Mladi virtuozi stopajo v sedemindvajseto leto in so že zreli


Sedemindvajset let mednarodnega koncertnega cikla Mladi virtuozi je v zadnji tretjini starosti, ko jim še lahko rečemo “mladi”, kajti mnoga mednarodna glasbena tekmovanja se končajo pri tej starosti, pri pevcih morda do 30 ali celo 32 let. Vsekakor pa je cikel s tako bogato tradicijo v oganizaciji Festivala Ljubljana prinesel neslutene vzpone za mnoge glasbenike, ki so ravno tu našli svojo priložnost za zrel koncertni nastop.

brlek-1-img_9041.jpg

Darko Brlek, foto Marijan Zlobec

V naslednjem tednu Festival Ljubljana naznanja odprtje 27. Mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi, ki bo na šestnajstih koncertnih večerih gostil številne mlade in nadarjene glasbenike iz Slovenije in tujine. Glasbeniki, ki so se uvrstili v program Mladih virtuozov, kažejo še posebno zagnanost in talent, poslušanje mladostne, naravne in doživete interpretacije pa vsekakor navdahne tako že utečene koncertne obiskovalce kot tudi tiste, ki se s klasično glasbo srečujejo prvič.

G. Ravnik.jpg

Tenorist Gregor Ravnik, foto Festival Ljubljana

Mednarodni koncertni cikel bo trajal od 17. oktobra 2019 pa vse do 9. aprila 2020. Vsi koncerti so brezplačni, potekali pa bodo v Viteški dvorani Križank. Brezplačne vstopnice si zagotovite na blagajni Križank in na spletni strani ljubljanafestival.si. Vstopnice za prve štiri koncerte so že na voljo.

brlek-28-img_7709.jpg

Darko Brlek je prejel srebrni red za zasluge za svoje 25 – letno vodenje Festivala Ljubljana in tri mandate predsednika Evropske zveze festivalov, foto Marijan Zlobec

Mednarodni glasbeni cikel Mladi virtuozi je pred 27 leti ustanovil direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek z vizijo, da bi vzhajajočim mladim glasbenim upom omogočil resno koncertno predstavitev. Številni domači in tuji mladi virtuozi so se tako zvrstili v Viteški dvorani Križank in si pridobili neprecenljive izkušnje z nastopanjem na odru tako solistično kot komorno.

Letošnji koncertni cikel bo posvečen ustvarjalnosti mladih glasbenikov, dobitnikov številnih prvih nagrad in zlatih plaket na pomembnih državnih in mednarodnih tekmovanjih. Na šestnajstih koncertih se bodo predstavili mladi slovenski umetniki, ki se šolajo na glasbenih akademijah doma in v tujini, pridružili pa se jim bodo tudi nadarjeni vrstniki z Nizozemske, Madžarske, iz Srbije, Rusije, Bolgarije, s Hrvaške, Japonske, iz Makedonije, Švice, Črne gore in Južne Koreje. Ta mednarodni nabor solistov je verjetno kar najširši doslej in kaže na vse večjo odprtost programa Festivala Ljubljana. Neredko pa dobivajo mladi slovenski glasbeniki povabila še za gostovanja v tujini, kar bi veljalo še poglobiti, saj mladi morajo nekje začeti, se pokazati, nabirati izkušnje, pokazati svojo nadarjenost in razvoj, študijske uspehe in ob njih sposobost javnega nastopanja, kajti eno je študij, rugo pa koncertni oder z občinstvom.

Mladi virtuozi so bili večinoma razprodani že vnaprej, kar pa se je pokazalo v nekaj primerih kot slabša rešitev, saj vsi obiskovalci, še posebej če je bilo slabo vreme in pozimi, niso prišli, koncerti pa so bili razprodani. Bolje bi bilo, da bi nekaj vstopnic pustili za tiste obiskovalce, ki pridejo k blagajni in s tem pokažejo svoj interes za koncert. Napovejmo nekaj prvih koncertov v novi sezoni Mladih virtuozov.

F. S. D. Ruiter.png

Mezzosopranistka Fee Suzanne de Ruiter

Na prvem koncertu bosta 17. oktobra ob 19.30 v Viteški dvorani Križank nastopila mlada vokalista, mezzosopranistka Fee Suzanne de Ruiter in tenorist Gregor Ravnik.
Nizozemska mezzosopranistka Fee Suzanne de Ruiter je trenutno v tretjem letniku študija na Amsterdamskem konservatoriju pri profesorici Sasji Hunnego. Pred kratkim je nastopila v vlogi Eve v Stockhausnovi operi Montag aus Licht. Poleg sodobne glasbe se je Fee Suzanne specializirala tudi za repertoar samospevov, zgodnjo glasbo in opero. Leta 2017 se je prebila v program mladih talentov Classic Young Masters in prejela nagrado občinstva.
Gregor Ravnik pa je trenutno študent šestega letnika Medicinske fakultete v Ljubljani in podiplomskega študija solopetja na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri red. prof. P. Brodnik. Prejel je številna priznanja, med drugim je marca letos osvojil prvo mesto in sto točk na državnem tekmovanju Temsig, maja pa je debitiral v SNG Opera in balet v Ljubljani z vlogo Normana v operi Lucia di Lammermoor.

M. Jocif.jpg

Marjana Jocif

Na drugem koncertu 24. oktobra bomo prisluhnili slovenskima glasbenikoma, Marjani Jocif na kljunasti flavti in Roku Zaletelu Černošu na violini.
Marjana Jocif študira na oddelku za staro glasbo Akademije za glasbo v Ljubljani pri profesorici M. Bajt. Solistično je na letošnjem tekmovanju Tesmig prejela zlato plaketo, prvo nagrado, priznanje za doseženih sto točk in posebno priznanje za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega skladatelja. Prejela je tudi Škerjančevo nagrado Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana za dosežke v letu 2016.

R. Zaletel Černoš.jpg

Rok Zaletel Černoš

Rok Zaletel Černoš končuje študij na Akademiji za glasbo v razredu red. prof. V. Meljnikova in na Univerzi za glasbo na Dunaju v razredu A. Sorokova. V letu 2018 je solistično nastopil s Simfoničnim orkestrom SNG Maribor, poleg tega pa je tudi uspešno opravil avdicijo za Mladinski orkester Gustava Mahlerja, s katerim je šel na turnejo in nastopil v najpomembnejših evropskih dvoranah. Prejel je tudi Prešernovo nagrado Akademije za glasbo za izvedbo Mendelssohnovega Violinskega koncerta v e-molu s Simfoničnim orkestrom Akademije za glasbo Ljubljana.

V. Ačimovič.jpg

Vladimir Ačimović

Na tretjem koncertu 7. novembra bosta nastopila pianist Vladimir Ačimović in violončelistka Emilija Mladenović.
Študent klavirja na Univerzi za glasbo in upodabljajoče umetnosti v Gradcu in na Fakulteti za glasbo Univerze za umetnost v Beogradu Vladimir Ačimović je na številnih državnih in mednarodnih tekmovanjih prejel vrsto nagrad in priznanj. Za njim so uspešni nastopi v Srbiji, Rusiji, na Češkem, v Italiji, Avstriji, Belgiji, Švici in drugod po svetu. Vladimir je med drugim prejel nagrado Dositeja srbskega Ministrstva za mladino in šport ter nagrado Srbske akademije znanosti in umetnosti, ki jo podeljujejo najobetavnejšim mladim talentom za dosežke na področju kulture.

E. Mladenovič.jpg

Emilija Mladenović

Ruska violončelistka Emilija Mladenović je leta 2013 končala Glasbeno šolo Petar Konjović v Beogradu kot najboljša učenka svoje generacije, šolanje pa je nadaljevala na Glasbeni šoli Vatroslav Lisinski v Beogradu, kjer je prejela »Vukovo diplomo« za najuspešnejše dijake. Na tekmovanjih in festivalih v domovini in tujini je osvojila več kot 40 nagrad. Sodelovala je s številnimi orkestri: z Nemško-skandinavskim mladinskim filharmoničnim orkestrom, z Orquestra Vigo 430, z Orchesterakademie na Tiroler Festspiele Erl (Avstrija), z orkestrom Bolšoj teatra in drugimi.

Na sporedu četrtega koncerta 28. novembra bosta nastopa saksofonistke Vide Vatovec in flavtistke Annemarie Glavič.
Saksofonistka Vida Vatovec obiskuje tretji letnik Akademije za glasbo v Ljubljani. Med šolanjem je na regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanjih posegala po visokih rezultatih, prav tako je kar nekajkrat sodelovala z različnimi zasedbami – plesnim oddelkom KGBL, komornim pevskim zborom Ave, Simfoničnim orkestrom SNG Opera in balet Ljubljana. Sodeluje tudi v različnih komornih skupinah, kot so ansambel saksofonov AG, ansambel saksofonov KUG sax Sippia in (nekdanji) kvartet saksofonov Patetiko.

Študentka prečne flavte na Akademiji za glasbo v Ljubljani Annemarie Glavič se je med svojim izobraževanjem udeležila številnih tekmovanj (med drugim mednarodnega tekmovanja Davorina Jenka 2017 – zlata plaketa, državnga tekmovanja Temsig 2019 – prvo mesto in zlata plaketa). Redno sodeluje z Orkestrom SNG Opera in balet Ljubljana in je dejavna v več komornih zasedbah in orkestrih.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja