Zubin Mehta bo prejel slovensko odlikovanje


Urad Predsednika Republike Slovenije je razposlal vabila na slovesno podelitev visokega državnega odlikovanja slavnemu indijskemu dirigentu Zubinu Mehti v četrtek popoldan, le nekaj ur predno bo z Izraelsko filharmonijo nastopil na koncertu v okviru 67. Ljubljana Festivala v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

mehta-img_5911.jpg

Zubin Mehta v Firencah, foto Marijan Zlobec

Zubin Mehta danes nastopa z orkestrom iz Izraela v milanski Scali, jutri pa v Teatro Regio v Torinu, tako da bo imel za prihod v Ljubljano, kaj šele za počitek, zelo malo časa.

mehtaimg-2372.jpg

Zubin Mehta podpisuje svoje plošče v Cankarjevem domu, foto Marijan Zlobec

Mehta se je rodil v družini Parsi v Bombayu (Mumbaj) v Indiji. Njegov oče je bil violinist in ustanovni dirigent simfoničnega orkestra Bombay. Dirigiranje je študiral na Dunaju pri slavnem dirigentu in pedagogu  Hansu Swarowskem, pri katerem je kasneje študiral tudi naš Uroš Lajovic.

lajovic-img-2363.jpg

Uroš Lajovic in Zubin Mehta v Ljubljani, foto Marijan Zlobec

Prvič je gostoval v Ljubljani že leta 1959, ko je imel koncert s Slovensko filharmonijo v Unionski dvorani. Čeprav je bil tedaj še neznan, ga je k nam povabil prof. in direktor SF Marijan Lipovšek.

lipovc5a1ek-img-2357-1.jpg

Marjana Lipovšek in Zubin Mehta, foto Marijan Zlobec

Med slovenskimi glasbeniki je največ sodeloval z Marjano Lipovšek, na povabilo Uroša Lajovica pa je prišel še v Beograd, kjer je naš dirigent organiziral serijo koncertov z dirigenti, ki so študirali pri Swarowskem. Solistka pa je bila Mirjam Kalin (Mahlerjeva Tretja simfonija).

mehta-6-img_2603 (1).jpg

Nancy Mehta, foto Marijan Zlobec

Mehta se je najprej poročil s kanadsko operno pevko Carmen Lasky leta 1958. Imata sina Mervona in hčerko Zarino. Leta 1964 sta se ločila. Dve leti po ločitvi je Carmen vzela za moža Mehtinovega brata, Zarina Mehto, bivšega direktorja Newyorške filharmonije. Julija leta 1969 se je Mehta poročil z ameriško igralko Nancy Kovack.  Živi v ZDA z ameriškim in indijskim državljanstvom, pa v Firencah, Izraelu in še kje.

Več o slovesnosti pa bomo spregovorili, ko se bo zgodila.

Predlog za odlikovanje je podal tako Festival Ljubljana kot Mestna občina Ljubljana, saj gre za šestdesetletnico povezanosti Zubina Mehte z Ljubljano.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja