Svetlana Zaharova z možem Vadimom Repinom


Gostovanje slavne ruske baletne umetnice Svetlane Zaharove s svojimi baletnimi prijatelji na 67. Ljubljana Festivalu v nabito polni Gallusovi dvorani Cankarjevega doma je pokazalo, kako pravilna je bila programnska odločitev in povabilo direktorja Darka Brleka, čeprav je marsikdo pomislil, da občinstvo še razmišlja, ali bi na baletni večer prišlo, ali pa bo še malo počakalo na več informacij o nastopajočih.

Sv 7 IMG_4772.jpg

Svetlani Zaharovi sta čestitala bivši predsednik dr. Danilo Türk in žena Barbara Miklič Türk, foto Marijan Zlobec

Sprememba lokacije, iz Poletnega gledališča v Križankah v Cankarjev dom, je omogočila še več prostora, na kar so ljubitelji baleta hitro reagirali in takoj pokupili novih menda sto vstopnic.

Sv 2 IMG_4791.jpg

Zdaj z odra poznamo oba umetnika svetovne slave

Svetlana Zaharova se je pokazala kot izjemna umetnica, o čemer bom pisal še posebej, a je sedaj v družbi in žena slavnega violinista Vadima Repina ter z njuno hčerko Ano Repino umetniški par in družina, ki si lahko sam oblikuje tako programe kot izbira nastope.

Sv 3 IMG_4769.jpg

Darko Brlek vabi Svetlano Zaharovo, oblečeno v sedaj modne črne hlače z belo črto

Menda naj bi Vadim Repin imel par dni prosto, ko sam ne nastopa, in je lahko prišel v Ljubljano kot spremljevalec, mož in seveda publika.

Sv 7 IMG_4812.jpg

Klemen Hvala vabi Repina k Slovenski filharmoniji

Po koncertu sem Repina vprašal, kje sta se prvič srečala s Svetlano, pa verjamem, da ne bi uganili.

Sv 4 IMG_4764.jpg

Repin se bo spominjal, kako je gledal ženo na odru v Ljubljani v družbi Darka Brleka in njegove žene Janje Lamberger

Odgovoril je, da – v Tokiu. Pravzaprav je Repin iz Novosibirska v Sibiriji, Zaharova pa iz Lucka v Ukrajini in je najprej študirala v Kijevu, vendar sem bil bolj previden in tu nisem vrtal, kot kaj se danes čutita.

Sv 8 IMG_4816.jpg

Čestitka mladega glasbenika

Repinu sem povedal, kako je postal v Sloveniji znan že kot otrok, saj je tedaj v Moskvi pri Melodiji izšla njegova prva plošča, ko mu je bilo manj kot petnajst let. Podobno je bilo z otrokom Jevgenijem Kisinom, ko je izdal dvojni album z obema Chopinovima klavirskima koncertama. V Ljubljani so tedaj takoj razprodali menda vseh sto albumov, kolikor so jih uvozili in so jih imeli v takratnem glasbenem oddelku Mladinske knjige v sedanji knjigarni Konzorcij.

119252476.jpg

Prva Repinova LP plošča

Sv 9 IMG_4829.jpg

Harmoničen par

Ko sem mu pokazal sliko, objavljeno na FB, ko smo bili pred leti skupaj, je takoj opozoril, da ima na sliki očala in da jih sedaj ne nosi več, torej je moralo biti vsaj pred štirimi leti. Na celi sliki, ki pa je FB ni objavil v vsej dimenziji, je razvidno, da ima v roki cigareto, tokrat pa je imel le elektronsko, pa še to bolj diskretno, tako da je javno ni prižgal.

Sv 10 IMG_4849.jpg

Zahvala sonastopajočim

Svetlana Zaharova pa je bila presenečena, ko sem ji pokazal objavo s tiskovne konference in je takoj prepoznala vse fotografije s svojih nastopov. Zaharova je najprej obiskovala lokalno šolo in se učila ljudskih plesov, pri desetih letih pa so jo sprejeli na kijevsko koreografsko šolo. Po šestih letih so jo sprejeli na sanktpeterburško Akademijo Vaganova, saj je pred tem prejela drugo nagrado na tekmovanju mladih plesalcev. Po enem letu se je pridružila baletnemu solističnemu ansamblu v Mariinskem Teatru. Imela je komaj sedemnajst let, ko je tam debitirala (1996), pri osemnajstih pa je že postala vodilna solistka (1997). Leta 2003 se je preselila v Moskvo v Bolšoj Teater. V Pariški operi je kot baletna solistka prvič nastopila že leta 1999 in kmalu postala svetovno znana baletna umetnica. V milanski Scali je nastopila v več baletnih predstavah, najbolj odmevne pa so bile tiste, v katerih je nastopala s slavnim in najbolj priljubljenem baletnikom Robertom Bollejem.

Sv IMG_4820.jpg

Hitri priložnostni intervju

Vadim Repin je nase opozoril že pri enajstih letih, ko je prejel zlato medaljo v vseh starostnih kategorijah na tekmovanju Wieniawskega in imel svoja prva recitala v Moskvi in Sankt Peterburgu. Že pri štirinajstih letih je prvič nastopil v Tokiu, Münchnu, Berlinu in Helsinkih, pri petnajstih pa v sloviti dvorani Carnegie Hall v New Yorku. Pri sedemnajstih je kot najmlajši violinist zmagal na slovitem tekmovanju kraljice Elizabete v Bruslju. Iz Ljubljane mora odpotovati v Izrael, kjer bo imel koncert že sedmega septembra.

Sv 12 IMG_4864.jpg

Fotografiranje s fotografom Ninom Željkom Slovenskim, kot se je akreditiral

Če bi samo naštevali, kje vse sta naša gostujoča umetnika nastopala,  bi potrebovali precej strani, a to ni pomembno. Občudovali smo njuno osebno eleganco, skromnost in hkrati dostopnost do vseh, ki so se jima želeli približati, čestitati, kaj reči ali vprašati.

Sv 13 IMG_4865.jpg

In flavtistko Anito Prelovšek

Sv IMG_4846.jpg

Ni slabo, za prvič

Sv 17 IMG_4857.jpg

Slovo z razstave jazzovskih fotografij Žige Koritnika

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja