Pisatelj Tadej Golob dosegel kriminalni trojček


Čeprav se zdi, da je najbolj iskana knjiga letošnjega 35. Slovenskega knjižnega sejma Luciferka Svetlane Makarovič in Mateja Šurca, pa je spričo televizijske nadajevanke Jezero še posebne pozornosti deležen pisatelj Tadej Golob.

Golob 1 DSCN0289.jpg

Trojček Tadeja Goloba, foto Marijan Zlobec

Jezero je prva kriminalka Tadeja Goloba (1967), enega najbolj samosvojih slovenskih avtorjev s tematsko izredno raznolikim izborom del. Med pisci se je pojavil s knjigo Z Everesta (2000), v kateri popisuje smučanje Dava Karničarja z najvišje gore sveta, na vrh katere se je tudi sam povzpel, potem pa z biografijami Petra Vilfana (2004), Zorana Predina (2009) in Gorana Dragića (2015), z romanoma za mladino Zlati zob (2011) in Kam je izginila Brina? (2013) ter z romanoma za odrasle Svinjske nogice ter Ali boma ye! Za svoja dela je prejel številne nagrade, in sicer kresnika za Svinjske nogice (2010), nominacijo za kresnika za Ali boma ye! (2014), njegov Zlati zob je bil uvrščen v akcijo Rastem s knjigo in v več kot 20.000 izvodih razdeljen vsem slovenskim sedmošolcem, tako Zlati zob in Kam je izginila Brina? pa sta bila po izboru Mednarodne mladinske knjižnice iz Münchna (Internationale Jugendbibliothek München) uvrščena v katalog Mednarodnega sejma mladinske literature v italijanski Bologni.

Golob 2 DSCN0285.jpg

Rojen za kriminalke in biografije

Tadej Golob je rojen v Mariboru, od študentskih let naprej pa živi v Ljubljani. Ob knjigah se preživlja z novinarstvom in je s svojimi intervjuji, kolumnami in članki prisoten v številnih publikacijah, od slovenskega National Geographica naprej. Kot alpinist se je povzpel na vrhova dveh osemtisočakov, Daulagirija in Mount Everesta. Je oče dveh otrok, petnajstletne Brine in trinajstletnega Lovra.

Golob 4 DSCN0282.jpg

Nadaljevanka Jezero, prestižna ekranizacija literarne uspešnice Tadeja Goloba, prihaja  na male zaslone decembra. Šestdelna nadaljevanka je nastala v produkciji Igranega programa Televizije Slovenija, pomeni pa korak po poti skandinavskega noirja, kriminalnih serij s severa, ki smo jih zadnja leta požirali vsi – zdaj pa bomo končno lahko videli isti žanr, presajen v domače okolje. Ker detektivi v Jezeru trupla izkopavajo izpod kupov snega na Gorenjskem, je jasno, da bo serija na televizijskem sporedu lahko prišla šele v drugi polovici decembra.

 

Milek DSCN0276.jpg

Vesna Milek ja zagotovila, da je Jezero dobra nadaljevanka

Golob DSCN0283.jpg

O Dolini rož lahko med drugim preberemo:

V spalnici dve prerešetani trupli, v dnevni sobi še tretje. Je mlado ženo in njenega ljubimca ustrelil prevarani in nekaj desetletij starejši mož, ki je nato sodil še sebi, ali pa …?

Prvi primer Tarasa Birse, s. p., nekdanjega višjega kriminalističnega inšpektorja.

O Leninovem parku:

Z Jezerom je Tadej Golob v našo kolektivno zavest vpeljal lik neomajnega detektiva Tarasa Birse, z Leninovim parkom pa je vrag dokončno vzel šalo. Končno imamo domačo kriminalno serijo, ki bralce drži v svojem objemu do zadnje črke.

Golob 3 DSCN0290.jpg

Tri svoje kriminalke Tadej Golob še lahko drži v rokah

Tadej Golob je z Jezerom in Tarasom Birso naposled udomačil slovensko kriminalko in jo (tudi s televizijsko serijo) pripeljal v vsak slovenski dom, z Leninovim parkom pa ji je dal nesluten pospešek, ki je povzročil, da Slovenci končno spet stojimo v vrstah za nove domače knjige (dr. Samo Rugelj, založnik in publicist).

Marijan Zlobec


En odgovor na “Pisatelj Tadej Golob dosegel kriminalni trojček”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja