupaj z Madelaine Marlowe iz veleblagovnice Bergdorf Goodman.

unnamed (72).jpg

Nicholas Bograd z oddelka vonjav je Evo Pertrič povabil, da s svojimi DBE uglaševalkami emocij pristane v sloviti trgovini Bergdorf Goodman. Kolikor je znano, je DBE Data Bank of Emotions prvi slovenski izdelek, ki je dosegel police te znamenite newyorške trgovine.
Če ste v New Yorku, vabljeni, da si ga ogledate, dosegljiv pa je tudi na spletni strani
http://www.dbe528.com.

unnamed (68).jpg

Tik pred New Yorkom je Eva Petrič obiskala Solun v Grčiji. kjer se je pridružila kolektivni razstavi Kairos – Recall of Earth. Za svojo predstavitev je izbrala smoj Eden transplanted, ki je na nedavno zaključenem festivalu United Solo v New Yorku dobil oceno kritika, da je “close to Paradise”, “blizu raja”; sled tega performansa je zdaj tudi v zbirki Umetniki dijakom, prvi didaktični likovni zbirki v Sloveniji, ki jo je Likovno društvo Kranj pred dnevi podarilo kranjski Gimnaziji Franceta Prešerna.

unnamed (80).jpg

“Je “vreme” pojav, ki lahko ljudem pokaže njihove meje? Ali pa obzorje v tem mediju ustvarja neomejene možnosti?” 

unnamed (79).jpg

Breathing… I am, multimedijska instalacija in performans, Piran, 2019

Ta dilema je bila vodilo grško avstrijski kustosinji Sophiji Panteliadou pri zasnovi ambiciozne mednarodne multimedijske razstave 28 umetnikov za Kulturno fundacijo Nacionalne banke Grčije, v MIET Thessaloniki Centre, Villa Kapandji – 108, Vassilissis Olgas Ave. v Solunu. Avtrorji celotnega koncepta razstave so Madalina Diaconu, Rainer Kaltenberger in Sophia Panteliadou. Razstava v Solunu bo odprta do 26. januarja 2020.

unnamed (78).jpg

Eva Petrič, Spinal Angel, 2019 z razstave Eve Petrič v Grčiji

Med deli 28 umetnikov Eva Petrič predstavlja dvoje del: Spinal Angel in video performance Eden, transplanted.

Sodelujoči umetniki v Solunu:

Irini Athanassakis (AUT/GR/FR), Miriam Bajtala (SVK/AUT), ELECTROS (GR/USA),
Gundi Feyrer (GER/AUT), Thomas Glanzel (AUT), Maria Hubinger (AUT), Anni Kaltsidou
(GR), Mathias Kessler (AUT/USA), Panos Kokkinias (GR), Oliver Kowacz (AUT), Peter
Kubelka (AUT), Alfred Lenz (AUT), Brigitte Mahlknecht (IT/AUT), Sabine Muller-Funk
(GER/AUT), Eva Petrič (SVN/AUT/USA), PRINZpod (AUT), Patricia J. Reis (PT/AUT),
Ruth Schnell (AUT), Christian K. Schroder (AUT), Helmut Swoboda (AUT), Mathias
Swoboda (AUT), Themos Va_ias (GR), Letizia Werth (IT/AUT).

unnamed (77).jpg

Eden, transplanted na United Solo Festivalu v New Yorku, 2019

Predstavitev video performansa Eden, transplanted, v Solunu poteka zdaj le dva tedna za tem, ko je kritik in glasbenik James Bartholomew v svoji oceni za All About Solo zapisal, da je Eden, transplanted “blizu raja”, “close to Paradise”. Kritika performansa Eden, transplanted je na tej povezavi:

“Eden, transplanted” Comes Close to Paradise

unnamed (76).jpg

Eden, transplanted, United Solo Festival, New York, 2019

unnamed (81).jpg

Eva Petrič na Dunaju

Zgodba DBE se je začela, kot rečeno, pred štirimi leti. Tedaj je ESA (Evropska vesoljska agencija) povabila Evo Petrič v Nordwijk na simulacijo Lunarne misije. Izkušnja izoliranosti iz te misije se ji je takrat izoblikovala v predlog umetniškega projekta, ki naj bi v astronavtih celo v globokem vesolju ohranjal povezavo s čutenjem Zemje… S tem Cell figuro v vzorcu vijug in zank idrijske čipke kot tatoo, in DBE, podatkovno banko emocij, Data Bank of Emotions, kot vonjavo, ki astronavte ohranja v povezavi z Zemljo in bistvom človeškosti…

unnamed (89).jpg

Konkretno pa se je sodelovanje začelo s Patrickom Günsbergom iz firme H. Reynaud et Fils v Franciji. Njegova firma je v Franciji proizvedla vonjave DBE po formuli Eve Petrič.

patrick-günsberg-foto.1024x1024.jpg

Patrick Günsberg

unnamed (82).jpg

Odprta vrata unikatne modne in umetniške trgovine v dunajskem sedmem okraju s kolekcijo vonjav DBE Eve Petrič in keramiko Mateje Šušteršič Dimic

Štiri leta pozneje je ta ideja v sodelovanju z industrijsko oblikovalko in umetnico v keramiki Matejo Šušteršič Dimic napredovala in se materializirala v DBE – Data Bank of Emotions, kolekciji vonjav, ki nas uglašujejo na tri note…

unnamed (83).jpg

DBE, podatkovna banka emocij, Data Bank of Emotions Eve Petrič in keramika Mateje Šušteršič Dimic na Dunaju

unnamed (84).jpg

Na noto Message from Earth,

unnamed (85).jpg

na noto Curiosity

unnamed (86).jpg

in na noto Empathy – na tri naše značilnosti, ki naj bi nas spremljale tudi globoko v vesolju.

unnamed (87).jpg

Slovenski umetnici na Dunaju skupaj

Eva Petrič se ob uspehih na Dunaju in New Yorku zahvaljuje Mateji Šušteršič Dimic za enkratno sodelovanje. “Združili sva moje senčne emocije, prevedene v zanke in zavoje čipkaste figure, ujete v DBE stekleničko Steklarne Hrastnik in v vonjavo DBE,  in Matejine ročno narejene keramične pokrove DBE, oblikovane v asteroide in delce drugih vesoljskih objektov (Zemje in Marsa). Nastali so unikatni umetniške objekti,  ki kažejo, da v vesolju nismo sami…”

unnamed (88).jpg

Mateja Šušteršič Dimic in Eva Petrič na Dunaju

Eva Petrič je dočakala vključitev svojih del v novo zbirko v Sloveniji, kjer so jo pred kratkim povabili, da bi se včlanila v Likovno društvo Kranj, ker je sicer ko pride v Slovenijo prijavljena na Bledu. “Počaščena sem, da je del moje instalacije v mediju najdenih/recikliranih čipk in mojega performansa Breathing…I am, iz Pirana, ki je že bila tudi ozadje za Eden, transplanted, zdaj del prve didaktične dijaške likovne zbirke v Sloveniji.”

unnamed (74).jpg

Klavdij Tutta in Eva Petrič v Kranju

Zbirko, predstavljeno na 1500 kvadratnih metrih Gimnazije Franceta Prešerna v Kranju, sestavljajo dela 40 umetnikov, članov Likovnega društva Kranj, ki jih je k oblikovanju zbirke povabil umetnik Klavdij Tutta, spiritus agens Likovnega društva Kranj in avtor te enkratne umetniške zbirke v Sloveniji. Odprtje zbirke je hkrati obeležilo 40-letnico delovanja Likovnega društva Kranj.

unnamed (75).jpg

Eva Petrič je članica Likovnega društva Kranj

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja