Mladi virtuozi s srbskimi gosti v SF


Na petem koncertu mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi v organizaciji Festivala Ljubljana se bodo tokrat v Slovenski filharmoniji predstavili srbski glasbeniki. Prisluhnili jim boste lahko v torek, 10. decembra, ob 19. 30. 

images_cms-image-000017360.jpg

Dragan Sredojević, foto Festival Ljubljana

Simfonični orkester Fakultete za glasbo v Beogradu bo nastopil pod taktirko Bojana Suđića, v solistični vlogi pa bo se bo izkazal Dragan Sredojević, eden najvidnejših violinistov svoje generacije. Na sporedu bodo uvodoma odlomek iz baleta Ohridska legenda Stevana Hristića, Koncert za violino in orkester v D-duru, op. 35 P. I. Čajkovskega in Simfonija št. 5 v d-molu, op. 47 Dmitrija Šostakoviča.

Maestro-Bojan-Sudjic-Portrait-Img-3.jpg

Bojan Suđić

Maestro Bojan Suđić, trenutno najodmevnejši srbski dirigent, je že več kot desetletje glasbeni direktor oddelka za glasbeno produkcijo Radiotelevizije Srbije (RTS) ter glavni dirigent njenih priznanih zasedb – Simfoničnega orkestra in zbora RTS. Je profesor dirigiranja na Fakulteti za glasbo Univerze za umetnost v Beogradu in glavni dirigent njenega Simfoničnega orkestra. Svojo umetniško in poklicno kariero gradi na kompleksnem in bogatem repertoarju, ki vključuje simfonično, zborovsko, operno in baletno glasbo.

02_620x0.jpg

Zaslovel je z dirigiranjem velikih koncertov, ki vključujejo več sto izvajalcev – Simfonija št. 8 Gustava Mahlerja, Rekviem Hectorja Berlioza in Rekviem Giuseppeja Verdija, scenska kantata Carmina Burana Carla Orffa itd., ter s koncerti pred številnim občinstvom, tudi več kot deset tisoč ljudi, s katerimi želi klasično glasbo predstaviti in približati kar najširšemu občinstvu.

Maestro Suđić je sodeloval s številnimi vidnimi mednarodnimi umetniki, kot so Maksim Vengerov, Vadim Repin, Nigel Kennedy, Ivo Pogorelić, Denis Macujev, Nikolaj Luganski, Michel Béroff, Shlomo Mintz, Emmanuel Pahud, Placido Domingo, Željko Lučić, Nemanja Radulović in mnogi drugi.

imago-11-img_7684.jpg

Bojan Suđić  na Kongresnem trgu v Ljubljani, foto Marijan Zlobec

Simfonični orkester Fakultete za glasbo v Beogradu, ustanovljen leta 1950, je najstarejši univerzitetni simfonični ansambel v Srbiji ter eden najvidnejših in najbolj dejavnih v regiji. Svojim članom, študentom in uglednim učiteljem Fakultete za glasbo je vselej omogočal razvijanje njihovih glasbenih talentov, hkrati pa je predstavljal prvovrstne glasbene programe. Redni koncerti Simfoničnega orkestra, ki se odvijajo na vseh pomembnejših prizoriščih v Srbiji in na najpomembnejših glasbenih festivalih, vključujejo dela iz standardnega repertoarja s poudarkom na klasičnih, romantičnih, poznoromantičnih in zgodnjih modernih simfoničnih skladbah, pa tudi zahtevna dela sodobne glasbe. Orkester so v preteklosti vodili nekateri najbolj priznani srbski dirigenti kot Dušan Skovran, Darinka Matić-Marović in Stanko Šepić, trenutno pa deluje pod taktirko Bojana Suđića.

Fh_k9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvTkRjN01EQV8vODcwYzI2MjkwMzYxODc3NmIyMzFkOTgwNTM3ZjJlYmUuanBlZ5GTAs0C5ACBAAE.jpg

Dragan Sredojević bo v Ljubljani igral Čajkovskega

Dragan Sredojević je eden najvidnejših violinistov svoje generacije iz Srbije, ki je zaradi izjemne virtuoznosti iskan po vsem svetu. Po študiju na slovitem Moskovskem konservatoriju P. I. Čajkovskega, kjer je študiral pri gruzijski violinistki Marini Jašvili in ukrajinskem profesorju, vodji oddelka za študij violine Eduardu Grachu, se je na povabilo maestra Valerija Gergijeva pridružil enemu najprestižnejših svetovnih orkestrov – Orkestru Marijinega gledališča iz Sankt Peterburga, s katerim trenutno kot solist redno nastopa po vsem svetu.

eduard_grach_photo_sm.jpg

Eduard Grach

Sredojević je bil pri petindvajsetih letih povabljen, da kot najmlajši koncertni mojster vodi znameniti Londonski simfonični orkester. Z njim je nastopil na turnejah po vsej Evropi, ki jih je prenašal BBC. Dragan Sredojević se je že v otroštvu izkazal kot vodilni talent mlajše generacije. Violino je začel igrati pri šestih letih, s simfoničnim orkestrom pa je prvič nastopil pri sedmih in debitiral z violinskim koncertom Petra Nikolića. Poleg nagrad na številnih državnih in mednarodnih tekmovanjih je prejel nagrado beogradski anđeo, ki jo srbsko Ministrstvo za kulturo podeljuje za umetniško odličnost. Trenutno je docent na Fakulteti za glasbo Univerze v Beogradu, kjer opravlja tudi doktorat pod mentorstvom prof. Maje Jokanović.

dragan_gallery_home_img7.1.png

Dragan Sredojević igra na redko violino francoskega mojstra Françoisa Lupota (1725 – 1804), ki mu jo je prijazno posodil zasebni zbiralec.

1119_68416top.jpg

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja