Na beograjskem Bemusu počastili profesorja Ljubišo Jovanovića


V okviru 51. beograjskega glasbenega festivala BEMUS je v dvorani Kolarčeve univerze potekal gala koncert ob jubileju, štiridesetletnici umetniškega delovanja flavtista in profesorja Ljubiše Jovanovića, kjer so poleg slavljenca nastopili tudi številni glasbeni gostje.

Ljubiša Jovanović z orkestrom flavt.jpg

Ljubiša Jovanović in orkester flavt, foto osebni arhiv

Na jubilejnem koncertu je Ljubiša Jovanović predstavil svojo solistično in komorno dejavnost, nekatere lastne projekte, kot so orkester Camerata Serbica in orkester flavt Lola Classic, ter povabil k sodelovanju tudi svoje prijatelje iz tujine. Kot solist je ob spremljavi orkestra Camerata Serbica, ki ga je sam zasnoval in ga tudi umetniško vodi, izvedel Koncert v d-molu Carla Philippa Emanuela Bacha. Poleg globoko občutene interpretacije, ki odlikuje tega srbskega umetnika, je navdušil tudi z brezhibno igro na pamet, ki dandanes za flavtiste ni prav pogosta.

Ljubiša Jovanović.jpg

Ljubiša Jovanović

Na koncertu sta se solistično predstavila tudi gosta iz tujine: kitajski flavtist, solist Kitajskega državnega simfoničnega orkestra in profesor na Centralnem konservatoriju za glasbo v Pekingu Guoliang Han, ter najboljši mladi flavtist na svetu Korejec Yubeen Kim, ki je že od svojega 19. leta prvi flavtist orkestra Konzerthaus v Berlinu. Guoliang Han je za svoj solo nastop, ki je bil uvodna točka programa, izbral skladbo Poema za plesalce, flavto solo, godala in harfo kitajskega skladatelja Anluna Huanga. Yubeen Kim pa se je predstavil z Mozartovim koncertom za flavto v D-duru. Nastop korejskega flavtista je pri občinstvu izzval dolg aplavz in je še en dokaz za to, da Azija tudi v igranju flavte (in ne le v njenem izdelovanju) že močno konkurira Zahodu. Yubeen Kim se je učil iz evropske glasbene tradicije (diplomiral je na slovitem pariškem konservatoriju).

Yubeen Kim.jpg

Yubeen Kim

Orkestru Camerata Serbica je dirigiral ukrajinski dirigent in violinist Igor Gruppman, ki je v drugem delu koncerta nastopil tudi kot violinist v 4. Brandenburškem koncertu J. S. Bacha. Program ob spremljavi orkestra je zaključila skladba Andante in Rondo Franza Dopplerja za dve flavti, všečna kompozicija, ki je del standardnega repertoarja za duo flavt.

Guoliang Han.jpg

Guoliang Han

V zadnjem delu koncerta je nastopil orkester flavt, sestavljen iz Jovanovićevih sedanjih in nekdanjih študentov, gostov ter prijateljev in kolegov, ki so prišli iz vse Srbije, pa tudi iz Črne Gore in kot edina udeleženka iz Slovenije Anita Prelovšek. Profesor Jovanović je kot dirigent in umetniški vodja ansambla Lola Classic, ki se je za to posebno priložnost zelo razširil z omenjenimi udeleženci, izbral sugestivni program. Najprej Koncert v a-molu za pet flavt francoskega baročnega skladatelja J. B. de Boismortiera, s čimer se je poklonil francoski šoli za flavto, iz katere izhaja tudi sam (izpopolnjeval se je v Parizu). Koncert pa je zaključil s svojim najljubšim skladateljem, J. S. Bachom, oziroma s priredbo njegovega Contrapunctusa št. 1 iz Umetnosti fuge. Z izbiro tega dela, v katerem je po Jovanovićevih besedah izražen ves Bachov umetniški credo, je izrazil tudi svoj svetovni in umetniški nazor ter nenehni boj za uveljavitev umetnosti in kulture v družbi in zmago dobrega nad zlom.

Ljubiša Jovanović in orkester flavt.jpg

Orkester flavt

Koncert je imel dva dodatka; na prvem je Ljubiša Jovanović nastopil skupaj z operno pevko in profesorico na beograjski akademiji Katarino Jovanović. Ob spremljavi klavirja sta izvedla »Une flûte invisible« Camilla Saint-Saënsa. Zadnji dodatek pa je bil posvečen umetnikovi družini, in sicer je v duu s svojim sinom kontrabasistom in skladateljem Ivanom Stefanovićem krstno izvedel njegovo noviteto, s čimer je poudaril svojo ljubezen do srbske glasbene ustvarjalnosti.

Anita Prelovšek na BEMUS-u.jpg

Anita Prelovšek na Bemusu

Ljubiša Jovanović je izjemno aktiven in svojemu delu predan srbski umetnik, nagrajen s številnimi nagradami in priznanji. Med drugim je bil 25 let prvi flavtist v najpomembnejših srbskih orkestrih: v orkestru beograjske Opere in baleta, v simfoničnem orkestru RTV Srbija in v Beograjski filharmoniji. Solistično nastopa po vsem svetu, posnel je več kot 50 CD in sodeloval pri več kot 80 krstnih izvedbah novitet srbskih skladateljev. Kot profesor na beograjski glasbeni akademiji že 25 let vzgaja generacije flavtistov, mojstrske tečaje pa vodi po vsem svetu.

Zahvala študentov s cvetjem in plaketo.jpg

Zahvala študentov s cvetjem in plaketo

Hvala, profesor, in še na mnoga leta!

Anita Prelovšek


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja