Kristal Vilenice 2019 Manjoli Nasi iz Albanije


Tradicionalno nagrado kristal Vilenice, ki jo vsako leto podeljujejo na koncu vseh branj mednarodnega literarnega srečanja in na sklepni slovesnosti na literarni matineji v Štanjelu na Krasu, na dvorišču že skoraj obnovljenega Štanjelskega gradu, je danes prejela albanska pesnica Manjola Nasi.

unnamed (38).jpg

Manjola Nasi, foto Andrej Kek

Letošnjo žirijo za kristal Vilenice so sestavljali Silvija Žnidar kot predsednica ter Maria Grazia Calandrone, Claudio Damiani, Lidija Dimkovska in Sverrir Norland kot člani. Žirija je sklenila, da kristal Vilenice letos prejme Manjola Nasi iz Albanije. Za njene pesmi sta značilni bogata preprostost in pogumna jasnost, njene besede se povezujejo v poezijo, ki alegorično razkriva resnice o življenju in družbi. Manjola Nasi se posveti enemu samemu konceptu in ga dosledno razišče z vseh plati. Njena pisava torej odraža njena doživetja, skozi katera se iskreno izraža moč poezije. Njene besede so kot kamni in neposredno komunicirajo z bralci. Če parafraziramo eno od njenih pesmi, njene besede »lahko pustijo mnogo znamenj«.

unnamed (39).jpg

Kristal Vilenice

Dobitnika kristala Vilenica izbere mednarodna žirija med avtorji, ki se predstavljajo v zborniku in na literarnem branju. Žirijo sestavljajo gostje festivala Vilenica, podelitev nagrade pa poteka na literarni matineji v Štanjelu. Dobitnik kristala Vilenice prejme statueto, oblikovano v okviru sodelovanja z Višjo strokovno šolo Šolskega centra Srečka Kosovela Sežana, ter dobi priložnost, da nastopi na uglednem mednarodnem literarnem festivalu Cúirt, ki poteka aprila v Galwayu na Isrskem.

Lani je nagrado prejel Šota Iatašvili iz Gruzije. (Po sporočilu DSP).

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

%d