Rožančeva nagrada 2019 Marcelu Štefančiču jr.


Letošnjo Rožančevo nagrado za najboljšo zbirko esejev v lanskem letu je prejel Marcel Štefančič jr. za svojo knjigo o Ivanu Cankarju, napisano ob lanski stoti obletnici pisateljeve smrti. Naslov knjige je Ivan Cankar: eseji o največjem. Podelitev nagrade bo v soboto na Trubarjevi domačiji na Rašici, nagrajenca pa so razglasili na srečanju s finalisti v Cankarjevem domu in zatem sestanku komisije, kjer so odločali o nagrajencu.

Št IMG_0922.jpg

Marcel Štefančič jr. na lanski predstavitvi svoje knjige o Ivanu Cankarju, foto Marijan Zlobec

Kot piše v obrazložitvi nagrade, je Štefančič napisal knjigo esejev o branju, o vrtanju po Cankarjevih delih, o svojem osebnem srečanju z opusom vrhunskega pisatelja. Nameni se Cankarja prebrati od A do Ž, napove, da mu bo “skakal v besedo”, kar počne odločno, odkrito in neobremenjeno, piše v utemeljitvi. Avtor se močno opre na film, kar ne preseneča, saj je neprekosljiv poznavalec filmske produkcije ter v Cankarjevem pisanju prepoznava vrhunsko sposobnost slikanja zgodb in izpisovanja podob.

Št IMG_0923.jpg

Med finalisti za Rožančevo nagrado so bili še Boštjan Narat z zbirko esejev Podaja v prazno, Luka Novak s knjigo Polje gastronomije: od racionalizma prek absolutizma do družabnih omrežij, Urban Vovk z esejistično knjigo Kdo drug in kje drugje: eseji in razprave (2008-2018) ter Uroš Zupan za knjigo Ene in drugi: (lepljenka).

Št IMG_0929.jpg

Člani žirije so bili Ifigenija Simonovič (predsednica), Manca Košir, Mateja Komel Snoj, Marko Golja in Tomo Virk.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja