Svetlana Makarovič prepovedala novinarske izvode Luciferke


Založba Beletrina je danes imela tiskovno konferenco, na kateri je predstavila tri svoje najnovejše knjige, četrta – Luciferka Svetlane Makarovič – pa je bila zgolj na ogled in je direktor Beletrine Mitja Čander lahko povedal le nekaj besed oziroma pojasnil, ki so vse prisotne, če ne bi bili glede Svetlane že vsega vajeni, skoraj šokirale. Svetlana Makarovič je namreč s pogodbo, ki jo je Beletrina morala podpisati, prepovedala razdeljevanje vsakršnih recenzijskih ali novinarskih ali kritiških izvodov njene Luciferke.

DSCN1001.JPG

Urednik Mitja Čander

Mitja Čander je nekoliko orisal nastajanje knjige, ki naj bi jo pisalo več avtorjev, med njimi Svetlana Slapšak in Erik Valenčič, poleg Svetlane same pa še novinar Matej Šurc in kot zadnji maček Kotik. Slapšak in Valenčič sta odpadla.

Čander je napovedal posebno izjavo za javnost v imenu založbe Beletrina kot tudi to, da sami ne bodo prirejali tiskovnih konferenc in literarnih večerov s predstavitvami njene knjige Luciferka.

DSCN1003.JPG

v mraku prepovedi Svetlane Makarovič

Direktor je še povedal, da je Luciferka že tretja knjiga Svetlane Makarovič za Beletrino in da ji je založba izplačala zelo dober honorar. Za natis knjige niso prosili za subvencijo JAK.

Ni pozabil povedati, da je Beletrina odprta založba, ki ceni svobodo ustvarjalnega duha za vse. Beletrina je “prosta cona in prostor duha”. Povedal je še, da so ponosni na izdajo (te knjige).

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

%d bloggers like this: