Umrl je slavni italijanski baritonist Rolando Panerai


Umrl je Rolando Panerai, baritonist in operni režiser, desetletja v središču italijanske in mednarodne klasične glasbene scene in živi spomenik italijanskega opernega gledališča. Nastopal je več kot sedemdeset let, tudi po tem, ko je kot učitelj stopil z odra. Umrl je v starosti 95 let.

nucci-8-img_4823.jpg

Leo Nucci in Rolando Panerai v Ljubljani avgusta lani, foto Marijan Zlobec

Slovenski ljubitelji opere ga poznajo v glavnem po številnih posnetkih, še posebej z legendarno Mario Callas, v živo pa smo ga v Ljubljani videli samo enkrat, in sicer avgusta lani, ko je prišel na 66. Ljubljana Festival kot režiser Rigoletta z Leom Nuccijem v naslovni vlogi in v izvedbi opere Carlo Felice iz Genove. Nad Ljubljano je bil navdušen, tako kot Nucci, sicer pri nas že večkrat nastopajoči baritonist.

rigoletto-30-img_4788 (1).jpg

Zadovoljstvo po predstavi Rigoletta, foto Marijan Zlobec

O predstavi Rigoletta sem med drugim zapisal: “Režiser Rolando Panerai, nekoč svetovno znani baritonist, ki je tokrat prvič prišel v Ljubljano in se na koncu pridružil nastopajočim solistom na odru, je pazil na notranjo logiko zgodbe in predvsem na njen jasni potek, razumljivost, dogajalno in scensko (prizorno) identiteto, tako da bi se reklo, kot da je glede na sodobne režije ostal tradicionalist, kar pa je veliko bolje, kot da bi si kaj po svoje izmišljal.”

panerai-img_4798.jpg

Rolando Panerai, nekoč slavni baritonist, v Rigolettu režiser in scenograf v Ljubljani, foto Marijan Zlobec

“Scenografija je bila prav tako delo Rolanda Paneraia. Pravilno členjena, a spričo statičnosti postavitve z enim odmorom več, kar je predstavo nesorazmerno podaljšalo. Oder se je izkazal za ustreznega genovski izvorni predstavi, morda je v Ljubljani bilo še več stranskega prostora, kar naredi celoto bolj monumentalno in je z video projekcijami v ozadju omogočen še večji efekt, zlasti v podčrtavanju mantovskega okolja; palače, parkov, reke ali jezera.”

panerai-img_4822.jpg

Rolando Panerai in direktor Festivala Ljubljana Darko Brlek, foto Marijan Zlobec

“Če bi rekel da je Rolando Panerai v svoji operni scensko-režijski zasnovi ohranil gledališko mentaliteto in prakso časa, v katerem je v Rigolettu sam nastopal, bi bila to še najbolj ustrezna oznaka, hkrati pa vendarle vzbuja vprašanje, ali niso italijanska operna gledališča nekoliko v zaostanku za splošnim produkcijskim razvojem in modernimi standardi, zlasti nemškimi ?”

Panerai IMG_4778.jpg

Rolando Panerai na odru Cankarjevega doma, foto Marijan Zlobec

Žalosti v svetu opere se je pridružila milanska Scala, ko je pred predstavo Julija Cezarja pred občinstvom njen predstavnik spregovoril in poudaril sodelovanje Rolanda Paneraia s Scalo in še posebej omenil predstave v petdesetih letih s Callasovo ter predstave, ki jih je dirigiral v Scali Herbert von Karajan. Občinstvo se je Paneraiu zahvalilo z minuto molka.

DSCN0001.jpg

Minuta molka v Scali, foto Marijan Zlobec

Novico o Paneraijevi smrti je firenški Maggio Musicale Fiorentino pospremil z napovedjo, da bodo Paneraiu posvetili Puccinijev Triptih in še posebej enodejanko  Gianni Schicchi kot njegovo paradno vlogo še novembra letos. Panerai je namreč v Firencah med letoma 1947 in 2004 nastopil na nepreglednem številu predstav. O njegovem življenju in delu dovolj podrobno piše uradna biografija, iz katere lahko razberemo njegovo bogato in dolgo glasbeno poustvarjalnost. Nazadnje je v Genovi spomladi letos režiral prav Giannija Schicchija.

https://www.youtube.com/watch?v=xUIpcsi3Iqg

https://it.wikipedia.org/wiki/Rolando_Panerai

Panerai je umrl nekaj dni po svojem rojstnem dnevu (17. oktobra) na svojem domu v predelu Settignano v Firencah, njegov pogreb pa bo danes v zasebnem krogu prav tako v Firencah.

Panerai se je rodil leta 1924 v Campi Bisenzio. Debitiral je leta 1946 in v sedemdesetih letih interpretiral tako klasični repertoar opere iz devetnajstega stoletja kot dela sodobnih skladateljev. Dejaven je bil tudi v operni režiji, njegove najnovejše produkcije, kot rečeno, segajo v letošnje leto za Teatro Carlo Felice v Genovi.

V desetletjih je Panerai prepeval na odrih najpomembnejših gledališč na svetu, od Scale do Convent Garden, od newyorške Metropolitanske opere do dunajske Staatsoper, od pariške Opére de Paris do Liceu v Barceloni, pa Münchna, Rio de Janeira, Chicaga, San Francisca, Züricha, Monte Carla, Berlina, Moskve, Amsterdama, Aten, Frankfurta, Johannesburga, Lizbone… do festivalov v Salzburgu, Aix-en-Provence in Edinburghu, ali pa nastopov na Beneškem bienalu.

Addio-a-Rolando-Panerai-1924-2019.jpg

Rolando Panerai kot Gianni Schicchi

Panerai je bil pionir opere na televiziji: bil je v solistični zasedbi Rossinijevega Seviljskega brivca, prve operne oddaje, ki jo je RAI predvajala 23. aprila 1954. Leta 2000, 46 let pozneje, je zapel v Parizu v filmu Traviata v Parizu, predvajanem v živo v več kot sto državah po vsem svetu.

https://www.youtube.com/watch?v=Kqyio8749nk

Rolando Panerai kot Figaro

1012699_418794628237445_1629676552_n.jpg

Rolando Panerai  kot lord Enrico Ashton v operi Lucia di Lammermoor  Gaetana Donizettija

Njegov repertoar je obsegal približno 150 vlog: številne v Verdijevih operah (Rigoletto, Falstaff, Trubadur, Traviata, Don Carlos, Aida, Simon Boccanegra, Moč usode, Giovanna d’Arco, Oberto, conte di San Bonifacio, Aroldo, La battaglia di Legnano… ), Mozartove ( Figarova svatba, Cosi fan tutte ) in seveda Rossini, Donizetti, Bellini, Puccini, Mascagni, Leoncavallo, pa Massenet, Wagner… Poleg operne klasike je vedno sprejemal izzive, da se je lotil prvih opernih uprizoritev (Gian Carlo Menotti, Ildebrando Pizzetti, Guido Turchi, Vieri Tosatti), ali prvih izvedb oper v Italiji, kot sta bili leta 1955 Ognjeni angel Sergeja Prokofjeva ali leta 1967 Žena brez sence Richarda Straussa.

csm_IMG_0002_24e1a22890.jpg

Paneraia se spominja dunajska Državna opera

Njegov režiserski prvenec je bil v starosti 48 let, leta 1972, ko je režiral opero Il campanello Gaetana Donizettija v Genovi. Toda tudi ob polni starosti ni nikoli povsem opustil petja: leta 2004 je praznoval 80. rojstni dan z interpretacijo Don Alfonsa v Così fan tutte v Firencah. Leta 2011 v Genovi je nastopil v starosti 87 let v premierah oper Il campanello in Gianni Schicchi.

milano-il-teatro-alla-scala-ricorda-rolando-panerai.jpg

Scala je počastila Rolanda Paneraia

https://www.apemusicale.it/joomla/news/47-news2019/8443-milano-il-teatro-alla-scala-ricorda-rolando-panerai

1975 La bohème 75_175PIN ph Erio Piccagliani.jpg

Rolando Panerai v La Boheme v Scali

A-973042-1513776133-9498.jpeg

Oktobra 2014 je ob Paneraijevem devetdesetem rojstnem dnevu Maggio Musicale Fiorentino v njegovo čast organiziral večer, na katerem so nastopili mladi operni pevci z arijami iz oper Rossinija, Masseneta, Verdija, Donizettija in Puccinija.

Zadnja opera, v kateri se Rolando Panerai podpisuje kot režiser, je bila uprizorjena aprila letos v Teatro Carlo Felice v Genovi;  Puccinijevo “posmehljivo” delo Gianni Schicchi.

ce60eec033aeb16c14aa1ddcc4628f03_XL.jpg

Gianni Schicchi v Genovi 17. aprila 2019 v režiji Rolanda Paneraia

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja