Slovenija na plakatih iz zbirke Salce v Narodni galeriji


Narodna galerija v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Italije v Sloveniji in Italijanskim inštitutom za kulturo v Ljubljani predstavlja izbor 52 plakatov, ki so nastali med letoma 1912 in 1960 in so iz Zbirke Salce iz Trevisa.

fotografija_salce.jpg

Fernando (Nando) Salce (Treviso 1878 – 1962), foto Museo Nazionale Collezione Salce, Treviso

Odprtje razstave bo v sredo, 30. oktobra, ob 19. uri. Razstavo bo odprl veleposlanik Italije v Sloveniji, nj. eksc. Paolo Trichilo.

plakat_salce_4.jpg

Evgen Šajn – Ljubljana kliče: XII. mednarodni velesejem v Ljubljani, 1932

Na ogled so turistični plakati, ki promovirajo Slovenijo, njene naravne lepote, zdravilišča in letovišča, prireditveni plakati, ki so poskrbeli za promocijo sejmov, kongresov, kulturnih in športnih prireditev ter komercialni plakati.

plakat_salce_6.jpg

Ratomir Pešić – Bled Jugoslavija, 1958

Plakati so opremljeni z napisi v različnih jezikih, še posebej tisti, ki so bili namenjeni promociji ljubljanskega Velesejma in letoviških krajev. Zanimivo je slediti predstavljanju Slovenije, ki je bila tedaj del Kraljevine Jugoslavije oziroma Socialististične federativne republike Jugoslavije, pa vendar njeno ime na plakatih nastopa mestoma samostojno, mestoma pa je jasno zapisano, da sodi v okvir jugoslovanske države.

plakat_salce_1.jpg

Janez Trpin (1908 – 1973) – Slovenija, 1939

Del razstave je posvečen tedanjemu oglaševanju industrijskih izdelkov: na ogled so plakati za pivo Union, parfumerijo Gregorić, pralna mila Perion in izdelke za lase Piccadilly.

plakat_salce_3.jpg

Peter Kocjančič (1895 – 1986) – Prva jugoslovanska fotorazstava v Ljubljani na Velesejmu, 1932

Izbrani razstavljeni plakati odsevajo široko paleto slogovnih izrazov – od fin de siècla do fauvisma, od odmevov kubizma do ekspresionizma ter od nove stvarnosti do konstruktivizma.

plakat_salce_2.jpg

Glauco Cambon – Portorož blizu Trsta, Zdraviliški hotel Palace, 1912

Plakate so ustvarili različni umetniki, med katerimi izstopa v Italiji naturaliziran Avstrijec Franz Lenhart, imenitni oblikovalec in promotor znamenitih gorskih letovišč v Dolomitih. Med tržaškimi umetniki so izbrana dela secesijsko navdahnjenih Argia Orella, Uga Flumianija in Glauca Cambona.

Slovenske umetnike zastopajo fotograf Peter Kocjančič, tiskarski mojster Evgen Šajn, arhitekta Herman Hus in Janko Omahen, vsestranski Ivan Pengov, slikar Rudi Gorjup, imenitni predstavnik uporabne grafične umetnosti Janez Trpin, slikar, scenograf, avtor plakatov in razglednic Ivan Vavpotič ter slikar, grafik in prvi dekan ljubljanske Akademije za upodabljajoče umetnosti Božidar Jakac.

plakat_salce_5.jpg

Ivan Vavpotič (1877 – 1943) – Jadranska razstava, Sejem v Ljubljani, 1935

Vse predstavljene plakate je zbral Ferdinando (Nando) Salce (1878‒1962). Rodil se je v Trevisu, v premožni družini trgovcev s tekstilom. Že kot mladenič je začel zbirati plakate, njegova zbirka pa je ob koncu narasla na 24.580 kosov, ki jih je leta 1961 z volilom namenil italijanski državi. Danes bogata zbirka domuje v specialnem muzeju v Trevisu (Museo nazionale Collezione Salce).
Razstava Slovenija na plakatih Zbirke Salce (Treviso, Italija) bo v Galeriji Narodni dom v Narodni galeriji, Cankarjeva 20 na ogled od 31. oktobra do 12. januarja 2020. (Po tiskovnem sporočilu).

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja