Politike odpora s performansi in razstavo v Celju


V znani celjski Galeriji Račka bo v petek in soboto potekal Festival Račka 2019 pod skupnim naslovom Politike odpora, obsegal pa bo performanse in kolektivno razstavo, ki bo sicer odprta dlje časa, vse do 20. oktobra. Festival organizira Center ssodobnih umetnosti.

70996520_10156591041452469_7328763599248162816_n.jpg

Tina Kolenik – Julija Timošenko – blondes have more fun, na skupinski razstavi Politike odpora, jutri ob 19. uri v Galeriji Račka  v Celju

Center sodobnih umetnosti predstavlja drugo izdajo festivala Račka, ki se tokrat usmerja na kritiko normativnega razumevanja seksualne in spolne identitete, telesne podobe in urejanja intimnih razmerij. Festival z razstavo in serijo performansov v ospredje postavlja pluralnost identitet, izrazov spola, telesnih videzov in načinov bivanja.

Slovesno odprtje festivala in razstave Politike odpora bo v petek ob 19. uri v Galeriji Račka. Umetniki oziroma umetnice na razstavi, kot jih objavljajo v svojem programu, bodo Nevena Aleksovski, Ana Čigon, Julia Fuhr Mann, Olja Grubić, Asiana Jurca Avci, Tina Kolenik, Benny Nemerofsky Ramsay, Julischka Stengele, Chris E. Vargas & Eric Stanley. Kustosinja je Maja Hodošček.

Lokacije performansov bodo: Galerija Račka, Celjski dom (Mala dvorana) in krčma TamKoUčiri. Nastopali bodo Aleksandra Saška Gruden, Kabaret Tiffany, Neža Knez, Kresnička (Tatiana Kocmur in Liza Šimenc), Ivana Smiljanić in Deniz Űnal. Prvi performans pripravlja Aleksandra Saška Gruden v Galeriji Račka v petek ob 20. uri. Svojemu nastopu je dala naslov Preteklost v času ali drugo srce.

V performansu avtorica izhaja iz stika med preteklostjo in sedanjostjo, med tradicijo in sodobnostjo in ustvarja vzorec ali „patchwork“ različnih motivov. Te motive je poiskala v preteklih tradicijah ročnih del žensk in jih v obliki vzorcev za vezenje in tkanje prenesla na stensko površino. Kot protipol ali v dialoško razmerje postavi sodobno žensko in njeno vlogo v družbi. Za ta namen je izbrala tekst, ki ga je o sebi in svojem odnosu z moškimi napisala srbska pesnica, performarka in igralka Katalin Ladik. V njem na luciden in neposreden način opisuje svojo pot ženske in umetnice, ki je v tistem času prehajala meje moralno sprejemljivega ter bila zato večkrat izločena iz družbenih skupin. V to besedilo Grudnova vpleta nekatera imena znanih osebnosti slovenskega okolja in jih s ponavljanjem ter zapisovanjem ob rob vzorca na steni izpostavlja ter zaokrožuje podobo performativnega dejanja.

1 (1).jpg

Sledil bo performans Denisa Űnala Characters of Control – Soft Toy Edition

Performans bo solistična interpretacija nekaterih tem iz serije performansov Characters of Control, zlasti njene zadnje različice, Characters of Control – Soft Toy Edition. Cilj projekta je ustvariti slovar gibov in interakcij okrog prekrivajoče se oz. sovpadajoče mreže značajev intimnosti, želje in nadzora. Zanimanje za uporabo mehkih igrač izvira iz vloge prehodnega objekta v otroškem razvoju (kot to opredeli D. W. Winnicott v delu Play and Reality, “Igra in resničnost”) – njegove vloge v razvoju pripadnosti, ljubezni in želje v odnosu do kreativnosti in izražanja.

Za tretji performans ob 22. uri se bodo obiskovalci preselili v Celjski dom, ko bo nastopil Kabaret Tiffany s performansom Divine Desire.

Kabaret Tiffany je laboratorij kluba Tiffany, v okviru katerega ustvarjalci in ustvarjalke LGBTQ razvijajo odrske točke. Tokrat so se v izhodiščih za ustarjanje oprli na dela slikarja Otta Dixa, ki je razburjal weimarsko javnost z »novo objektivnostjo«, ter na Johna Watersa, kralja treša, čigar estetika je kalila moralne vrednote ameriškega srednjega razreda.

Organizatorji vabijo na predstavo, ki bo popeljala skozi estetizirane izbruhe hrepenenja malega meščanstva!

Predstava vključuje goloto, utripajoče luči in morda tudi kakšno nekorektno mnenje.

Sledil bo nastop Neže Knez s performansom Telesa na podstavkih.

Performans govori o ženskih telesih in njihovem naporu, ki je viden skozi tekmovanje kettlebell lifting. Pogled na telesa, ki izkazujejo svojo moč, vzdržljivost in dovršeno tehniko dvigovanja, na duhovit način preizprašujejo umeščenost žensk in njihove vloge v sodobnem svetu. Obiskovalci performansa bodo lahko glasovali za svojo zmagovalko!
Tretji dogodek pa bo v krčmi TamKoUčiri z nastopom tandema Kresnička (Tatiana Kocmur, Liza Šimenc) in predstavo Mary Jane.

Blišč, napihnjene prsi, pozlata, črno usnje, naličena koža, intenzivne barve, privlačni izcedki nasičene gmote progresivne deformacije idealnosti. Ko so meje antropološkega zbrisane in se zdi, da ostaja le še artefakt, se iz kolaža le prikaže kakšna strija. Pravljično bitje ali stvor družbenih pričakovanj? Iz globoke notranjosti je slišati utrip, ki v ponavljajočih intervalih dosega svoj vrhunec. Iz deviško lepljive pene izdihne neskončno ljubka, prisrčno kosmata, očarljiva, zapeljiva, vroča Mary Jane.

Soavtorji so še : kostumografi Ivana Kocmur, Martina Kocmur, Tatiana Kocmur, Liza Šimenc; glasba: Marko Bojičić, Red Button – multimedijski, eksperimentalni laboratorij.
Po uradnih dveh dneh festivala se bodo zvrstili še spremljevalni dogodki v naslednjih dneh v septembru in oktobru. (Po programski objavi).

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja