Odlično mesto ljubljansko in njegov prvi škof Lamberg 1422 – 1488


Odlično mesto ljubljansko in njegov prvi škof Sigismund Lamberg (1420–1488) je razstava, ki razkriva živahni, a danes malo znani čas Ljubljane v 15. stoletju. Razstavo bodo odprli v sredo, 9. oktobra, ob 19. uri, v Narodni galeriji.

08.jpg

Hans Burgkmair St. (pripisano), Cesar Friderik III. Habsburžan, ok. 1500, po starejšem neohranjenem originalu iz leta 1468 (posnetek). Innsbruck, Grad Ambras, GG 4398

Takrat je Ljubljana štela okrog 6 tisoč prebivalcev, po gospodarski moči pa je prekašala celo štajerski Gradec in dunajsko Novo mesto.

02 (2).jpg

Škof Lamberg in Sveta Trojica, ki krona klečečo Marijo, Breviarium Aquileiense oz. Breviarium Patriarchale (detajl)

Poleg gospodarskega in trgovskega središča je bila Ljubljana tudi razgibano duhovno, intelektualno in kulturno središče Kranjske.

01 (4).jpg

Breviarium Aquileiense oz. Breviarium Patriarchale, Benetke: Franciscus (Franz) Renner, de Heilbronn, 1481. Nadškofija Ljubljana, s. s. Knjižni slikar: Picov mojster (Mojster Plinija za Pica della Mirandola) ali Bartolomeo del Tintore

Samostanske knjižnice so bile bogate zakladnice teoloških in liturgičnih del in del s področja takratne znanosti in klasične literature. O tem priča ohranjeni reverz prvega ljubljanskega škofa Sigismunda Lamberga, ki si je v kapiteljski knjižnici 22. januarja 1478 izposodil 55 knjig. O tej biblioteki danes ne vemo nič.

07 (1).jpg

Neznani avtor, Umestitev ljubljanskega škofa Sigismunda Lamberga, pozno 17. stoletje. Ljubljana, Nadškofijski dvorec

Tudi od osebne Lambergove knjižnice je ostal samo Brevir, ki je osrednji eksponat razstave. Pred štirimi leti je ta molitvenik na dražbi v tujini odkupila Nadškofija Ljubljana in s tem omogočila, da se je na pravo mesto vrnil dragoceni del naše dediščine. Gre za prvotisk na pergamentu, natisnjen v Benetkah, Picov mojster (Mojster Plinija za Pica della Mirandola) ali Bartolomeo del Tintore je dodal slikarski okras.

05.jpg

Bula papeža Pija II., s katero je povzdignil Ljubljano v odličnejše mesto in potrdil ustanovitev ljubljanske škofije, 1462, september 6, Pienza. Ljubljana, Nadškofijski arhiv, Zbirka listin

Poleg Brevirja je na razstavi na ogled še 29 drugih predmetov: od iluminiranih rokopisov, prvotiskov, listin, povezanih z ustanovitvijo škofije in imenovanjem Lamberga za škofa, do pečata in slik.

10 (3).jpg

Gradual, 1517 in 1518, Franziscus de Zell. Ljubljana, Frančiškanski samostan, FS LJ 6772. Avstrijsko-ljubljansko knjižno slikarstvo

Avtorja razstave in spremljajočega kataloga sta ddr. Nataša Golob in dr. France Martin Dolinar.

04.jpg

Neznani pečatorezec, Pečat z grbom škofa Sigismunda Lamberga. Ljubljana, Nadškofijski arhiv, NŠAL 114, Muzejska zbirka, Zbirka pečatnikov in pečatov škofov in opatov, šk. 13

Razstavljeno gradivo so posodili Narodna in univerzitetna knjižnica, ki je tudi partnerica projekta, ter Arhiv Republike Slovenije, Frančiškanski samostan Ljubljana Center, Nadškofija Ljubljana, Nadškofijski arhiv Ljubljana in Slovenska akademija znanosti in umetnosti.

Razstava bo odprta vsak dan od 10. do 18. ure, ob četrtkih do 20. ure, do 5. januarja 2020, razen ob ponedeljkih, 1. novembra, 25. decembra in 1. januarja. 24. in 31. decembra odprto do 15. ure.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

%d