Barcelonsko letališče s tisoči protestnikov obglavljeno


Pravkar sem z barcelonskega letališča po WhatsAppu prejel nekaj fotografij z barcelonskega letališča, kjer je na tisoče protestnikov povsem ohromilo letalski promet. Katalonci so na ulicah, slovenski potniki v Barceloni pa povsem brez moči.

EG2BqfmWwAAn8Z4.jpg

Začetek popoldanskih protestov v Barceloni, foto Twitter

Civilnodružbena organizacija Tsunami Democratic je pozvala k blokadi barcelonskega letališča Prat, kjer so protestniki zasedli terminal 1 in se ne želijo umakniti. Z letališča že poročajo o prvih zamudah zaradi protestov. Prišlo je tudi do prerivanja s policisti, ki so uporabili gumijevke. Za nekaj časa so morali ustaviti promet na železnici in podzemni železnici, ki povezujeta letališče z mestom, a zdaj že normalno obratujeta.

EG2BpAPWsAIrxhW.jpg

Slovenski potniki, ki v Barceloni čakajo na letalski prevoz za vrnitev v domovino, še ne vedo, kaj jih čaka. Protestniki blokirajo tudi več cest in železniških prog po regiji, med drugim v Gironi.

Gre za odziv na odločitev španskega vrhovnega sodišča, ki je danes devetim katalonskim voditeljem zaradi njihove vloge v poskusu odcepitve Katalonije od Španije leta 2017 dosodilo med devet in trinajst let zapora. Obsojeni so vstajništva in zlorabe javnih sredstev.

Še bolj množične proteste napovedujejo za zvečer.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja