Izjava Beletrine o Luciferki Svetlane Makarovič


Ljubljana – Pri založbi Beletrina je izšla tudi težko pričakovana biografija Svetlane Makarovič Luciferka. Založba je doslej izdala dve njeni lepi pesniški knjigi, zato se je ideja o nastanku knjige njenih spominov začela s svetlimi nameni, žal pa je prišlo do zapletov.

DSCN0932.JPG

Je urednik Aleš Šteger v knjigi Luciferka najbolj napaden ?, foto Marijan Zlobec

Urednik biografije Svetlane Makarovič in programski direktor založbe Beletrina Aleš Šteger je povedal: »Založba Beletrina se zavzema za popolno spoštovanje umetniške svobode. Zagotavljanje zaščite svobode in ustvarjanja ni vedno najlažje, saj je delovanje založbe kot nevladne organizacije vselej pogojeno s pridobivanjem sredstev na evropskih in domačih razpisih ter s prodajo knjig in drugih storitev. Čeprav za knjigo Svetlane Makarovič Luciferka nismo razpolagali s subvencijo JAK, smo s prerazporeditvijo sredstev na škodo drugih izdaj oziroma programov založbe za to izdajo zagotovili enega najvišjih avtorskih honorarjev v zgodovini založbe in optimalne pogoje vsem, ki so sodelovali pri nastajanju knjige. Kljub temu se je Svetlana Makarovič na sredi poti nepojasnjeno odrekla dvema pomembnima sodelavcema pri nastajanju knjige, Eriku Valenčiču in Svetlani Slapšak. Vse to nas ni odvrnilo od nadaljnjih priprav za realizacijo biografije, saj smo se zavedali pomena tovrstne knjige za slovenski kulturni prostor. Ponovno iz nepojasnjenih razlogov se je ob zaključevanju knjige bes pesnice usmeril še proti sami založbi Beletrina in meni kot uredniku. Zapakiran v umetniško formo satire sem pristal znotraj knjige. Ker sem bralcem tega dela dolžan tudi svoj pogled na avtoričine satirične bravure, smo v knjigo uvrstili kratek uredniški dodatek, kjer tudi sam ostajam zvest satiri. Pot do nekaterih knjig je peklenska. Ne glede na vse verjamem, da smo s to izdajo dokazali, da je naše poslanstvo ohranjanje ustvarjalne in duhovne svobode. Gre za pomembno izdajo, ki bo v marsičem osvetlila osebnost in ustvarjalnost ene naših najpomembnejših pesnic, ki bo 1. januarja 2020 praznovala častitljivih enainosemdeset let.«

Recenzijski izvodi na zahtevo avtorice žal niso na voljo, ker želi, da tudi novinarji in literarni kritiki knjigo kupijo.


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja