Med kljunasto flavto, čembalom, violino in klavirjem


Mladi virtuozi se po odmevnem prvem koncertu, ki je bil povsem pevski, nadaljujejo že v tem tednu. Na četrtkovem večeru bosta nastopila slovenska glasbenika, Marjana Jocif na kljunasti flavti in Rok Zaletel Černoš na violini. Spremljali ju bosta čembalistka Eva Dolinšek in pianistka Beata Ilona Barcza.

Marjanca-0041-1024x680.jpg

Marjana Jocif, foto Festival Ljubljana

Marjana Jocif je nižjo glasbeno šolo končala v Glasbeni šoli Kranj pri profesorici Špeli Loti Knoll in šolanje nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani pri profesorici Mateji Bajt, pri kateri zdaj študira na oddelku za staro glasbo Akademije za glasbo v Ljubljani. V akademskih krogih in zunaj njih igra in sodeluje z različnimi zasedbami za staro glasbo, s katerimi nastopa na glasbenih festivalih in koncertih abonmajskih ciklov. Med pomembne recitale štejejo koncerti cikla Glasbene mladine ljubljanske Prisluhnimo v operi, leta 2015 s skupino La dolce fiamma, leta 2016 kot solistka ob spremljavi čembalista Alberta Busettinija, leta 2017 pa v duu z Uno Košir s korepetitorko Evo Dolinšek na čembalu. Med šolanjem na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana in Akademiji za glasbo v Ljubljani se je večkrat udeležila tekmovanja Temsig in osvojila več zlatih plaket in posebnih priznanj. Solistično je spomladi 2016 prejela zlato plaketo, prvo nagrado in priznanje za doseženih sto točk, leta 2019 pa zlato plaketo, prvo nagrado, priznanje za doseženih sto točk ter posebno priznanje za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega skladatelja. Prejela je tudi Škerjančevo nagrado Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana za dosežke v letu 2016.

582ace156b32a.jpg

Marjana Jocif

dolinc5a1ek-2-img_7411.jpg

Eva Dolinšek, foto Marijan Zlobec

Čembalistka Eva Dolinšek je z odliko magistrirala na AG pri prof. Egonu Mihajloviću. Zaradi izjemnih umetniških dosežkov in izkazane odličnosti magistrskega izpita je leta 2015 prejela diplomo summa cum laude. Njena aktivnost v oživljanju in raziskovanju stare glasbe se nadaljuje v obliki številnih solističnih in komornih koncertov v abonmajih in na strokovnih predavanjih. Od leta 2011 je umetniška vodja baročne komorne skupine Musica nucis. Z letom 2018 je postala asistentka za čembalo na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Poleg udeležb na poletnih šolah pri priznanih profesorjih svoje znanje redno poglablja pri mednarodno priznanem francoskem čembalistu in dirigentu Christophu Roussetu. Leta 2016 je izdala svojo prvo zgoščenko z naslovom Barok. Je nagrajenka več mednarodnih tekmovanj. Na Temsigu 2019 je dobila posebno priznanje žirije kot čembalistka za umetniško podporo tekmovalcu, Marjanci Jocif v kategoriji kljunasta flavta.

V prvem delu boste lahko prisluhnili delom Giovannija Battista Fontane, Jacoba van Eycka, Françoisa Couperina in Francesca Saveria Geminianija.

R. Zaletel Černoš.jpg

Rok Zaletel Černoš, foto Festival Ljubljana

Rok Zaletel Černoš je v letu 2018 solistično nastopil s Simfoničnim orkestrom SNG Maribor, s katerim je igral koncert Čajkovskega za violino in orkester v dvoranah Slovenske filharmonije in mariborske Opere, opravil avdicijo za Mladinski orkester Gustava Mahlerja, s katerim je šel na turnejo in nastopil v najpomembnejših evropskih dvoranah, kot so Musikverein Dunaj, Elbphilharmonie Hamburg, Alte Oper Frankfurt, Luxemburg Philharmonic, Vroclav NFM, Dresden Semperoper, Madrid Auditorio, Lisbon Fundacao Calouste, Alicante Palacia de la Música, ter prejel Prešernovo nagrado Akademije za glasbo za izvedbo Mendelssohnovega violinskega koncerta v e-molu s Simfoničnim orkestrom Akademije za glasbo Ljubljana. Zdaj končuje diplomo na Akademiji za glasbo v razredu red. prof. Vasilija Meljnikova in na Univerzi za glasbo na Dunaju v razredu moskovskega violinista  Antona Sorokova. Nekaj njegovih tekmovalnih dosežkov vključuje prvo in absolutno zmago na mednarodnem tekmovanju mladih virtuozov v Zagrebu, prvo nagrado na državnem tekmovanju Temsig, drugo nagrado na mednarodnem tekmovanju Rudolfa Matza v Čakovcu, prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju v Nišu, prvo nagrado in absolutno zmago na tekmovanju Ars Nova v Trstu …

_5d8abf2933af3.jpg

Rok Zaletel Černoš, foto S. Rajh

Beata Ilona Barcza je glasbeno pot začela z lekcijami klavirja v Fertödu na glasbeni šoli Josepha Haydna. Študij je nadaljevala na Univerzi v Pécsu na Akademiji za glasbo in vizualno umetnost, kjer je leta 2012 diplomirala kot pianistka, leta 2013 pa tudi kot profesorica klavirja. Študij je nato nadaljevala kot doktorska študentka. Sodelovala je na različnih tekmovanjih in osvojila pohvalno število prvih nagrad. Kot pianistka in korepetitorka sodeluje na mnogo festivalih in mednarodnih tekmovanjih (Europa Cantant Festival, Orkesterkamp Bovec, Svirél) ter mojstrskih tečajih. Sodelovala in nastopala je že s številnimi slovenskimi glasbeniki, na primer Tiborjem Kerekešem, Rokom Zgoncem, Žigo Brankom, Matejem Grahkom in drugimi. Kot pianistka redno nastopa na recitalih v Narodnem gledališču Pécs, skupaj z odlično sopranistko Marianno Váradi. Trenutno dela kot korepetitorka na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

B IMG_6613.jpg

Beata Ilona Barcza, foto Marijan Zlobec

V drugem delu bodo na sporedu dela J. S. Bacha, Franza Waxmana in Niccolòja Paganinija.

Koncert bo 24. oktobra ob 19.30 v Viteški dvorani Križank.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja