Festival BUNT kot upor proti glasbenemu populizmu


V Beogradu je potekal že 7. festival BUNT (Beogradska umetnička nova teritorija in besedna igra z izrazom pobuna-upor), ki ga je ustanovil in ga umetniško vodi flavtist in profesor Ljubiša Jovanović. Glavni cilj festivala je upor proti populizmu in množični kulturi, ki se je zreducirala na zabavo.

Ljubiša Jovanović dirigira ansamblu flavt na festivalu BUNT v Beogradu (foto Milan Bašić) .jpg

Ljubiša Jovanović dirigira ansamblu flavt na festivalu BUNT v Beogradu, foto Milan Bašić

Kultura je po besedah organizatorjev vedno upor in njena naloga je preučevanje sveta ter ustvarjanje novega in novih vrednot.
Na festivalu BUNT se je zvrstilo 12 dogodkov, med katerimi so bili koncerti srbskih in tujih umetnikov, predstavitev muzikološke monografije o operi srbskega skladatelja Dejana Despića in mojstrski pevski tečaj, ki ga je vodila slavna slovenska operna in koncertna pevka Marjana Lipovšek.

Ljubiša Jovanović na koncertu ob otvoritvi tekmovanja v Novem Sadu.jpg

Ljubiša Jovanović na koncertu ob začetku tekmovanja v Novem Sadu

Med koncerti velja poudariti samostojni koncert ansambla flavt »Flautino Lola klasik« pod dirigentskim vodstvom Ljubiše Jovanovića, ki je potekal 24. novembra v dvorani Lola. V zasedbi igrajo sedanji in nekdanji študentje profesorja Jovanovića, tokrat pa se jim je pridružila tudi gostja iz Slovenije, flavtistka Anita Prelovšek.

Ansambel se je predstavil na številnih koncertih v Srbiji in tujini, med drugim je z velikim uspehom nastopil tudi na flavtističnem festivalu v mestu Qingdao na Kitajskem julija letos. Na program koncerta na festivalu BUNT so bili Bachovi Kontrapunkti iz Umetnosti fuge v priredbi za ansambel flavt Ingeborg Bugarinović. Z ansamblom je tokrat nastopila tudi violončelistka Sandra Belić, s čimer je Bachova glasba pridobila še nekoliko bolj avtentičen značaj.

Ansambel flavt na koncertu v Novem Sadu.jpg

Ansambel flavt na koncertu v Novem Sadu

Del programa je ansambel flavt ponovil na slovesnem odprtju 10. mednarodnega flavtističnega tekmovanja »Anton Eberst« v Novem Sadu. Otvoritveni koncert je potekal 28. novembra v dvorani glasbene šole »Isidor Bajić« v Novem Sadu. Tekmovanje poteka vsaki dve leti izmenično za flavto in klarinet, ime pa nosi po preminulem srbskem klarinetistu in profesorju klarineta Antonu Eberstu.

Anita Prelovšek na koncertu ob otvoritvi tekmovanja v Novem Sadu.jpg

Anita Prelovšek na koncertu ob tekmovanju Anton Eberst v Novem Sadu

Žirijo so sestavljali flavtisti iz Srbije, Slovenije, Madžarske in Kitajske, udeleženci pa so prišli iz vseh omenjenih držav in tudi od drugod.
Najboljša udeleženka tekmovanja iz Srbije, študentka profesorja Jovanovića Tamara Pantić, je prejela posebno nagrado, srebrno glavo za flavto pokrovitelja – izdelovalca flavt Faulisi iz Pariza.

Tamara Pantić (v sredini), dobitnica nagrade za najboljšo srbsko flavtistko, ob njej Ana Nikolić (levo) in Anita Prelovšek (desno).jpg

Tamara Pantić (v sredini), dobitnica nagrade za najboljšo srbsko flavtistko, ob njej Ana Nikolić (levo) in Anita Prelovšek (desno)

Iskrene čestitke profesorju Ljubiši Jovanoviću za izjemno umetniško angažiranost in energijo za organizacijo številnih dogodkov, med katerimi je vsakoletni festival BUNT, ter za pedagoški čut pri posredovanju znanja in izkušenj iz svoje 40-letne kariere mlajšim generacijam.

Anita Prelovšek


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja