Zadnja predstava musicala Mamma Mia !


“Vseh dobrih stvari je enkrat konec – tudi najboljših …!” Tako je producent Jurij Franko komentiral zadnjo uprizoritev najuspešnejšega musicala v Sloveniji vseh časov – Mamma Mia! Zadnja predstava je bila sinoči v polnem Poletnem gledališču v Križankah. Predstava je bila že zdavnaj razprodana, tako da si musicala vsi niso mogli ogledati, saj je bilo povpraševanje po vstopnicah še veliko.

A9675539-A32A-474F-A353-270B25E3A70D.jpeg

Mamma Mia ! sinoči v Križankah, foto Jure Stušek

Ta nepozabni musical, poln optimizma in čudovite energije, je v produkciji njegove in ženine (Simona Vodopivec) hiše Prospot d.o.o. za vedno pustil neizbrisen pečat v domačem kulturnem prostoru in hkrati Slovenijo postavil na mednarodni zemljevid musicalov.

D7DDC355-51FF-42A0-AEEE-2F44F99E52BA.jpeg

Predstava presežnikov, ki ji v žanru velikih musicalov v Sloveniji ni para, in produkcija, ki je postavila nove mejnike, ki bodo zelo težko – morda celo nikdar preseženi, pravijo organizatorji in avtorji predstav.

 

Že samo del številk o povsem razprodanih uprizoritvah pove vse:

23 x Križanke, Ljubljana
10 x Hala Tivoli, Ljubljana
7 x Dvorana Tabor, Maribor
2 x SNG Maribor
5 x Dvorana Golovec, Celje
4 x Avditorij, Portorož
3 x Dvorana Marof – Novo mesto
3 x Športna dvorana Nova Gorica
2 x Rdeča Dvorana – Velenje
… in še bi lahko naštevali…

Skupaj čez 150.000 več kot prezadovoljnih obiskovalcev.

67FBB633-7A3D-4DC3-9A5F-7CA0032725EF.jpg

“Vsi sodelujoči smo izjemno hvaležni za neverjeten odziv in naklonjenost obiskovalcev. Mnogi od njih so nas obiskali tudi večkrat. Rekord še vedno drži gospa (ostati želi neimenovana), ki si je predstavo ogledala neverjetnih 12-krat. Entuziazem, ki smo ga lahko delili z obiskovalci, smo skupno poimenovali kar “Mamma Mia terapija!”, saj nam je predstava prinašala radost tako v lepih kot tudi v težjih trenutkih,” sporočajo javnosti nastopajoči.

B22C3558-0B33-4261-ACAA-89C5D065BE30 (1).jpeg

Razvpite in radožive Dinamitke

“Vendar se z zaključkom Mamme Mie! zgodba ne konča. Naj spomnimo, da je kreativna ekipa po Mammi Mii! ustvarila tudi kultni musical Briljantina in izjemno zabaven novi musical Nune v akciji!, ki polnita dvorane po Sloveniji in smelo stopata po stopinjah Mamme Mie!.
Simona Vodopivec, Alenka Godec in Damjana Golavšek, ki so v Mammi Mii! zažarele in vlile novega upanja in energije tako ženskam kot moškim pred in po Abrahamu, pa bodo svojo skupno pot nadaljevale s koncerti širom naše dežele in tako obujale spomin na razvpite in radožive Dinamitke.”

B3BF7D42-D957-4A3F-A272-9D594A9195AE.jpg

Zadnja uprizoritev Mamme Mie! se je v velikem slogu sinoči poslovila od slovenskih odrov tam, kjer se je tudi začela. V čarobnih Križankah v Ljubljani. Predstava je bila seveda povsem razprodana. Še zadnjič!

“Hvala vsem za naklonjenost in prelepe trenutke, ki smo jih delili z vami v preteklih štirih letih,” se zahvaljujejo organizatorji, avtorji in vsi nastopajoči.

ov7a7371.jpg

Prizori s predstav v prejšnjih letih, vse fotografije Festival Ljubljana

Naj dodam še nekaj misli, ki sem jih o predstavi zapisal sam: “Lani (2015) sem si ogledal zadnjo predstavo, dobro utečeno, gladko, privlačno, o njej sem nekaj napisal in jo v glavnem zelo pohvalil. Opazil sem veliko nadarjenost slovenskih dramskih igralcev tudi za petje in nasloh za ta sorazmerno nov žanr v slovenski produkciji.

ov7a7374.jpg

Nekoliko šibkejša je bila “orkestrska” izvedba v umaknjenem  stranskem položaju ansambla, kar pa je v tem trenutku težko spremeniti. Glasbeni vodja Patrik Greblo je napravil, kar se je v danih razmerah dalo. Verjetno bo treba pri obnovi Križank, ko bo do nje prišlo, misliti tudi na te možnosti, torej na boljši in bolj akustični položaj manjšega ansambla na “stranskem odru”.

ov7a7646.jpg

Musical je dinamičen, glasba odlična, predstava zelo svetla in pregledna, kar je še posebej privlačno, saj gre za počitniško temo, polno sonca in zdravja, kot se reče. No, o ljubezni pa vse dobro.

ov7a7398.jpg

Tu bi še enkrat spomnil na odličen prevod besedila Tomaža Domicelja, ki poudarja lahko bi rekli slovenskost mednarodne vsebine in gledalec nima občutka, da ge ze nekaj tujega, ampak se počuti kar domače, morda od tu tak odmev na predstave.

ov7a7531.jpg

V naslovnih vlogah nastopajo: Simona Vodopivec Franko, Lea Bartha Pesek, Alenka Godec, Damjana Golavšek, Gojmir Lešnjak – Gojc, Uroš Smolej, Marjan Bunič, Matjaž Kumelj. Koreografijo je zasnovala Mojca Horvat, scenografijo Aleksandar Denić, kostume Bojana Nikitović, lučni mojser pa je bil Gregor Smrdelj.” (Po objavi 2016).

ov7a7554.jpg

“Musical Mamma Mia! je nastal po eni izmed najbolj znanih pesmi legendarne švedske pop skupine Abba. Spominjamo se je kot zmagovalke Pesmi Evrovizije leta 1974 z vsebinsko presenetjivim, provokativnim in za koga izzivalnim Waterloojem, ki govori o Napoleonovem porazu. Mamma Mia! je nastala kmalu zatem, leta 1975, in obeležuje že svojo štiridesetletnico, tako kot so lani zaznamovali v Londonu štiridesetletnico Waterlooja s slovesnostjo v sami galeriji Tate Modern!

ov7a7605 (1).jpg

Musical je nastal sorazmerno pozno in ga podpisuje več avtorjev (glasba in pesmi Benny Andersson, Björn Ulvaeus, oba člana skupine Abba, dodatne pesmi Stig Anderson, besedilo Catherine Johnson), šele leta 1999 na West Endu, potem pa si ga je v več kot štiridesetih državah in 170 mestih po vsem svetu ogledalo že 54 milijonov gledalcev.

V musicalu nastopa sorazmerno velik ansambel 37 igralcev, vokalnih solistov, zboristov in plesalcev ter glasbeniki v posebnem ansamblu s tremi klaviaturami, dvema kitarama, bas kitaro in bobni. V Ljubljani bo izvedena integralna partitura (dvakrat po 70 minut), prednost pa je celotna slovenska oziroma poslovenjena verzija, kar bo za poslušalce oz. gledalce posebna draž.” (Po objavi že leta 2015).

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

%d