Dane Zajc bi si zaslužil lepšo knjigo


Slovenska matica je na svoji zadnji tiskovni konferenci kot tretjo knjigo predstavila ponatis zbornika o pesniku Danetu Zajcu. Knjižica je že na prvi pogled mizerna in z naslovnim pesnikovim portretom, ki ga ne bi dal v objavo še tako zanikrn časopisni, revialni ali knjižni urednik. O pesniku Danetu Zajcu obstaja toliko portretov in reportažnih fotografij, da so se pri Slovenski matici morali zelo truditi, da so našli najslabšo možno.

ODanetuZajcu.jpg

Ponatis razprav o pesniku Danetu Zajcu, podnaslovljen Spomini, razumevanja, misli sta v sozaložništvu ob 10-letnici pesnikove smrti leta 2015 izdala Slovenska matica in KUD Logos. Ta izjemna pričevanja in analize so bile nemudoma razprodana, zato so se pri SM odločili, da letos, ko se spominjamo 90-letnice pesnikovega rojstva, knjigo ponovno natisnejo. Urednica zbornika dr. Neža Zajc je za to priložnost dopolnila bibliografijo o literarnem ustvarjanju Daneta Zajca.

Zajc-1.jpg

Dane Zajc, foto SAZU

Druga, dopolnjena izdaja je bila prvič predstavljena na simpoziju 28. oktobra, ki so ga ob 90 – letnici Zajčevega rojstva skupaj priredili SAZU, ZRC SAZU, Beletrina in Slovenska matica. Razprave v zborniku so prispevali: akademik Niko Grafenauer, ddr. Igor Grdina, akad. prof. dr. Janko Kos, izr. član SAZU prof. dr. Boris A. Novak, dr. Jurij Perovšek, prof. dr. Denis Poniž, prof. dr. Igor Saksida, doc. dr. Brane Senegačnik, prof. dr. Tomaž Toporišič, dr. Neža Zajc.

Dane_Zajc.jpg

Dane Zajc, foto Wikipedija

Kot povzemam predstavitev prve izdaje, je v knjigi zbranih deset pričevanj, spominov in posebnih notranjih pogovorov. Knjigo je uredila Neža Zajc, ki je tudi avtorica predgovora, epiloga, bibliografije ter prispevka Poetika in vera Daneta Zajca. Besedila so napisali različni pisci, ki so svoja razmišljanja o velikem slovenskem pesniku zbirali zadnjih deset let od pesnikove smrti. V besedilih, zbranih v knjigi, se najprej soočimo z avtobiografskimi spomini na pesnika, ki se mestoma prelevijo v čiste poetične resnice v obliki pesmi (Niko Grafenauer – Srečanje pri Mariji Snežni, Boris A. Novak – Danetu Zajcu: Večjemu, temnejšemu, tišjemu, Janko Kos – Dane Zajc – pesništvo in resnica) ali pa izpovedujejo osebna doživetja Daneta Zajca in njegove poezije (Brane Senegačnik – Kako si šel, Jurij Perovšek – Tako se blazni stvarnik veseli svojega dela: moje mladostno srečanje z Danetom Zajcem). Sledijo različna razumevanja in celostne interpretacije Zajčevega opusa (Denis Poniž – Jezik iz zemlje, jezik z neba, Igor Saksida – Mladinska književnost Daneta Zajca med igro, grotesko in mitskim občutenjem sveta, Tomaž Toporišič – Prešitje dramskega s poetičnim – Pesniške igre Daneta Zajca, Igor Grdina – Dol).

zajc.jpg

Dodana je igra Daneta Zajca Zgodba o fantu, ki ni poznal strahu, uprizorjena leta 1983 v draveljskem Lutkovnem gledališču Jože Pengov pod režijskim vodstvom Helene Zajc.
Prav tako je dodan pogovor med Danetom Zajcem in Borisom A. Novakom v Klubu Cankarjevega doma 11. marca 1992.

DSCN0687.jpg

Dr. Neža Zajc, foto Marijan Zlobec

Dr. Neža Zajc je sama prispevala Predgovor, esej Poetika in vera Daneta Zajca, Epilog in Bibliografijo Daneta Zajca (1995 -2008), Bibliografijo o Danetu Zajcu in njegovem opusu (1995/1996 – 2005) in Bibliografijo o Danetu Zajcu (2006 – 2016). Tem je dodala še druge podatke, kot so zvočni dokumenti, raziskovalne naloge, diplomske naloge (skupaj kar 25, magisteriji (1) in celo trije doktorati.
Zanimivo pa je, da so blagoslovljeni interpreti Daneta Zajca lahko le ali vedno eni in isti. Doktorat ni dovolj za kakšen prispevek na simpoziju ali v zborniku.
Na tiskovni konferenci je v glavnem govorila dr. Neža Zajc, ki pa je tajnica SM dr. Ignacija J. Fridl ni predstavila kot pesnikovo vnukinjo.
Ne vem, komu so vse te skrivalnice Slovenske matice potrebne ! Ali je Neža Zajc “ovirana oseba” ?
Marijan Zlobec


En odgovor na “Dane Zajc bi si zaslužil lepšo knjigo”

  1. Spoštovani gospod Zlobec.
    Knjiga “O Danetu Zajcu” je izšla leta 2017. Naslovnico in prelom zbornika je oblikoval dr. Lucijan Bratuš. Naslovno fotografijo sem izbrala skupaj z oblikovalcem. Zdela se mi je subtilna, nežna in manj znana. Žal mi je, da vam ni všeč. Ponatis in že prva izdaja sta bila omejena na skromna finančna sredstva.
    Knjiga je že takrat dobila pozitivne odzive. Vem, da bi bil moj ded knjige vesel.
    Neža Zajc

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja