Potujoča muzika 5 in uvod v Europa Cantat 2021


Lepo je bilo na koncertu Potujoča muzika 5 v nabito polni Gallusovi dvorani Cankarjevega doma in prav tako nabitem odru s 500 mladimi pevci iz trinajstih slovenskih osnovnih šol. Koncert izbranih mladinskih zborov Slovenije je potekal v počastitev Svetovnega dneva zborovske glasbe in kot napoved največjega zborovskega dogodka v Ljubljani verjetno vseh časov Europa Cantat julija 2021, ko bo prišlo vsaj 4000 pevcev iz vsega sveta.

Po DSCN1670.jpg

Petsto mladih pevcev na odru Gallusove dvorane, fotografije Marijan Zlobec

“Potujoča muzika je nastala leta 2011 in do nas pripotuje vsaki dve leti. Je izobraževalni projekt, ki vsebuje izdajo nove notne zbirke za mladinske zbore in istoimenski koncert. Ta spada v množico prireditev po svetu, ki bodo počastile svetovni dan zborovske glasbe (2. nedelja decembra), in je največja temu namenjena prireditev v Sloveniji. Poglavitno sporočilo dneva zborovskega petja je, da v glasbi ne iščemo le oblikovne popolnosti in poustvarjalne lepote, temveč z združenimi močmi slavimo solidarnost, mir in razumevanje.

Po DSCN1717.jpg

Zbori so nastopili ob spremljavi klavirja ali še drugih in različnih komornih zasedb

Na tem posebnem dogodku je imelo 13 izbranih mladinskih zborov Slovenije, ki so se v zadnjih dveh letih izkazali na regijski in državni ravni, možnost nastopa v Cankarjevem domu. Ti zbori precej pripomorejo k razvoju zborovske dejavnost in so most do odličnih dosežkov odraslih zborov.

Po DSCN1676.jpg

Skladatelj Jani Golob je napisal melodijo za slavno pesem Moja dežela

Skupaj je zapelo približno 500 pevcev, intenzivno pa so se na to pripravljali od septembra. Srečali so se na eni regijski vaji, 1. decembra pa so prvič zapeli skupaj. Za to priložnost sta nastali novi skladbi: JA Mateja Kastelica (na lastno besedilo) in Viharnik vrh gora Slavka Avsenika mlajšega (na besedilo Ivana Sivca), ki sta bili na koncertu krstno izvedeni. Del projekta je tudi nova notna zbirka Potujoča muzika 5, za katero so skladatelji pripravili veliko novih skladb ali priredb za mladinske zbore.

Po DSCN1682.jpg

Skladatelj Slavko Avsenik mlajši je dočakal krstno izvedbo svoje zborovske skladbe Viharnik vrh gora

S pripravami in udeležbo na koncertu so šole omogočile zborom kakovostno in intenzivno delo, dogodek pa je otroke iz vse Slovenije netekmovalno povezal in jim omogočil čudovit občutek množičnega skupnega muziciranja. “(Po predstavitvenem tekstu)

Po DSCN1851.jpg

Najprej je dirigiral Damijan Močnik

Koncert se je začel kajpada s pozdravnimi nagovori, program pa je bil razdeljen v tri sklope: najprej Moja dežela z uvodno Zdravljico tržaškega skladatelja Ubalda Vrabca (1905 – 1992). Pohvalno je, da so jo našli v arhivih, ker je  njena melodija drugačna od naše sedanje himne. Prvič sem jo slišal pred desetletji, ko sem skladatelja Vrabca obiskal na njegovem domu na Opčinah nad Trstom in mi jo je zaigral na klavir in zraven pel. Napravil sem intervju in reportažo za tedanjo Tedensko Tribuno ali TT. Skladatelj bi bil presrečen, ko bi nocojšnjo izvedbo iz mladih grl 500 pevcev lahko slišal.

Po 1 DSCN1663.jpg

Moja dežela je postala takoj slavna, saj jo je pel Oto Pestner skupaj z Nado Žgur in vokalno zasedbo Strune. Besedilo pa je napisal Dušan Velkaverh, avtor sicer besedil za kakih šesto popevk. Zanimivo pa je, da je nastala že leta 1986 in kot del reklamne akcije oziroma kot glasbena podlaga v kratkem filmu Gostje prihajajo ter kot osrednji oglas kampanje Slovenija, moja dežela.

“Moja dežela, to je njena lepota, moja dežela, mi smo njeni ljudje, lepota dežele je sloves njen, njeni ljudje, smo njeno ime, ponosno ime…”

Izvedba mladih pevcev je bila sijajna; se prav prileže in dvigne razpoloženje.

V drugem programskem segmentu smo slišali Poljske cvetlice goriškega skladatelja Patricka Quaggiata in krstno izvedbo JA Mateja Kastelica, pri katerem je prvič sodelovalo še občinstvo v dvorani. Tu se je zdelo bolj kompicirano, kot je na koncu izpadlo, saj so otroci vse znali odlično in so ves program peli na pamet.

Po 2 DSCN1732.jpg

Matej Kastelic

Zadnji segment je bil mednaroden s skladbami Willa Todda (Ave verum), Iva Antogninija (This Song), Josua Elberdina (Duerme, pequeno mar) in Benjamina Brittna (Psal 150).

Po DSCN1720.jpg

Pevci so prišli iz Osrednje Slovenije, Gorenjske,

Po DSCN1721.jpg

od Celja do Koroške, Štajerske in Pomurja ter Primorske

Po DSCN1691.jpg

Dirigentka Rahela Durič je občinstvi učila govorjenja Ne, Da, Ne vem, porazdeljenega po treh delih ali segmentih dvorane pri izvedbo skladbe JA Mateja Kastelica

Po DSCN1840.jpg

Damijan Močnik pa je občinstvo prav tako učil, in sicer venček Štirje fantje špilajo

Po DSCN1785.jpg

in dvorana je pela

Po 3 DSCN1780.jpg

do konca

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja