Na 67. Ljubljana Festivalu 4000 nastopajočih iz 40 držav


67. Ljubljana Festival se je končal s koncertom Slovenske filharmonije, pravzaprav so na zadnji tiskovni konferenci napovedali še en koncert, in sicer Marka Hatlaka s svojim bendom in gostom Vlatkom Stefanovskim, ki bo igral na električno kitaro. Ustanoviteljica Festivala Ljubljana je Mestna občina Ljubljana, član Evropskega združenja festivalov EFA pa je od leta 1977.

domingo-2-img_8092.jpg

Najslavnejši glasbenik na 67. Ljubljana Festivalu je bil Plácido Domingo, ki je prejel priznanje Festivala Ljubljana, vse fotografije Marijan Zlobec

domingo-12-img_8020.jpg

Domingo ima spomine z nastopov po vsem svetu

Darko Brlek je na zadnji tiskovni konferenco podal nekaj statističnih podatkov, ki kažejo tako na obseg kot odmev festivala, ki ima še vedno skromen proračun ali skoraj dvajsetkrat nižji kot Salzburške slavnostne igre (Salzburg okrog 62 milijonov EUR).

Me IMG_5381.jpg

Drugi najslavnejši pa je bil Zubin Mehta

Poletje se je izteklo in z njim sedeminšestdeseti, žanrsko bogati Ljubljana Festival. Hitro je minilo, a smo ga preživeli v družbi priznanih tujih in domačih umetnikov. Kot vrhuncev se bomo zagotovo spominjali gostovanja legendarnega tenorista Plácida Dominga, ki je nastopil v vlogi dirigenta, odprtja festivala z Verdijevo Aido in plemenitimi lipicanci iz Kobilarne Lipica, pa takoj zatem večera flamenka s strastno plesalko Marío Pagés.

Pages IMG_9123.jpg

María Pagés v Križankah

Pages IMG_9126.jpg

Nekaj posebenega sta bila koncerta, posvečena največjima baskitaristoma – Marcusu Millerju in Stanleyju Clarku. Žel sta nastopila ravno onadva v hudem dežju, a je občinstvo v polnem Poletnem gledališču v Križankah vztrajalo  in dobilo na koncu posebno zahvalo z odra.

h-3-img_20190710_130752_resized_20190710_011458211.jpg

Elena Mosuc in Thomas Hampson na tiskovni konferenci

img_9887.jpg

in na koncertu

Odmeven je bil uspel  večer opernih arij v izvedbi baritonista Thomasa Hampsona in sopranistke Elene Mosuc, s simfoničnim orkestrom Slovenske filharmonije in dirigentom Nicolaem Moldoveanujem.

domingo-1-img_7974.jpg

Domingo med nagovorom občinstva v Gallusovi dvorani

Poslušali in gledali smo nastop Aterballeta z Baletnim diptihom, koncert Slovenske filharmonije z Mahlerjevo Drugo simfonijo s solistkama Valentino Farcas in Bettino Ranch, pa najlepše operne zbore v izvedbi Münchenskega radijskega orkestra in Zbora Bavarskega radia…

clarke-2-img_9729.jpg

Stanley Clarke s svojim ansamblom

Štiri predstave ruskih musicalov Onjeginov demon in Mojster in Margareta v Poletnem gledališču v Križankah ter dve predstavi Verdijeve Traviate »z ogledali« v Cankarjevem domu v izvedbi opere Teatro Regio iz Torina so gledalce dvignile na noge.

miller-6-img_9564.jpg

Marcus Miller v Križankah

Krilov IMG_9428.jpg

S simfoničnim orkestrom iz Seongnama je nastopil violinist Sergej Klimov

IMG_9648.jpg

Skladateljski večer Pavla Mihelčiča je bil v Narodni galeriji

Mahler MG_0288.jpg

Mahlerjeva Simfonija št. 2 Vstajenje

Carlo IMG_0338.jpg

Carlo de Incontrera je že desetletja glasbeno povezan z Ljubljano

Ljubljano je obiskal italijanski glasbeni publicist, organizator številnih festivalov, glasbenih razstav, profesor in umetniški vodja Carlo de Incontrera, ki je dvajset let sodeloval z Antonom Nanutom in Simfoniki RTV Ljubljana, med drugim z izvedbo Mahlerjeve Osme simfonije v novem gledališču in koncertni dvorani v Tržiču (Monfalcone).

b-7-img_1217.jpg

Navdušujoča je bila violinistka Alena Baeva

Ar IMG_0447.jpg

V Ljubljanski operi SNG smo videli baletni večer Aterballetto

Bgd MG_0640.jpg

V Šentjakobski cerkvi je imel koncert Beograjski komorni zbor z dirigentom Vladimirjem Markovićem

LK IMG_0765.jpg

Udeleženci in organizatorji XXII. mednarodne likovne kolonije

Brlek IMG_4863.jpg

Violinist Vadim Repin, balerina Svetlana Zaharova in direktor Darko Brlek

Čudovit je bil plesni nastop  primabalerine Svetlane Zaharove s prijatelji, koncert na poslovilni svetovni turneji Zubina Mehte z Izraelskim filharmoničnim orkestrom in številni izvrstni komorni koncerti, večinoma v Narodni galeriji.

mak-img_1040.jpg

Kitarist Mak Grgić

V dobrih dveh mesecih se je zvrstilo več kot 88 prireditev, na katerih je sodelovalo čez 4.000 umetnikov iz več kot 40 držav.

K IMG_4868.jpg

Simfonični orkester iz Shenzhena

Ljubljana Festival je že četrto leto zapored potekal tudi na turističnih ladjicah, ki so ob nastopih študentov Akademije za glasbo in Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani omogočale edinstven ogled mesta, letošnja novost pa so bili mojstrski tečaji Festivala Ljubljana, na katerih so poučevali številni mednarodno uveljavljeni profesorji. Za vse ljubitelje likovne umetnosti bo do 30. septembra na ogled razstava del kiparja Zmaga Posege, v Viteški dvorani Križank pa slike letošnje mednarodne slikarske kolonije.

Š IMG_3238.jpg

Valerij Gergijev se poslavja

67. Ljubljana Festival se je končal s še večjo delovno vnemo, polnimi prizorišči in zadovoljnimi poslušalci. Zadnji teden je bil “peklenski”. Kot pravijo na Festivalu Ljubljana, je veliko novih obiskovalcev  nedvomno dokaz, da so tudi letos pripravili dober program.

aida-2-img_8546.jpg

Egiptovski kralj pred slavno Keopsovo piramido

“Vsekakor ne smemo pozabiti na zvestobo naših sponzorjev ter podporo Mestne občine Ljubljana in njenega župana Zorana Jankovića, ki nam vsako leto zagotavljajo vložek v še boljši program,” pravijo na Festivalu Ljubljana.

R IMG_3749.jpg

Traviata v Cankarjevem domu

Festival Ljubljana se veseli  izjemnega medijskega odmeva. Za prireditve 67. Ljubljana Festivala se je akreditiralo več kot 500 novinarjev, fotografov in snemalcev, med 19. marcem in 5. septembrom so pripravili več kot 1.750 prispevkov, v Klub Festivala Ljubljana pa se je letos včlanilo 2.540 ljubiteljev kulture, kar je največ doslej.

Traviata IMG_3914.jpg

Aplavz in zahvala občinstva ob koncu Traviate

aida-17-img_8854.jpg

Lipicanci v Aidi na Kongresnem trgu

Dutoit 1 IMG_5614.jpg

Charles Dutoit, Janja Lamberger in Darko Brlek

Začetke prireditev in novinarske konference so prenašali v živo na spletni strani Prenosov v živo, na Youtubovem kanalu in FB-profilu Festivala Ljubljana, informacije o dogodkih pa so objavljali tudi na Instagram profilu Festivala Ljubljana.

L IMG_9302.jpg

Redko doživetje je bi koncert z dirigentom, predsednikom avstrijskega parlamenta Wolfgangom Sobotko

Posebno slavnosten dogodek je bil v Predsedniški palači, ko je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor vročil maestru Zubinu Mehti odlikovanje zlati red za zasluge za vrhunski prispevek na področju glasbene poustvarjalnosti in za navdihujoča prizadevanja, da z glasbo povezuje ljudi in narode.

D IMG_2950.jpg

Sopranistki Marija Mudrjak in Irina Dubtrovskaja, dve Violetti v Traviati

Med drugim je minilo dvaindvajset let od ustanovitve mednarodne likovne kolonije, odprli pa so še razstavo Hommage Zmagu Posegi, na kateri so ovekovečili kiparjevih deset let ustvarjanja. Koncert Komornega orkestra milanske Scale je potekal v okviru projekta tARTini, ki je bil financiran iz programa čezmejnega sodelovanja Italija-Slovenija, prav tako pa so prvič samostojno organizirali mojstrske tečaje, ki so potekali pod umetniškim vodstvom Branimirja Slokarja. Festival Ljubljana je poglobil odnos s Slovensko filharmonijo, ki je postala rezidenčni orkester Festivala Ljubljana. Posebnost je bila izdaja Festivalskega vodnika po restavracijah, podobno kot to ima Salzburg.

P IMG_3327.jpg

Predani korakom – Življenje je cirkus

Premierno so bili uprizorjeni: ruska musicala Mojster in Margareta ter Onjeginov demon, otvoritvena Verdijeva opera Aida, prirejena za Kongresni trg, v sodelovanju s HNK Split, SNG Maribor, Slovensko filharmonijo in Kobilarno Lipica, ter predstava Življenje je cirkus, ki je nastala v sodelovanju z glavnim sponzorjem 67. Ljubljana Festivala, Zavarovalnico Sava, in URI Soča.

Š IMG_3163.jpg

Pianist Dimitri Šiškin

Eden največjih dirigentov našega časa, 83-letni maestro Zubin Mehta, je v Ljubljani prvič nastopil že leta 1959 na enem svojih prvih gostovanj; tedaj je simfoničnemu orkestru Slovenske filharmonije dirigiral na povabilo direktorja SF Marijana Lipovška. Kmalu zatem se je začelo njegovo sodelovanje z Izraelskim filharmoničnim orkestrom, ki se letos s turnejo po vseh celinah, vključno z Avstralijo, zaključuje. Izraelski filharmonični orkester je leta 1936 ustanovil Bronisłav Huberman, na prvem koncertu pa ga je vodil legendarni italijanski dirigent Arturo Toscanini.

M 3 IMG_5139.jpg

Vročitev državnega odlikovanja Zubinu Mehti je že objavljena na njegovi spletni strani v angleščini

Izraelski orkester koncertira na abonmajskih koncertih v Tel Avivu, Jeruzalemu in Hajfi ter ob posebnih priložnostih po Izraelu, ob tem gostuje po vsem svetu. V goste vabi najpomembnejše dirigente in ugledne soliste, veliko pa stori tudi za vzgojo in razvoj mladih nadarjenih glasbenikov. Orkester si prizadeva tudi za vključevanje številnih migrantskih glasbenikov, ki bogatijo njegov glasbeni korpus.

Mehta IMG_5218.jpg

Nancy Mehta in Zubin Mehta med pogovori z gosti v Predsedniški palači

Na Mehtovi poslovilni turneji ali slovesu od položaja glasbenega vodje, ki ga zaseda že 42 let, in zaključku 67. Ljubljana Festivala so zazvenela dela Ödöna Pártosa, Josepha Haydna in Hectorja Berlioza. V solističnih vlogah pa so se predstavili Christopher Bouwman na oboi, Daniel Mazaki na fagotu, Emanuele Silvestri na violončelu in David Radzynski na violini.

M IMG_5319.jpg

Stoječe ovacije za Izraelski filharmonični orkester in Zubina Mehto

D IMG_5526.jpg

Dirigent Charles Dutoit s Slovensko filharmonijo

Medtem ko se 67. Ljubljana Festival poslavlja, je Slovenska filharmonija začela novo sezono, in sicer s koncertom pod vodstvom priznanega švicarskega dirigenta Charlesa Dutoita.

Dutoit IMG_5612.jpg

Koncertni mojster Kiran Kolbl s spremljevalko in Charles Dutoit

Charles Dutoit je zaželen gost svetovno znanih orkestrov. Za svoje delo je bil večkrat nagrajen, aprila 2014 je za življenjsko delo prejel mednarodno nagrado za klasično glasbo. Na zadnjem festivalskem koncertu ali prvem v novi sezoni so zvedli dela Lucijana Marije Škerjanca, Igorja Stravinskega in Camilla Saint-Saënsa.

H IMG_5085.jpg

Marko Hatlak na tiskovni konferenci

September bo popestril še koncert Marka Hatlaka, ki se z novim projektom Marko Hatlak BAND spušča v pop, latino, funk in rock vode. Navdih, ki ga črpa pri Jamiroquaiju, Stevieju Wonderju, Michaelu Camilu, Princeu in Jožetu Privšku, prevaja v energično, zabavno, ritmično, plesno in mladostno glasbo.

o-5-img_1915.jpg

Musical Onjeginov demon v Križankah

Na koncertu 21. septembra v Križankah bomo slišali skladbe s Hatlakovega novega albuma z naslovom Ko ni Noč in ni Dan, na odru pa se jim bo kot posebni gost pridružil eden največjih kitaristov Vlatko Stefanovski, s katerim bodo ustvarili nepozabno glasbeno izkušnjo.

mm-18-img_2365.jpg

Musical Mojster in Maragareta v Križankah

m-img_0509.jpg

Zbor Bavarskega radia in Münchenski radijski orkester

Letošnje festivalsko poletje je bilo zelo uspešno, saj se je v dobrih dveh mesecih zvrstilo skupaj 88 prireditev, ki si jih je ogledalo prek 62.000 domačih in tujih obiskovalcev. Kljub občasnim nevihtam so izvedli vse, celo več kot to, avgusta so na spored dodali koncert orkestra Marijinega gledališča iz Sankt Peterburga pod taktirko slovitega Valerija Gergijeva.

D IMG_3273.jpg

Srečanje med mladim pianistom Dimitrijem Šiškinom, njegovim profesorjem Epifaniom Comisom in dirigentom Valerijem Gergijevim

O točnih finančnih številkah bodo lahko govorili ob koncu leta, okvirne pa kažejo, da je proračun za program prireditev 67. Ljubljana Festivala ocenjen na 3.300.000 evrov. Mestna občina Ljubljana, ki pokriva tudi plače zaposlenih in nekatere materialne stroške, je za program 67. Ljubljana Festivala in druge prireditve v organizaciji Festivala Ljubljana v letu 2019 prispevala 3.600.000 evrov. Ocena prilivov sponzorjev in donatorjev je 900.000 evrov, ocena inkasa od prodanih vstopnic (skupaj s koproducenti) pa 800.000 evrov.

S IMG_4621.jpg

Svetlana Zaharova v Umirajočem labodu v Gallusovi dvorani

Zaharova IMG_4742.jpg

Aplavz za Svetlano Zaharovo in dirigenta Antona Grišanina

Ljubljana Festival je tudi letošnje poletje obarvalo kar nekaj rekordov in posebnosti. Največ novinarjev in snemalnih ekip je obiskalo otvoritveni dogodek, slovito Verdijevo opero Aida, ki je bila prirejena posebej za Kongresni trg in je nastala v sodelovanju s HNK Split, SNG Maribor, Slovensko filharmonijo in Kobilarno Lipica. S koncertom Poletna noč so se poklonili prvi dami slovenske popevke Marjani Deržaj,

Žuraj IMG_4913.jpg

Skladatelj Vito Žuraj, violinistka Lana Trotovšek in kitajska violinistka Tianwa Yang 

Vlado Kreslin je z gosti praznoval devetindvajsetletnico svojih koncertov na Ljubljana Festivalu v Križankah, mladi pianist Dimitrij Šiškin je nastopil na koncertu orkestra Marijinega gledališča iz Sankt Peterburga, njegov učitelj Epifanio Comis pa na koncertu ansambla Goffriller. Pri nastajanju musicala Mojster in Margareta je sodeloval celo pravnuk Mihaila Bulgakova Sergej Bulgakov-Šilovski.

Kalin IMG_5091.jpg

Z Zubinom Mehto je na koncertu Beografske filharmonije dvakrat nastopila Mirjam Kaslin kot solistka v Mahlerjevi Tretji simfoniji

V Križankah je prvič nastopila zasedba musicala Briljantina, prav tako je bila v njih zadnja uprizoritev slovenske izvedbe musicala Mamma Mia! Uprizoritev opere Traviata v izvedbi gledališča Teatro Regio iz Torina je zahtevala postavitev ogromnega ogledala, težkega okoli dve toni.

D IMG_3265.jpg

Pianist Dimitrij Šiškin in skladateljica Tina Mauko

Festival Ljubljana je že spomladi organiziral nekaj predstavitev doma in v tujini: na Mestni občini Ljubljana z županom Mestne občine Ljubljana Zoranom Jankovićem, članom uprave Zavarovalnice Sava Mihom Pahuljetom, glavnim direktorjem Dela Andrejem Krenom, direktorjem Korporativnega komuniciranja Petrol mag. Aleksandrom Salkičem, članico uprave Telekoma Slovenije dr. Vido Žurga, vodjo področja Službe za odnose z javnostmi Krka Ljudmilo Kastelec, z direktorjem Energetike Ljubljana Samom Lozejem, glavnim direktorjem Trima Trebnje Božom Černilo in predsednikom uprave družbe BTC Jožetom Mermalom.

brlek-img_5339.jpg

Tiskovna konferenca na Magistratu

Brlek IMG_5221.jpg

Predsednik Borut Pahor, Darko Brlek in predsednik slovenskega Kulturnega društva Ribiški muzej Tržaškega primorja v Križu pri Trstu Franco Cossutta

Predstavitve so bile na generalnem konzulatu Republike Slovenije v Celovcu z generalnim konzulom Milanom Predanom, v Zagrebu v palači Dverce z dirigentom Ivom Lipanovićem, režiserjem Draženom Siriščevićem in zagrebškim načelnikom za izobraževanje Ivico Lovrićem, v Trstu z Oscarjem Cecchijem in Tomom Vranom, v Lipici, kamor so se iz Ljubljane pripeljali s Festivalskim vlakom v sodelovanju s Slovenskimi železnicami, z županom Sežane Davidom Škabarjem, v. d. direktorice Holdinga Kobilarna Lipica Loreno Dobrinja, direktorjem Potniškega prometa (SŽ) mag. Boštjanom Korenom in dr. Bojanom Pretnarjem…

D IMG_3055.jpg

Vlado Kreslin na tiskovni konferenci

V tem duhu že pripravljajo program oseminšestdesetega Ljubljana Festivala. Še pred tem pa bodo potekali 27. Mladi virtuozi, ki se začnejo 17. oktobra. 35. Slovenski glasbeni dnevi bodo od 15. do 22. aprila 2020, Zimski festival pa med 2. in 6. februarjem 2020. Festival bo v znamenju Ludwiga van Beethovna in bo prvič skupaj predstavil vseh njegovih pet klavirskih koncertov z različnimi solisti in obenem prispeval k prepoznavnosti Ljubljane kot vrhunske kulturne destinacije tudi v zimskih mesecih.

Kre 1IMG_4018.jpg

na koncertu v Poletnem gledališču v Križankah

K IMG_4213.jpg

in z očetom Milanom ter Darkom Brlekom na Peklenskem dvorišču.

Darko Brlek je na zadnji tiskovni konferenci napovedal na prihodnjem festivalu nastop slavnega nemškega tenorista Jonasa Kaufmanna ter gostovanje tako Bolšoj Teatra iz Moskve kot Mariinskega Teatra iz Sankt Peterburga. Menda pride celo slavna violinistka Anne – Sophie Mutter, ki vse doslej v Sloveniji še ni gostovala, je pa s Slovensko filharmonijo nastopila na koncertu na festivalu v slavnem Evianu ob Ženevskem jezeru v Franciji (terme in naravna mineralna voda Evian).

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja