Svetlana Zaharova s klasičnim in sodobnim baletom


Srečanje s slavno rusko balerino Svetlano Zaharovo v petnajstem nadstropju hotela Radisson Blu Plaza v ljubljanskem BTC je minilo po uvodni javni tiskovi konferenci še s številnimi bolj individualnimi medijskimi pristopi; pogovori, izjavami, kot se spodobi za solistko mednarodne veljave. V Ljubljano prihaja s svojimi prijatelji, plesalkami in plesalci iz moskovskega Bolšoj Teatra in Mariinskega Teatra v Sankt Peterburgu. 

Za IMG_4499.jpg

Svetlana Zaharova na tiskovni konferenci, foto Marijan Zlobec

Svetlana Zaharova je rojena balerina ali kot bi rekli Italijani prima ballerina assoluta. Njena postava je idealna; sloka ali vitka, visoka, z dolgimi rokami in nogami, graciozna, uglajena, dama s stilom, samozavestjo, vljudnostjo in zahvalnostjo, ko se je uvodoma vsem zahvalila za tako lep sprejem in nasploh možnost, da lahko prvič obišče Ljubljano in nastopi na 67. Ljubljana Festivalu.

Za IMG_4489.jpg

Svetlana Zaharova in Darko Brlek

Svetlana Zaharova je predstavila svoj baletni večer – ta bo drevi ob 20.30 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma – in bo imel naslov Svetlana Zaharova in prijatelji. Kot je povedala, so vsi nastopajoči baletnice in baletniki, ki jih dobro pozna s skupnih nastopov in predstav, postali njeni prijatelji in stalni sodelavci na njenih avtorskih gala baletnih večerih ali predstavah.

Za 2 IMG_4533.jpg

Zaharova je omenila zgodovino takih nastopov, kot bo ljubljanski. Segajo v prvo predstavitev v italijanski Parmi. Na idejo je prišla po mnogih nastopih po vsem svetu in na spodbude ali povabila raznih impresarijev, da bi pripravila avtorske gala baletne večere po lastnem izbiru del in nastopajočih. Po italijanskem debiju predvsem za mlade gledalce se je začel koncept in vsebina predstav le še izpopolnjevati, programsko širiti in dopolnjevati. Bistvo njenih baletnih večerov je, da vedno združuje klasični balet ali klasične koreografije s sodobnimi. To pa seveda velja tudi za izbrano glasbo ali glasbeno spremljavo. O svojih prijateljih, s katerimi redno nastopa, pa je rekla, da naslov večera pove vse, poimensko pa jih ni predstavila. Zagotovila pa je, da so vsi baletni mojstri.

81f65b859af3ad7033951f005d6061ac.jpg

Svetlana Zaharova

Svetlana Zaharova je omenila, da programe večinoma izvajajo na posneto glasbo, tokrat pa jo še posebej radosti, da bodo vse nastopajoče spremljali Simfoniki RTV Slovenija pod dirigentskim vodstvom ruskega dirigenta Antona Grišanina iz Bolšoj Teatra, s čimer se bo celostna podoba večera še poglobila.

980x.jpg

Svetlana Zaharova

Rekla je, da je za nastopajoče plesalce živa spremljava posebna stimulacija in navdih, saj je stik z glasbenim okoljem, pa tudi občinstvom, veliko bolj pristen, hkrati pa za vse bolj zahteven.

Za IMG_4488.jpg

Med avtorji klasičnih baletov, kot jih poimenujemo z eno besedo, so Gusar Adolpha Adama, Coppelia Lea Delibesa, Spartak Arama Hačaturjana, Umirajoči labod na glasbo Camilla Saint-Saënsa…

Tu so slavne koreografije največjih mojstrov, kot so Marius Petipa, Mihail Fokin, Juri Grigorovič ali Aleksander Gorski.

large.jpg

Med modernejšimi ali sodobnejšimi skladatelji in koreografijami, ki bodo za gledalce osvežitev in izziv, saj jih večinoma še ne poznajo, naj omenimo skladatelja Johna Powella v koreografiji Jurija Smekalova (naslov Parting), skladatelja Bruna Morettija v koreografiji Maura Bigonzettija (Caravaggio), skladatelja Maxa Richterja v koreografiji Ivana Vasiljeva (Underwood) ali skladatelja Cesara Pugnija v koreogragfiji Mariusa Petipaja, ki je na oder postavil Beneški karneval, videli in slišali pa bodo Satanilo.

Posebnost bo Mozart v koreografiji Marguerite Donlon. Naslov Strokes Trough the Tail je sestavljen iz odlomkov Mozartovih simfoničnih del in je očitno narejen le za Zaharovo in njene prijatelje.

Za IMG_4522.jpg

Proti koncu tiskovne konference je skozi zadnja vrata v konferenčno dvorano vstopil svetovno znani violinist Vadim Repin. Če ga Darko Brlek ne bi posebej pozdravil in predstavil kot moža Svetlane Zaharove, ga ne bi niti opazili, saj smo vsi gledali na oder k Zaharovi. Kasneje mi je povedal, da s svojo ženo vsebinsko; glasbeno in baletno že sodeluje in da bi bil možen njun skupni nastop v prihodnjih letih tudi v Ljubljani.

Nastopili bodo baletniki Svetlana Zaharova, Mihail Lobukin, Artemij Beljakov, Karim Abdulin, Aleksej Gainutdinov, Elena Evsejeva, Aleksander Sergejev, Jacopo Tissi, Daria Hohova in Anton Gainutdinov.

Repin 69549084_2479440668790638_7661199161789775872_n.jpg

Vadim Repin, foto Marijan Zlobec

Svetlana Zaharova je predstavitev sklenila z ugotovitvijo, da bodo na njenem večeru s prijatelji uživali tako ljubitelji klasičnega kot sodobnega baleta. Dodala pa je še, da je tokrat prvič v Ljubljani in našega odra še ne pozna. Ko pa ga bo spoznala, bo videla, kaj se da na njem še predstaviti in tako lahko upamo na še kakšen nastop.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja