Nosilci Borštnikovega prstana prvič v fotografski knjigi


V Fotoconi na 35. Slovenskem knjižnem sejmu, kjer razstavlja in se predstavlja Galerija Fotografija, so predstavili razstavo in knjigo Primoža Korošca Portreti prejemnikov Borštnikovega prstana.

Hana SCN0376.jpg

Iva Zupančič

Ideja je vsekakor že v osnovi dobra, težje pa je izvedljiva, še posebej, ko gre za zgodovinsko panoramo, ki pa jo je treba fotografsko uresničiti aktualno in seveda ni možno ničesar posneti za nazaj.

Hana DSCN0396.jpg

Poudarek je na likovni in portretni čistosti ter izrazu portretiranca

Primož Korošec je moral svoj projekt, kot ga je predstavila kuratorka, prevajalka, umetnostna zgodovinarka in sodelavka Galerije Fotografija Hana Čeferin, zasnovati kar se da taktno, občutljivo, si pridobiti naklonjenost in privoljenje slavnih slovenskih gledaliških (in filmskih) igralcev, da so mu pozirali.

Hana DSCN0400.jpg

Primož Korošec in Hana Čeferin. foto Marijan Zlobec

Še več, ideja je bila, kot je povedal avtor, da bi igralce portretiral med njihovim nastopom, to je govorjenjem neke vloge ali prizora ali odlomka, ki bi ga uporabili kot živi dokaz svoje gledališke ustvarjalnosti. To pomeni uživetost v vlogo, ki se šele tako ali kot taka lahko prenese v objektiv fotografskega aparata.

Hana DSCN0388.jpg

Primož Korošec

Sledil je izbor, avtorizacija, iskanje pravega čistega, tokrat sivega, a še z nekaterimi odtenki drugih barv, ozadja, ki želi biti čim bolj naravno, a hkrati povedno, v kontrastu z osebnostjo na platnu. Kajti nastale so slike, s katerimi lahko avtor in galerija organizirata razstave. V Mariboru je že bila.

Hana DSCN0372.jpg

Nagovor lastnice Galerije Fotografija, dolgoletne fotografinje Barbare Čeferin

Primož Korošec je slovenski fotograf, ki je leta 2010 diplomiral na ALUO, podiplomski študij pa nadaljeval na Staatliche Akademie der Bildende Künste Stuttgart. Svoje fotografije objavlja v mnogih svetovnih revijah in časopisih, kot so Die Zeit, ELLE, The London Times, Vogue, The Rolling Stone, Vanity Fair, Juliet, Adrenalin, Emzin, Flash, Domus, Gloss, Sobotna priloga, Mini Magazine, Green Business, Panorama Economy, Tendances, Bar Business, La Vanguardia, Tokyo Weekender, Bund, Vogue Portugal, El Pais, Wirtschafts Woche, Vogue Russia, Outlook, For Men.

1977_Poklon6.jpg

Peter Ternovšek v knjigi

Razstava, ki so jo odprli v okviru sektorja Fotocone, žal predstavlja le tri od šestindvajsetih Koroščevih portretov slovenskih igralcev, dobitnikov Borštnikovega prstana, zato kliče po celoviti predstavitvi v drugačnih okoliščinah in v večjem prostoru, lahko seveda tudi v Cankarjevem domu.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

%d bloggers like this: