Razstava ‘Plečnik in sveto’ se iz Vatikanskih muzejev seli v Mestni muzej


Po premierni poletni postavitvi v Vatikanskih muzejih se razstava ‘Plečnik in sveto. Jože Plečnik, slovenski arhitekt in oblikovalec’, ki na ogled postavlja 33 izbranih predmetov Plečnikovega liturgičnega posodja, zdaj ekskluzivno in za kratek čas seli v Mestni muzej Ljubljana. Tam bo na ogled od četrtka, 26. septembra, do vključno 24. novembra, potem pa se dragoceno posodje vrača v hrambo in uporabo k lastnikom, v cerkve, samostane in k zasebnikom.

acadc4ce5a6e963f283c76888c36cc5d.jpg

Edinstven Škorjančev kelih, ki ga je Plečnik izdelal za duhovnika Jožeta Škorjanca, foto MGML/Andrej Peunik

O odzivih obiskovalcev, ki so si razstavo ogledali v Vatikanskih muzejih, je Ana Porok, kustosinja razstave in Plečnikove hiše, povzela: »Iz Vatikanskih muzejev smo tekom razstave neprestano dobivali odzive, da obiskovalci uživajo v razstavi, ki je bila postavljena na začetek Vatikanske Pinakoteke. Za ogled so si običajno vzeli kar nekaj časa, proučevali detajle Plečnikovih kelihov, monštranc, ciborijev in zakramentarija ter si z zanimanjem ogledovali krajši film, na katerem je Tone Stojko mojstrsko ulovil izbrano Plečnikovo cerkveno arhitekturo. Doseg razstave je bil neverjeten! Če računamo, da Vatikanske muzeje dnevno obišče preko 25.000 ljudi, to pomeni več kot milijon in pol obiskovalcev v času trajanja razstave; in tudi če vsi ti obiskovalci niso zašli do Pinakoteke, je število ljudi, ki je ob razstavi spoznalo našega arhitekta Jožeta Plečnika prav gotovo impresivno. Naj za zanimivost še povem, da sta ob svojem obisku Rima na razstavo naključno naletela ameriška mladoporočenca na medenih tednih – žena Margaret Plecnik nas je kasneje kontaktirala in želela kupiti knjigo o Plečnikovih stvaritvah v Ljubljani za darilo svojemu očetu Paulu Plecniku. Seveda smo morali takoj vprašati, če so morda v kakšnih sorodstvenih vezeh z našim arhitektom, in izvedeli smo, da je bil Jože Plečnik njen pra pra stric.«

4_FOTO_Vatican_MMLA.Peunik_MGML.jpg

Razstava v Vatikanu

Razstavo s 33 izbranimi predmeti Plečnikovega liturgičnega posodja bodo odprli v okviru obeleževanja Dnevov evropske kulturne dediščine.

Tema oblikovanja sakralnih predmetov je v opusu sodobnih arhitektov in oblikovalcev precej izjemna, in tu je Plečnik ustvaril v svetovnem merilu nekaj enkratnega, tako po številu izdelkov kot tudi po njihovi kakovosti in izvirnosti.

Izvirne sakralne predmete, najlepše primerke iz Plečnikovega bogatega opusa, so za razstavo s podporo Nadškofije Ljubljana posodili številni skrbniki dediščine v cerkvah, samostanih in zasebni lastniki. Razstava je opremljena tudi z video zapisom o Plečnikovi sakralni arhitekturi, ki ga je pripravil Tone Stojko ter s pomočjo katerega je osvetljen pomen mojstrovega celovitega sakralnega arhitekturnega opusa. Na videu bodo obiskovalci lahko občudovali Plečnikovo sakralno arhitekturo: cerkev sv. Mihaela, cerkev sv. Frančiška Asiškega in poslovilni kompleks Žale v Ljubljani ter cerkev Srca Jezusovega v Pragi.

5_FOTO_Vatican_MMLA.Peunik_MGML.jpg

Vsebinsko je razstavo ‘Plečnik e il Sacro / Plečnik in sveto’ pripravil poznavalec Plečnikovega dela dr. Peter Krečič v sodelovanju s kustosinjo Plečnikove hiše Ano Porok. Uvod v razstavo predstavlja tekstovni del, ki obiskovalcu oriše širši kontekst Plečnikovega oblikovanja sakralnih objektov, dopolnjen pa je z reprodukcijami načrtov njegovih izbranih sakralnih predmetov.

Razstavo so pripravili v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane (MGML) v tesnem sodelovanju z Veleposlaništvom RS pri Svetem sedežu ter s podporo Ministrstva za kulturo RS, Nadškofije Ljubljana in Vatikanskih muzejev.

Jože Plečnik je tako postal prvi slovenski umetnik, ki je bil z razstavo predstavljen v Vatikanskih muzejih, razstava pa predstavlja enega najpomembnejših projektov promocije slovenske kulture v letošnjem letu. (Po tiskovnem sporočilu)

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja