Melania Trump dobila novo slovensko monografijo


Najslavnejša Slovenka na svetu Melania Trump, žena predsednika ZDA Donalda Trumpa, je v Ljubljani danes dobila novo monografijo. Pravzaprav smo jo dobili mi o njej. Naslov knjige je Prva dama Melania Trump KOT JE BILA s podnaslovom Razkritje neznanih zgodb in mladostnih fotografij. Njena avtorja sta fotograf Nino Mihalek in publicist Igor Omerza.

Mel DSCN1216.jpg

Nino Mihalek in Igor Omerza, foto Marijan Zlobec

Knjigo je uvodoma predstavil Igor Omerza. Razdeljena je na pet delov, po tipu je barvno  fotografska in zgodovinska povest, deloma pa foto album o Melaniji Knavs, danes seveda Melanii Trump.

1687527.jpg

Nino Mihalek – Melanija Knavs, fotografije iz knjige

Omerza je poudaril, da je knjiga pisno in vizualno narejena izključno na podagi resničnih dejstev in avtentičnih fotografij ter dokumentov.

Mel 1 DSCN1222.jpg

Fotografovi prvi avtogrami, foto Marijan Zlobec

Poudarek knjige je najprej na na novo odkritih fotografijah Melanije Knavs, ki jih je pred več desetletji v Ljubljani posnel tedaj še modni fotograf Nino Mihalek. Spomnil se je onih časov, ko je bilo Melaniji enaindvajset ali dvaindvajset let.

Mel 1 DSCN1177.jpg

Kot je povedal Mihalek, so iskali dve dekleti, ki naj bi posneli nek prizor, a sta se potem premislili in je bilo na hitro treba najti nov model. Mihalek je na Poljanski cesti oziroma okrog tamkajšnjih srednjih šol v hrbet opazil neko atraktivno mladensko, ki se mu je v trenutku zdela primerna, da stopi bliže, se predstavi in jo nagovori ter seveda pojasni, zakaj jo je zaustavil. Melanija je bila sicer presenečena, a je pristala, da se kasneje dobita. Tako je ob naslednjem srečanju Mihalek posnel serijo fotografij Melanije, za katere je dejal, da so mu v celoti uspele, kar lahko vidimo s prikazom filma ali sekvence v knjigi.

Mel 4 DSCN1225.jpg

Nino Mihalek se je še pravočasno spomnil svojih nekdanjih fotografij Melanije Knavs, foto Marijan Zlobec

Kot sledi, je bilo to naključje, ki pa je vendarle pripeljajo do izvirnih fotografij, ki doslej niso bile še nikjer objavljene, saj jih je fotograf nekje imel in se šele v zadnjem času nanje spomnil in predvsem našel, kar je včasih veliko težje kot se spomniti. Ko pa je opazil slovensko knjigo Melania Trump – Gola resnica Igorja Omerze in Bojana Požarja, je sklenil Omerzo poiskati. In ga je srečal kar na cesti. Beseda je dala besedo…

1687531.jpg

Nino Mihalek – Sekvenca fotografij Melanije Knavs

Nino Mihalek je takrat delal kot modni fotograf v Milanu, pa tudi doma, v širšem krogu tedanje države. Opazil je veliko razliko med profesionalnostjo v Milanu in nezanesljivostjo balkanskega vedenja, kjer ni bilo ne resnosti ne točnosti.

1687530.jpg

Nino Mihalek – Melanija Knavs

Povedal je primer, kako je za Milano izbral osem mladenk iz Jugoslavije, od katerih jih je v naslednji “krog” delovanja na področju mode oziroma modelov prišlo šest. Simpatična pa je bila njegova pripomba, da so bile to take lepotice, da bi se lahko vsakih pet minut zaljubil v drugo. A je pripomnil, da so tamkajšnji strokovnjaki za obraze in postave imeli izjemen občutek za lepotice in so takoj opazili vse. Ko se je vrnil iz Milana v Slovenijo, oziroma potoval po svetu, se je v celoti posvetil fotografijam letal vseh vrst. Tu pa je opomnil, da je bilo najtežje pridobiti zaupanje pilotov, da so ga kot fotografa vzeli k sebi na letalo in jih je med poleti lahko fotografiral.

Mel 3 DSCN1223.jpg

Založnik Anton Koščak in Nino Mihalek, foto Marijan Zlobec

Po tiskovni konferenci sem ga vprašal, če pozna Iva Boscarola in če se je že vozil z njim. Odgovoril je, da mu Ivo dolguje še en polet, o njem kot strokovnjaku pa, da je eden največjih genijev na tem področju na svetu.

O Melaniji se je prav tako izrazil zelo pozitivno; bila je izbrana, z izjemnim občutkom za svoj novi lahko bi rekli nastajajoči poklic. Več je seveda opisanega v knjigi.

1687522.jpg

Nino Mihalek – Melanija Knavs

Igor Omerza je predstavil vse dele knjige: Fotograf Nino in 21-letna študentka Melanija, Mlada Melanija – lepota po slovensko, Snemalec Aleks in 22-letna tekmovalka Melanija, Mlada Melanija – Look of the Year, Raziskava o zakoncih Trump.

Kot piše v knjigi, je odločilno vlogo odigralo naključje oziroma slučajnost, tako da lahko opazujemo Melanijino pot iz Sevnice do Bele hiše kot nenavadno, zanimivo in enkratno popotovanje, kot je dejal Omerza.

Mel 2 DSCN1228.jpg

Nino Mihalek in tekstilna inženirka Nataša Kramar, foto Marijan Zlobec

Omerza je pojasnil, da je v teku druženj med Ninom in Melanijo prav ona fotografu prinesla vse svoje dotedanje fotografije in mu jih predala v neomejeno uporabo. Ena izmed takih je tudi izjemna črno-bela fotografija Melanije, ko verjetno ni bila stara niti dvajset let.

Drugo poglavje je hrbtenica knjige, je menil Omerza, tu teče trinajst prvič objavljenih Ninovih fotografij Melanije Knavs, danes Trump, na eni strani, in na drugi, vzporedni strani, so fotografije krajev v Sloveniji, povezanih z njo in njeno ožjo družino. Med njimi je Jelovškova cerkvica, kjer sta se novembra 1898 poročila pradedek in prababica Melanie Trump. Njun tretji otrok, Jožef Knavs, je bil Melanijin dedek.
“Meni se zdijo te fotografije mlade Melanije naravnost čudovite, tu je še popolnoma naravna in zato ta drugi del imenujem Mlada Melanija – Lepota po slovensko!”, pravi Omerza.

Mel DSCN1186.jpg

Ilustrator Franci Nemec je Melanijo barvno narisal v slovensko – ameriški luči

Ko je bila knjiga tik pred tiskom, je Omerza stopil v stik z Aleksandrom Šmucem, režiserjem na RTVS. Leta 1992 je kot zasebni snemalec Melanijo posnel v Portorožu, ko se je potegovala za Obraz leta. Tekmovanje je potekalo v hotelskem kompleksu Bernardin. Med 200 prijavljenimi lepoticami so jih izbrali le dvanajst, med njimi je bila tudi čedna Melanija. Tedaj zasebni fotograf Šmuc je finalistkam predagal, da bi pozirale zanj in se sprehodile pred njegovo kamero. Melanija je bila na koncu druga do tretja (z Mojco Mladenovič). V knjigi je objavljenih šest fotografij Melanije med sprehodom, kot jih je posnel Aleks Šmuc.

Zadnji, peti del knjige, se zdi bolj problematičen. Tu gre za javnomnenjsko raziskavo o tem, kaj menijo slovenski državljani in državljanke o zakoncih Trump.

Mel 6 DSCN1188.jpg

Leseni kip Melanije, ki je dosej vzbudil največ polemik

V tem kontekstu knjigo zaključujejo nekatere v zadnjem času medijsko polemično sprejete likovne upodobitve Melanie Trump, pa tudi ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

%d bloggers like this: