Charles Dutoit drevi s Slovensko filharmonijo


Svetovno znani dirigent Charles Dutoit bo s simfoničnim orkestrom Slovenske filharmonije drevi ob 20. uri v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma sklenil program 67. Ljubljana Festivala na simfonični koncertni ravni (sledi le še koncert Marka Hatlaka s svojim bandom 21. septembra v Križankah), hkrati pa odpira novo koncertno sezono 2019/2020.

Dutoit IMG_5275.jpg

Charles Dutoit v Cankarjevem domu, foto Marijan Zlobec

Tradicija odpiranja nove sezone s kakim svetovno znanim dirigentom se je začela lani, ko je po dolgih letih s Slovensko filharmonijo nastopil Marko Letonja, ki v bistvu zadnjih petnajst let deluje samo na tujem, od Avstralije do Evrope. Po Baslu in Strasburgu, kjer je bil šef dirigent in umetniški vodja opere in orkestra, je od leta 2018  vodja Bremenske filharmonije.

unnamed (11).jpg

Slovenska filharmonija, foto SF

Ni veliko simfoničnih orkestrov, ki bi se lahko ponašali s tako bogato in dolgoletno tradicijo kot je eden najstarejših evropskih orkestrov Slovenske filharmonije. Svojo odličnost je orkester potrdil na številnih gostovanjih v evropskih kulturnih središčih in v Združenih državah Amerike ter na Japonskem, predstavil pa se je tudi na pomembnih mednarodnih festivalih. Med njegove goste se uvrščajo vrhunska glasbena imena tako med dirigenti kot med domačimi in tujimi solisti.

Dutoit 1 IMG_5280.jpg

Charles Dutoit in Darko Brlek sinoči v Cankarjevem domu, foto Marijan Zlobec

Med največje uspehe vsekakor sodita velika evropska turneja (11 koncertov v uglednih koncertnih dvoranah Ljubljane, Stuttgarta, Münchna, Amsterdama, Pariza, Berlina, Frankfurta, Nürnberga, Prage, Essna in Dunaja) s koncertno izvedbo opere Jolanta Petra Iljiča Čajkovskega s slavno sopranistko Ano Netrebko v naslovni vlogi ter snemanje opere za založbo Deutsche Grammophon. V zadnjem času je orkester gostoval v Omanu in dvakrat na Kitajskem, pred kratkim pa na Mahlerjevem festivalu v Italiji z Mahlerjevo simfonijo št. 2 Vstajenje, ki jo je pred tem izvedel na  67. Ljubljana Festivalu.

Dutoit IMG_5277.jpg

Dirigent Charles Dutoit, skladatelj Vito Žuraj in umetniški vodja SF Klemen Hvala, foto Marijan Zlobec

Kot slavnostni uvod v novo sezono bo Slovenska filharmonija nastopila pod taktirko slovitega švicarskega maestra Charlesa Dutoita. Večkrat nagrajeni dirigent – nedavno, leta 2017, je prejel prestižno zlato medaljo Kraljeve filharmonične družbe – je od leta 2018 glavni gostujoči dirigent orkestra Sanktpeterburške filharmonije. Pred tem je bil umetniški vodja in šef dirigent Kraljevega filharmoničnega orkestra iz Londona, šef dirigent Filadelfijskega orkestra, umetniški vodja Simfoničnega orkestra iz Montreala, glasbeni vodja orkestra Festivala Verbier, če naštejemo le nekaj njegovih najpomembnejših funkcij.

Charles-Dutoit_Foto-Chris-Lee.jpg

Charles Dutoit, foto SF

Kot gost številnih uglednih orkestrov je koncertiral po vsem svetu in ustvaril bogato diskografijo. V Ljubljani bo uvodoma poustvaril leta 1940 nastalo koreografsko simfonično pesnitev Mařenka o tragični usodi dunajske deklice skladatelja Lucijana Marije Škerjanca, čigar 120. obletnice rojstva se v novi sezoni spominja Slovenska filharmonija.

Dutoit IMG_5274.jpg

Charles Dutoit, foto Marijan Zlobec

Sledita štiri leta starejši balet Igra kart Igorja Stravinskega in znamenita Simfonija z orglami Camilla Saint-Saënsa, posvečena Franzu Lisztu, ki je preminil v letu nastanka te simfonične mojstrovine.

Po dolgem času bomo tako ponovno slišali velike koncertne orgle na simfoničnem koncertu v Cankarjevem domu.

Marijan Zlobec

 

 

 

 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja