Violinistka Lana Trotovšek navdušila na recitalu v Londonu


Violinistka Lana Trotovšek dokazuje, da Slovenci nismo zgolj uspešni športniki, ampak tudi veliki umetniki. Naša glasbenica, ki že več let živi v Londonu, je s svojim izjemnim talentom ustvarila bogato mednarodno kariero.

Wigmore1.jpg

Lana Trotovšek v londonski dvorani Wigmore Hall,  foto osebni arhiv

Njen zadnji koncert v znameniti londonski dvorani Wigmore Hall, kjer nastopajo vsi največji svetovni pevci in inštrumentalni solisti na solističnih recitalih, je znova sprožil odlične odzive. Na njem je nastopila s špansko pianistko Mario Canyigueral, s katero se dobro poznata, saj sta posneli skupni album; leta 2016 je prejel zlato medaljo na Global Music Awards v Kaliforniji.

Wigmore.jpg

Glasbeni kritik in violinist Tim Homfray je v kritiki za revijo The Strad zapisal, da je Lana Trotovšek začela koncert z energično izvedbo Beethovnove violinske Sonate v A-duru, op. 12, št. 2. V nadaljevanju je izpostavil predvsem odlično izvedbo violinske Sonate št. 1 v f-molu, op. 80, Sergeja Prokofjeva, v kateri je Trotovškova brezhibno sledila vzdušju posameznih stavkov in ga z neverjetnim občutkom tudi stopnjevala. V omenjeni sonati je zajela celoten interpretativni spekter od mehkih, nežnih trenutkov pa vse do močnega in odločnega zaključka.

Wigmore2.jpg

Priznana violinistka se je izkazala tudi v Beethovnovi »Kreutzerjevi sonati« (Sonati za violino in klavir št. 9 v A-duru, op. 47), v kateri sta skupaj s pianistko prikazali intuitivno uigran nastop, začinjen s kančkom humorja. Na koncertu je bilo izvedeno tudi delo slovenskega skladatelja Lucijana Marije Škerjanca z naslovom Intermezzo romantique, v katerem sta se glasbenici ponovno izvrstno izmenjevali in dopolnjevali.

Celotno kritiko koncerta si lahko preberete na

https://www.thestrad.com/reviews/concert-review-lana-trotovsek-violin-maria-canyigueral-piano/9427.article

Lana Trotovšek 1.jpg

Lana Trotovšek

Lana Trotovšek je redna gostja mednarodnih festivalov, kot so Emilia Romagna Festival, Festival Internacional de Santander, Rheingau Musik Festival, St Magnus Festival, Mittelfest, Festival Aix en Provence, Shanghai International Arts Festival, Aldeburgh Festival, Dubrovnik Festival ter Al Bustan Festival. Na Festivalu Ljubljana je nastopila z nekaterimi največjimi orkestri, glasbeniki in umetniki našega časa, kot so John Malkovich, Londonski simfonični orkester pod taktirko Gianandree Nosede, Jurij Bašmet, Tan Dun, orkester Marijinega gledališča iz Sankt Peterburga pod taktirko Valerija Gergijeva, Sreten Krstić in drugi. Pred kratkim je gostovala na Kitajskem.

5d15f856ab1585.73855250.jpeg

Rafael Payare, foto orkestrova spletna stran

Medtem pa je na svojem FB profilu objavila, da bo v soboto, 28. septembra, ob 19.30 nastopila z The Royal Philharmonic Orchestra in dirigentom Rafaelom Payarejem v Musikverein Kärnten Konzerthaus v Celovcu, ko bo izvedla sloviti Violinski koncert Petra Iljiča Čajkovskega.

https://www.rpo.co.uk/whats-on/eventdetail/1313/104/on-tour-klagenfurt?fbclid=IwAR3V-0a15psC3UuPJy4qYg9zxFCT95TUzrYI5DBXkrVUcmvvY05VM-9WWE0

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

%d