Začenja se 35. Slovenski knjižni sejem


S slovesnostjo v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma se začnja 35. Slovenski knjižni sejem. Čeprav so bile besede organizatorjev precej kritične, pa se s spremembo zakona o davku na knjigo vendarle založništvu napovedujejo boljši časi. Upajmo, da bo država še neposredno zvišala sredstva za izdajanje slovenskih knjig še posebej v luči bližnjih častnih predstavitev na knjižnih sejmih v Bologni in Frankfurtu, kar se zgodi samo enkrat “v življenju”. Napovedanih je kar 99 razstavljalcev, založnikov, knjigotržcev.

sks_logo_2019_v3.jpg

Plakat za 35. Slovenski knjižni sejem

Sejem je odprt za javnost, vprašanje pa je, koliko bo prišlo ljudi bolj organizirano, še posebej mladih iz drugih krajev Slovenije, saj je sejem enkratna priložnost, da mladi spoznajo, kako bogat je slovenski založniški program, pa še knjige bodo naprodaj po sejemskih cenah.

kafol-img_5091.jpg

Zdravko Kafol, predsednik upravnega odbora 35. SKS, foto Marijan Zlobec

Na sejmu bodo podelili vrsto nagrad in priznanj, tako kot vsako leto doslej. Organizatorji pozivajo k glasovanju za najboljšo ali najlepšo knjigo sejma. Vse nagrade so še skrivnost, vključno z dobitnikom Schwentnerjeve nagrade danes zvečer.

SKS img_5590.jpg

Lani je bilo ogromno obiskovalcev, foto Marijan Zlobec

Vprašanje je, ali bo sejem v debatni kavarni odprl najbolj aktualne probleme, na primer zakaj je propadla ali bila ukinjena založba Modrijan, ki na sejmu ne bo predstavljena, kljub dejstvu, da je izdala na desetine in desetine odličnih knjig? Zakaj urednik in zaližnik Branimir Nešović ni prejel nobenega družbenega in ne stanovskega priznanja ali nagrade ? Hvala Brane za izjemne knjige, zlahka bi jih naštel kakih trideset; nazadnje sem bral nekatere biografije naših veleposlanikov pa ono o evropskih filozofih in njihovem družbenem angažmaju. Še posebej mi je padla v oči ugotovitev, da sta bila Sartre in Simone de Beauvoir za kaznovanje francoskih kolaborantov med drugo svetovno vojno s smrtno kaznijo.

Nešović img_6086.jpg

Branimir Nešović, foto Marijan Zlobec

Zakaj ni knjigarn celo v večjih slovenskih mestih, zakaj jih ni v dveh tretjinah občin ? Zakaj so javne knjižnice le v eni tretjini občin ? Kakšna je distribucija knjig in zakaj so marže tako visoke ?
Da se število bralcev (procentualno) v zadnjih petdesetih letih ni povečalo, je žal kar realna podoba, še posebej, če pomislimo, da je več kot 200 tisoč slovenskih izobražencev zapustilo Slovenijo in namesto njih prišlo 300 tisoč delavcev, ki slovensko ne znajo in ne berejo slovenskih knjig. To razmerje se bo še slabšalo, saj Slovenija potrebuje delavce “neliterarnih” profilov.

Maja_Haderlap.jpg

Pesnica in pisateljica Maja Haderlap je na Dunaju pravkar prejela najvišjo avstrijsko državno nagrado, foto Wikipedija

Naj v enem stavku dodam, da je 35. Slovenski knjižni sejem v znamenju Valentina Vodnika, saj v letu 2019 obeležujemo spomin na 200. obletnico njegove smrti. Letos se v fokusu ne predstavlja le ena država, temveč Evropa, mesto v gosteh pa je Murska Sobota.

SKS 1 img_5603.jpg

Letos pričakujejo nad trideset tisoč obiskovalcev, foto Marijan Zlobec

O posameznih prireditvah in urnikih ima sejem svojo spletno stran, zato je nima smisla prepisovati, jo pa dodajam.

makarovic48d-img_0236.jpg

Svetlana Makarovič, foto Marijan Zlobec

Lani je 34. Slovenski knjižni sejem obiskala Svetlana Makarovič, kako pa bo letos, ko je pravkar izdala avtobiografijo Luciferka, je še skrivnost? Luciferka je najbolj odmevna in polemizirana knjiga v zgodovini, čeprav je ni še nihče pozorno in v celoti prebral, tako da vsebina knjige sploh še ni prišla do javnega “izraza”. Založba Beletrina, ki je knjigo izdala, srečanja z avtorjema Svetlano Makarovič in Matejem Šurcem na knjižnem sejmu ni predvidela oziroma v svojem objavljenem programu napovedala. Kaj zdaj ? Vstopamo v državljansko vojno ?

https://www.knjiznisejem.si/index.php/sl/

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

%d bloggers like this: