Narodna sprava je dvosmerna cesta


“Krovni organizaciji slovenske manjšine v Italiji si že desetletja prizadevata za razumevanje in sodelovanje med slovenskim in italijanskim narodom. V teh krajih ob meji smo oboji veliko in preveč pretrpeli, da bi si zaradi preteklosti ovirali pot v prihodnost. Zato smo podprli poročilo mešane zgodovinske komisije o slovensko- italijanskih odnosih od 1880-1956, ki je bilo v Sloveniji publicirano že davnega leta 2000.

nd-img_9716.jpg

Koncert prijateljstva na Velikem trgu v Trstu 13. julija 2010 so obiskali predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk, predsednik Republike Italije Giorgio Napolitano in predsednik Republike Hrvaške Ivo Josipović,  foto Marijan Zlobec

Še z večjim veseljem smo sodelovali pri pripravi spravnega koncerta treh predsednikov v Trstu, leta 2010, ki smo ga razumeli kot simbolično spravno dejanje med narodi.

NDom-001.jpg

Narodni dom na stari razglednici

Toliko bolj nas danes čudijo očitki na račun enega najuglednejših italijanskih zgodovinarjev, Raula Pupa, ki mu deželni svetnik stranke Fratelli d’Italia Fabio Scoccimaro očita pristranskost pri pogledih na zgodovino naših krajev. V nasprotju z njim kot predsednika krovnih organizacij znanstveno in pedagoško delo profesorja Pupa izjemno visoko ceniva, tudi zato, ker verjameva, da njegovo delo presega zgodovinske zamere in z upoštevanjem zgodovinskih dejstev prispeva k spravi med narodi.

pan_7_1-1280x853.jpg

Požig Narodnega doma, foto Mario Tomarchio

Ravno zato, ker poznamo dejstva in jih tudi upoštevamo, kot zavajajočo in zgrešeno zavračava zahtevo svetnika Scoccimara, da naj se Slovenci opravičimo za zločin fojb, ne da bi se pred tem vprašal, kdo je bil v preteklem stoletju v teh krajih žrtev fašizma in rasnih zakonov in predvsem kdo je leta 1941 napadel in okupiral Jugoslavijo in si z nacistično Nemčijo razdelil ozemlje današnje Republike Slovenije. Ni žrtev tista, ki naj se opravičuje agresorju ampak obratno.

pan_7_6-1024x683.jpg

Pogled na Vojaški trg iz požganega Narodnega doma, foto OZE NŠK

nd-img_9515 (1).jpg

Podpisi treh predsednikov v spominsko knjigo slovenskega Narodnega doma v Trstu 13. julija 2010, foto Marijan Zlobec

Namesto polemik, ki nas vlečejo v preteklost, si v krovnih organizacijah želimo napredka v odnosih in tudi spravnih dejanj, seveda na obeh straneh. Najbrž tudi že prihaja čas, da se najvišji predstavniki obeh držav priklonijo na obeh bazoviških spomenikih, ki Slovencem in Italijanom tako veliko pomenita, torej tako pri spomeniku Bazovškim junakom kot pred Bazoviško fojbo. Tja takrat vabiva tudi svetnika Scoccimara.

nd-img_9485.jpg

Venec ob Narodnem domu, foto Marijan Zlobec

Prihodnje leto slovenska manjšina pričakuje vrnitev Narodnega dom v Trstu, ki je bil požgan leta 1920 in o katerem je starosta slovenske literature Boris Pahor posvetil svoj roman “Grmada v pristanu”. Roman opisuje začetke krutega zatiranja Slovencev, ki so samo nekaj let prej uživali veliko pravic pod Avstrijo in si tudi z lastnimi napori zgradili Narodni dom, takrat eno najmodernejših večnamenskih zgradb v celi Evropi.

nd-img_9393.jpg

Narodni dom v Trstu danes, foto Marijan Zlobec

Iskreno se veselimo prihoda obeh predsednikov držav, Sergia Mattarele in Boruta Pahorja ki imata velike zasluge za preseganje preteklosti in dobre odnose med Slovenijo in Italijo. Krovni organizaciji bosta storili vse, da bo svečana obeležitev tragičnega dogodka izpred 100 let pomenila ne le simboličen ampak tudi dokončen zasuk obeh narodov v skupno evropsko prihodnost.”

Ksenija Dobrila
Predsednica SKGZ

Walter Bandelj
Predsednik SSO

muti-img_9564.jpg

Dirigent Koncerta prijateljstva Riccardo Muti v Trstu, foto Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja