Vilenica danes v Ljubljani


Mednarodno literarno srečanje Vilenica se danes uradno predstavlja v Ljubljani, čeprav je tu v preteklih dneh s posameznimi dogodki ali predstavitvami že bila. Tokratna izdaja Vilenice pod geslom Ego in fabula v ospredje postavlja aktualno, komunikativno tematiko avtobiografskega pisanja. Povejmo, kaj se bo dogajalo.

unnamed (31).jpg

Prva prireditev bo ob 12. uri LIT-DATING: program za literarne posrednike v Slovenskem etnografskem muzeju. V sodelovanju z Javno agencijo za knjigo RS.

Druga prireditev bo ob 16.30 v Moderni galeriji, ko bo potekal javni pogovor, na katerem bodo sodelovali:Mohamad Abdul al Munem (Palestina/Sirija/Slovenija), Petar Andonovski (Severna Makedonija), Enes Karić (Bosna in Hercegovina), Ivana Šojat (Hrvaška). Povezuje Toni Cahunek, dogodek bo na ploščadi Moderne galerije. Pogovor bo potekal v angleščini s povzemanjem v slovenščino.

Ob 19.uri bo potekala tradicionalna Vilenica, gostja Ljubljane: sprejem pri županu Mestne občine Ljubljana. Literarno branje: Jasmin B. Frelih (Slovenija), Nataša Kramberger (Slovenija), Jonas Lüscher (Švica), Amanda Mihalopulu (Grčija), Dragan Velikić (Srbija). Povezuje Igor Velše, v glasbenem programu nastopata Klarisa Jovanović (vokal) in Igor Bezget (kitara). Prireditev bo v Švicariji.

Že včeraj je v Ljubljani bilo nekaj dogodkov, kot okrogla miza SEP na Vilenici: Ego in fabula pod vodstvom Andreja Pleterskega, avtorja letošnjega festivalskega koncepta. V Klubu Cankarjevega doma je sodelovalos kar 22 avtorjev iz 16 držav. Odlična priložnost, da so obiskovalci  in bralci, vsi, ki jih zanimajo kulture sveta,  prisluhnili tako širokemu forumu, odprtemu za tako široko javnost. Odprta so vprašanja, zakaj je avtobiografsko pisanje vse bolj prisotno, tudi v Sloveniji ?

Zakaj je v takem porastu? Gre za željo, notranjo nujo po bolj odkritem pisanju? Večji pristnosti, verodostojnosti? Ali odziv na izzive trga? Se pisatelj prilagodi in piše, kar je všečno? Egoizem? Narcisizem?

Na omizju so avtorji in avtorice z nami delili osebno izkušnjo, a tudi izkušnjo svojega literarnega prostora, ki se skozi besedo razpre in se svetovi kulture povežejo ter tako kljubujejo globalnim procesom in tržni logiki. Udeleženci so bili iz Albanije, BiH, Estonije, Grčije, Hrvaške, Irske, Islandije, Italije, Kanade, Moldavije, Palestine, Severne Makedonije, Sirije, Slovenije, Srbije in Švice.

V Paviljonu na Kongresnem trgu pa je bilo literarno branje pod naslovom Paviljon poezije. Nastopili so Esad Babačić, (Slovenija), Zvonko Karanović (Srbija), Manjola Nasi (Albanija), Sverrir Norland (Islandija), Carolina Pihelgas (Estonija). V glasbenem programu je nastopil trobentar Leon Pokeržnik, besedila sta v slovenščini interpretirala Sabina Kogovšek in Saša Tabaković.

V Ljubljani poteka 17. Mednarodni komparativistični kolokvij: Literatura in pripoved: Postklasične perspektive in analize (2.del). Voditelja simpozija sta Alenka Koron in Dejan Kos.

Že v torek pa je bil v Šugmanovem salonu v SNG Drama Ljubljana Večer italijanske poezije. V sklopu letošnjega italijanskega fokusa na festivalu in ob izidu Antologije sodobne italijanske poezije Un filo di seta. Antologija, ki sta jo uredila Franco Buffoni in Veronika Simoniti, prinaša širok pregled reprezentativne italijanske poezije in je prvo nadaljevanje antologije izpred pol stoletja, ki sta jo pripravila Ciril Zlobec in Giacinto Spagnoletti. Svilena nit je most do novejših italijanskih avtorjev, rojenih med letoma 1940 in 1970, ter spodbuda urednikom, prevajalcem in bralcem. Prevedli so jo ugledni, izkušeni poustvarjalci, med katerimi so štirje tudi sami pesniki, vsi pa radovedni spremljevalci italijanskih pesniških glasov. Brali so Silvia Brè, Maria Grazia Calandrone in Claudio Damiani, povezoval je Luka Novak, v glasbenem programu sta nastopila Tanja Pirc (mandolina) in Dejan Podgorelec (kitara). Dogodek je dodatno podprl Italijanski inštitut za kulturo v Sloveniji.

Marijan Zlobec


En odgovor na “Vilenica danes v Ljubljani”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja